İran'da referandum çağrısı

İran'da referandum çağrısı

Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin İbadi'nin de aralarında bulunduğu İranlı 15 siyasi ve sivil aktivist, ülkenin yönetim sisteminin belirlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde referandum yapılması çağrısında bulundu.

İran'ın yarı resmi ajansı ANA'da yer alan habere göre, ülke içinden ve dışından 15 siyasi ve sivil aktivist tarafından yayımlanan açıklamada, mevcut hükümete "laik, parlamenter demokrasiye barışçıl bir geçiş için BM'nin gözetiminde referandum" çağrısı yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Halkın özgürce ifade edilmesine, insan haklarına tam saygıya ve özellikle de kadınların, etnik kökenlerin ve dinlerin tam eşitliği konularında İslam Cumhuriyeti'nden laik bir parlamenter demokrasiye barışçıl bir geçiş yapılması gerekiyor."

2003 yılında Nobel Barış Ödülü verilen İranlı hukukçu Şirin İbadi, Nesrin Sutude, Nergis Muhammedi, Peyam Ekhavan, Cafer Penahi, Muhsin Sazegar, Muhammed Seifzade, Hasan Şeriatmedari gibi isimlerin imzaladığı açıklama, ülkedeki muhafazakarların tepkisini çekti.

RUHANİ'DEN REFERANDUM SİNYALİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün devrimin yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, ülkedeki ihtilaflı konular hakkında referanduma gidilebileceğini söylemişti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN