İsrail'den aşıda 'stok' oyunu

İsrail'den aşıda 'stok' oyunu

Nüfusunun yarısından fazlasını aşılayarak normalleşme adımları atan İsrail'in kullanılmamış aşı stoğuna sahip olduğu ve bunu Honduras'tan başlayarak İsrail'i destekleyen ülkelere vermeyi planladığı iddia edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede çoğu ülke aşılama çalışmalarına devam ediyor. Kimi ülkeler Almanya'nın geliştirdiği Pfizer/BioNTech aşısını kullanırken, kimi ülkeler de Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısını kullanmayı tercih etti. Öte yandan Rusya'nın Sputnik V aşısını ise tescil eden ülkelerin sayısı 30'u aştı.

ÖLÜMLERİ YÜZDE 98.9 ÖNLÜYOR

Aşılama çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkeler arasında yer alan İsrail ise nüfusundan yarısından fazlasını aşıladı. İsrail ayrıca kullandığı Pfizer/BioNTech aşısının ölümleri yüzde 98.9 oranında önlediğini açıklamıştı.

NORMALLEŞME ADIMLARI

Aşının etkinliğinin açıklanmasının ardından İsrail normalleşme adımlarını atmaya başladı. Bir aydan fazla süren karantina kapsamında kapatılan alışveriş merkezleri, kütüphaneler, müzeler ve spor salonları gibi mekanlar bu sabah itibarıyla yeniden açıldı. Öte yandan İsrail belirlediği mekanlara girişte koronavirüs aşısının iki dozu da yapılan kişilere verilen ve 'yeşil pasaport' olarak adlandırılan belgeye sahip olma zorunluluğu getirdi.

İSRAİL'DEN FİLİSTİN'E AŞI AMBARGOSU

İsrail'de bir yandan aşı çalışmalarının başarıları konuşulurken, bir yandan da İsrail'in diğer ülkelere olan aşı ambargosu gündemde. Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, İsrail'in 2 bin doz Rus Sputnik V aşısının Gazze Şeridi'ne girişine izin vermediğini duyurmuştu. 

'STOĞU DESTEKÇİLERİNE DAĞITACAK' İDDİASI

Yazar Levent Baştürk, Twitter hesabı üzerinden bir iddiada bulundu.

Baştürk, şunları söyledi:

"İsrail, büyük bir kullanılmamış aşı stoğuna sahip olduklarını ve bunu Honduras'tan başlayarak İsrail'i destekleyen ülkelere vermeyi planladıklarını açıklamış. Öte yandan Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de İsrail işgali altında yaşayan milyonlarca Filistinli aşılara erişemiyor!"

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN