İsrail sığınmacıları ve göçmen işçileri aşılamaya başladı

İsrail sığınmacıları ve göçmen işçileri aşılamaya başladı

Nüfusun yarını aşılayarak en yüksek aşılanma oranını elinde tutan İsrail, sığınmacıları ve göçmen işçileri aşılamaya başladı. Öte yandan vaka sayıları son 1 aydaki en düşük seviyeye geriledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi de aşılama çalışmaları da devam ediyor. Nüfusun yarını aşılayan İsrail'de aşılama süreci sığınmacılar ve göçmen işçileri kapsayacak şekilde genişletildi. 

Tel Aviv Belediyesi ve Tel Aviv Sourasky Sağlık Merkezinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında sağlık sigortası olmayan 16 yaş üstü yabancı ülke vatandaşlarına Kovid-19 aşısının ilk dozu uygulanıyor.

Sığınmacı, göçmen işçiler ve çalışma izni olan tüm yabancılar, Tel Aviv'in güneyinde dün hizmete başlayan ve haftanın 5 günü açık olan merkezde aşı olabiliyor. 

AŞI ÜCRETSİZ

Aynı anda 14 kişiye aşı yapılabilen merkezde, aşı olanlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Bu nedenle Kovid-19 aşısı olmak isteyen ve sağlık sigortası bulunmayan sığınmacılar ve göçmen işçiler, Tel Aviv'in güneyindeki merkezin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Tel Aviv Belediyesi Mesila (Sığınmacılar ve göçmen işçilerden sorumlu birim) Müdürü Miri Barbero Elkayam, aşı merkezine yoğun talep olduğunu belirtti. 

Merkezin günlük ortalama 600 kişiye hizmet verecek şekilde planlandığını ancak talebin fazla olmasından dolayı dün bu sayıyı aştıklarını dile getiren Elkayam, "Bu merkez, çoğunluğunu sığınmacılar ve göçmen işçilerin oluşturduğu İsrail'de resmi bir statüsü olmayan kişilerin aşılanması için kuruldu. Elbette bu kişiler de aşılanmalı. Dün bu merkezin hizmete başlamasının ilk günüydü ve yaklaşık 700 kişi aşılandı. Bugün bu sayıyı aşacağımızı umuyoruz" dedi.

Sığınmacıların ve göçmen işçilerin aşı olması için kampanyalar yürüttüklerini ifade eden Elkayam, aşı için söz konusu kişilerden ücret alınmadığını kaydetti. 

Kovid-19 salgınının önlenmesi için herkesin aşılanması gerektiğine dikkati çeken Elkayam, şunları söyledi:

"Sadece Tel Aviv'de hiçbir statüsü bulunmayan yaklaşık 35 bin sığınmacı ve göçmen işçi var. Bu insanlar burada uzun yıllardır bizimle birlikte yaşıyor. Kovid-19'da herkes aşılanmalı ki böylece hiç kimse diğerlerine bulaştırmasın. Ayrıca bu insanlara da sahip çıkmalıyız."

Hindistanlı 2 çocuk annesi Gracy Dsouza (46) ise 11 yıldır İsrail'de çalıştığını ve sağlık sigortası bulunmadığını belirtti. 

Pandemi nedeniyle işsiz olduğunu ve aşıyı karşılayacak parası olmadığını dile getiren Dsouza, "Aşı olmak için buraya geldim. İsrail'in bize ücretsiz aşı sağlamasından dolayı oldukça mutluyum" diye konuştu.

VAKALAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte Kovid-19 teşhisi konulan 41 hastanın yaşamını yitirdiği, 6 bin 62 yeni vaka tespit edildiği belirtildi. Yapılan 78 binden fazla testten yüzde 7,8'inin pozitif çıktığı ve bunun son 4 hafta içindeki en düşük oran olduğu ifade edildi.

Son verilerle birlikte 9,3 milyon nüfusa sahip ülkede virüs kaynaklı can kaybının 5 bin 233'e, vaka sayısının da 706 bin 416'ya yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, hastalardan 1020'sinin durumunun ağır olduğu, 630 bin 739 kişinin de iyileştiği aktarıldı. 

İKİNCİ DOZU YAPTIRANLAR 2 MİLYONU AŞTI

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkede bugüne kadar 3 milyon 607 bin 920 kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu, 2 milyon 223 bin 906 kişiye de ikinci dozu yapıldı.

NE OLMUŞTU?

 

İsrail yönetimi, vakalardaki artış nedeniyle 27 Aralık 2020'den başlayarak 7 Şubat'a kadar ülke genelinde karantina uygulamasına gitmişti. 19 Ocak'ta 10 bin 21 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkmış, bu, ülkede ilk vakanın tespit edildiği Şubat 2020'den bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçmişti. 

 

Yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip İsrail'de Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısının 20 Aralık 2020'de ilk dozu, 9 Ocak'ta da ikinci dozunun uygulanmasına başlanmıştı. İsrail'de 4 Şubat'tan itibaren toplu aşılama 16 yaş üstü herkesi kapsayacak şekilde genişletilmişti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN