İstanbul Zeytinburnu'nda bazı alanlar riskli alan ilan edildi

İstanbul Zeytinburnu'nda bazı alanlar riskli alan ilan edildi

Bu gün resmi gazetede yayımlanan karara göre İstanbul'da bazı alanlar riskli alan ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı karar bu gün yürürlüğe girdi.

Bu gün yayınlanan Resmi Gazete'de İstanbul Zeytinburnu Merkezefendi için riskli alan kararı alındığı duyuruldu. Bir yerin riskli alan ilan edilmesindeki en büyük etken o alanın zemin yapısı ya da zemin üzerinde yer alan yapılaşma nedeni ile can ve mal kaybına yol açma riski bulunmasıdır. 

ZEYTİNBURNU'NDA RİSKLİ ALAN KARARI

3 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan İstanbul İli, Zeytinburnu İlçesi, Merkezefendi Mahallesi Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın Riskli Alan İlan Edilmesi Hakkında Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı ve bugün itibari ile yürürlüğe girdi.

27.jpg

RİSKLİ ALAN NE DEMEK? 

Zemin yapısı ya da zemin üzerinde yer alan yapılaşma nedeni ile can ve mal kaybına yol açma riski bulunan alanlara riskli alan adı verilmektedir.

Riskli alan olarak belirlenen bölgede yer alan taşınmazlar riskli yapı tespit raporu aranmaksızın yıkılırken uzlaşma süreci sonrasında tahliye ve yıkım işlerine başlanmaktadır. Yıkılan binalar TOKİ eli ile tekrar depreme dayanıklı olarak inşa edilmektedir. 

RİSKSİZ BİNA UYGULAMA DIŞI TUTULUR

Riskli alan ilan edilen yerlerdeki yapılar için tek tek riskli yapı tespiti yapılmasına gerek yoktur. Riskli alanda risksiz bina bulunması hâlinde, bu binalar uygulama dışı tutulabilecektir. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecektir. Ancak, uygulama bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar, malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabilecektir.

RİSKLİ ALAN TESPİTİNDEKİ KRİTERLER

a) Alanın, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik raporu,

b) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı sınırlandırma haritasını, varsa uygulama imar planını

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,

d) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

e) Zemin yapısı sebebiyle riskli alan olarak tespit edilmek istenilmesi halinde yerbilimsel etüd raporunu,

f) Alanın özelliğine göre Bakanlıkça istenecek sair bilgi ve belgeleri,

ihtiva edecek şekilde hazırlanmış olan dosyaya istinaden ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak ilan edilir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN