İstanbul’da büyük deprem ne zaman olacak? Büyük İstanbul depreminin tarihi için görüşler

İstanbul’da büyük deprem ne zaman olacak? Büyük İstanbul depreminin tarihi için görüşler

İstanbul’da meydana gelen 5,8’lik depremin ardından son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Depremde herhangi bir mal ya da can kaybının yaşanmadığı belirtilirken; İstanbul’da yeni depremin olup olmayacağı merak konusu oldu. İşte depremle ilgili merak edilenler…

İstanbul’da yaşanan 5,8’lik depremin ardından birçok kez defa artçı sarsıntılar meydana geldi. Saatlerce sallanan İstanbul halkı, depremin ne kadar daha süreceğini merak ederek, ‘İstanbul’da yeni deprem olacak mı?’ sorusunun yanıtını aramaya başladı. Gelişmeler haberimizde…

İSTANBUL’DA YENİ DEPREM OLACAK MI?

İstanbul’un Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Uzmanlar, bu depremlerin büyük depremin habercisi olup olmadığını konusuna yanıt verdi. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığı kaydedildi. 4,5’luk depremlerden 30 tane olursa, 5’lik depremi engelliyor. Bundan dolayı olan bir depremin büyük bir depremi engelleyeceği gibi bir durumun söz konusu olmadığı aktarıldı.

RİSKLİ BİNALARI TERKEDİN

İstanbul'daki 5.8 şiddetinde yaşanan depremle ilgili bir açıklama yapan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor" İstanbul Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD'dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler. Bu deprem Marmara’da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri) sürebilir. Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor” dedi.

19-09/26/depremmmmmmmm.jpg

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Deprem kırsaldaki evlerde hasar bile yapar. İnsanlar biraz sokakta dursun. Bundan sonra 5, 5.5 şiddetinde bir deprem yaşanabilir.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Hayır böyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü depremler logaritmik olarak değişirler. 4.5'lik depremlerden 30 tane olursa 5'lik depremi engeller. Dolayısıyla bir depremin diğer büyük bir depremi engellemesi söz konusu değil. Bu iki önemli depremi dikkatle takip ediyoruz. Geleceğe yönelik net bir şeyler söylemek maalesef mümkün değil. Bunun arkasından bir süre daha deprem aktivitesi görülebilir. Ama bunu ancak bekleyerek görmek gerekiyor.

'İSTANBUL'DA 2045'TEN ÖNCE BÜYÜK DEPREM OLMAZ'

İstanbul depremlerinin 2 bin 300 yıllık geçmişini araştırdığını ve halkı korkutmanın, felaket senaryoları yaratmanın gereği olmadığını söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara bölgesinde yaşayanların yüreğine su serpti. Sözcü'den Yüksel Şengül'ün sorularını cevaplayan Ercan, İstanbul'da beklenen depremin 2045 yılından önce olmayacağını, 10 yıl önce ya da sonra olabileceğini iddia ederek; 2035 ila 2055 yılları arasında depremin olacağını söyledi.

Bunların 2 deprem olduğunu, birisinin Küçükçekmece önünde 6.4-6.7 şiddetinde, diğeri de Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 şiddetinde olacağını savunan Ercan, bu depremlerin hep geciktiğini, bu gecikmenin zamanlarının da 50-100 sene arasında olduğunu kaydetti. Yani, gecikme olması durumunda, beklenen İstanbul depreminin 2095 ile 2150 arasında olacağını aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN