Yerli üretim lazer bomba kiti Hisar, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürerek atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor.
Yerli üretim lazer bomba kiti Hisar, kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürerek atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor.
Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarda sıklıkla kullandığı bu mühimmatların stokları tükendi ve ABD bir yıldır Türkiye'ye akıllı mühimmat ambargosu uyguluyor. ABD'nin uyguladığı bu ambargo sonrası harekete geçen Türkiye yerli ve milli imkanlarla akıllı mühimmat yapımı için kolları sıvadı.
Lazer Güdümlü Bomba Kiti, havadan karaya atılan genel amaçlı bombalara bir güdüm kısmı eklenerek bombanın hedefi vurma oranının arttırılması amacıyla tasarlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının belirlediği milli güdümlü mühimmat ihtiyacını kısa sürede ve düşük maliyetle karşılayan sistem, akıllı mühimmat alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak bakımından da önem taşıyor.
Dedektör, kart tasarımı ve algoritması yerli kaynaklarla geliştirilen sistemin elektrikli motoru ve ısıl pili ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından tasarlandı.
Yarı-aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden oluşan kit, atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor.
Ürün uçakta taşınmasında ve atılışında, standart bomba taşıyıcıları üzerlerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılabiliyor. Uçakla bomba arasında herhangi bir elektriksel bağlantıya ihtiyaç gerek kalmıyor. Bu özelliği ile LGB'nin uçaklarla uyumluluğu çok kolaylıkla sağlanabiliyor.
F-16 uçağında başarıyla kullanılan LGK, düşük maliyet ve hızlı teslim avantajıyla Ortadoğu, Asya ve kuzey Afrika ülkeleri tarafından da yakından takip ediliyor.
Kitin yüksek vurma hassasiyeti hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenerek sağlanıyor. Böylelikle bir hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı düşüyor, hem de uçağın yapacağı sorti sayısı azalıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Youtube hesabında, yerli seyir füzesi SOM'un bir minibüsü vurma anı görüntüleri yayınlandı.
İşte kare kare SOM'un meydana getirdiği tahribat...
Türkiyenin en uzun menzilli füzelerinden biri olan som füzesi,
diğer ülkelerin füzelerine göre 3 kat daha hızlı.Füzenin ağırlığı ise 600 kg olarak açıklandı.
Tubitak Sage'nin geliştirdiği som füzesi tüm hava koşullarında görev yapabiliyor.Ayrıca som füzesi maliyet olarakda çok ekonomik üretiliyor.
Yüksek hassasiyetle hedefe yaklaşma 300 Km menzil (Menzili geliştiriliyor)
Çok yüksek tahrip gücü, Toplam 600 kilodan fazla ağırlığı, Hava,Kara ve Denizden fırlatılabilmesi
Diğer ülkelerin füzelerinden 3 kat daha hızlı hedefe ulaşma.
Kolay geliştirilebilirliği sayesinde yakın zamanda yeni som füzeleri geliştirilecektir.
Her geçen gün gücüne güç katan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanteri de giderek büyüyor.
KORKUT, 3 Silah Sistemi Aracı (SSA) ve 1 Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacak. İlk etapta toplam 42 Silah Sistem Aracı [SSA] ile 14 Komuta Kontrol Aracı Aselsan’dan 2016 yılında tedarik edilecek.
Jeep Wrangler
5,700
Mercedes Unimog 4000-5000
5,500 adet
Atılgan Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi
150'den fazla
Agusta-Bell AB206B3 JetRanger
25 adet
ACV-ATV Tanksavar
48 adet
BMC 185-09 B
706 adet
BMC 380-26 P
403 adet
M60A3 TTS tank
619 adet
Bell AH-1W Super Cobra
9 adet
MAN
26.372 adet
TOROS 260A Çoknamlulu Roketatar
ATEŞ gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1100 mermi atıyor. Ayrıca havada parçalanan 35 mm parçacıklı mühimmat da kullanılabiliyor. Menzili ise 4 kilometre.
M55 Uçaksavar silahı
900 adet
Bell AH-1W Super Cobra
9 adet