İthal logolu son viraj olabilir mi?

İthal logolu son viraj olabilir mi?

Volkswagen’in Türkiye’de üretim tesisi kurması beraberinde ithal modellere yerli kapısını açtı. Geçen hafta makyajlanan Skoda Superb Türkiye’de üretilmesi planlanan modellerden sadece biri. Skoda’nın 1.3 milyon üretip, 1.6 milyon adet sipariş aldığını belirten Türkiye Genel Müdürü Başar, 300 bin adetlik üretim kapasiteli bir fabrikaya zaten ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Başar “Biz bundan maksimum faydalanacağız. Yerli olmasının etkisi büyük. O zaman ‘short list’e giriyorsun” dedi.

ALİ YILDIRIM

Uzun bir süredir dünyanın ve Türkiye’nin gündeminde yer alan Volkswagen, diesel gate skandalından sonra şimdi de yatırım atağıyla dikkat çekti. Son birkaç aydır Bulgaristan mı? Türkiye mi? sorularının cevabı markanın Manisa’da şirket kurmasıyla netliğe kavuştu. Şimdilik bu kararı sona erdirmeyip askıya alsa da fabrikanın üretim düğmesinin tozu neredeyse silindi. İlk etapta söylenenlere göre, Volkswagen Türkiye’de Passat ve Superb modellerini üretmeyi planlıyor. Geçen hafta İstanbul’da gerçekleşen makyajlı Skoda Superb lasnmanında açıklamalarda bulunan Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, Avrupa’nın üreticiler için artık büyük bir baskı kıtası olmaya başladığını söyledi. Başar “Büyük bir baskı var emisyonla ilgili, iklim değişikliği gibi. Ama üreticilerin en çok kazandığı alan içten yanmalı motorlar. O nedenle Avrupa’da daha çok elektrikli üretilecek. İçten yanmalı motorları terk edip bizim gibi ülkelere de üretimler teker teker kayacak. Doğu Avrupa ülkeleri de bu konuda büyük bir avantaj.

Bize yatırım şansını getiren en temel etken bu. Türkiye ve dünyanın bu tarafı daha uzunca bir süre içten yanmalı motorlarla devam edecek” dedi. Skoda markasının 1.3 milyon üretip, 1.6 milyon adet sipariş aldığını belirten Başar, 300 bin adetlik üretim kapasiteli bir fabrikaya zaten ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Türkiye’de kurulması planlanan fabrikanın üretim kapasitesi adına müthiş bir şey olduğunu dile getiren Başar şöyle devam etti: “Biz bundan maksimum faydalanacağız. Bu marka bilinirliğinde pazar payımızın ve satış adetlerinin altındayız. Bu yatırım dedikodusu konuşması ‘Skoda Türkiye’de üretilecek… Hangi model vs..’ sizin adınıza propaganda şansı veriyor. Bir de fabrikanın kurulduğunu düşünün. Bugün mesela yerli üretim yapan bazı markalar pazar payından çok daha farklı bir bilinirlik seviyesinde. İlk 2’de 3’te çıkıyor. Yerli olmasının etkisi büyük. O zaman ‘short list’e giriyorsun. Bu sefer‚ neden Skoda olmasın?’ sesleri yükseliyor.”

TERCİHLER HALEN DİZELDEN YANA

2030 yılında dünyada toplam araçlar içinde elektriklinin payının yüzde 6 olması bekleniyor. Zafer Başar “100 milyon araç üretildiğini var sayarsak 6 milyon elektrikli anlamına geliyor. Petrol bu kadar önemli bir enerji birimiyken gidilecek yol daha çok. Dolaysısıyla bizim gibi ülkelerin seçilme nedeni bu regülasyonların dışında hareket edebilme kabiliyeti. Orada dizele karşı hakikaten çok ciddi bir duyarlılık var. Biz de ise dizel olmasa almam arkadaş deniliyor. Benzinli için bile bir sürü çaba sarf ediyor” dedi. Almanların gittiği ülkelerde ekosistemi tamamen değiştirdiklerine değinen Başar “Gelip ucuza üreteyim gideyim demiyor. Nereye giderse gitsin, bütün ekosistem içerisinde meslek liseleri, mavi yakalıların eğitimi, OSB’lerin organizasyonu, herkesin mesleki eğitimi, iştiraklerin eğitim ve entegrasyonu. Bütün bunlar benim haritama uyacak diyor. Yani VW yatırımının gelmesi sadece yerli üretim yapılması açısından değil, kaliteyi yükseltecek. Dolayısıyla diğer rakiplerin de uyması gerekecek rekabeti artıracak” diye konuştu. 

YENİ SUPERB 170 BİN LİRADAN GELDİ

Yeni Superb ile D segmentinde daha iddialı olduklarını ifade eden Zafer Başar “Superb için 2019 yılı hedefimiz 4 bin 100 adetti. İlk 9 ayda 2 bin 100 adet satış gerçekleştirdik. 170 bin 300 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan yeni Superb’in getireceği motivasyon ile yıl sonuna kadar 2 bin adetlik daha satışa imza atıp, hedefimize ulaşacağımıza düşünüyoruz. Skoda olarak 2019 yılı hedefimiz ise, 13 bin 500 adetlik satış ile yüzde 4’e yakın pazar payına ulaşmak. İlk 9 ayda toplamda 8 bin 107 adetlik satış elde ettik. Bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz Yeni Superb modelimizin getireceği sinerji ile bu hedeflere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bununla birlikte 2019 Türkiye binek otomobil pazarının 350-400 bin seviyesinde yılı kapatmasını öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN