Japonya'dan ABD-İran mesajı: Aktif diplomatik çaba yürütmek isteriz

Japonya'dan ABD-İran mesajı: Aktif diplomatik çaba yürütmek isteriz

Japonya, ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma krizini çözmeye istekli. Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, iki ülke arasında aktif diplomatik çaba yürütmek istediklerini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu'nun düzenlediği basın toplantısında gündeminde ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma gerilimi de vardı. Toşimitsu,  İran’ın nükleer programına dair sorunların çözülmesine yönelik Japonya’nın aktif diplomasi yürütüp yürütmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in, "İran’ın nükleer anlaşmaya dönmesi halinde ABD’nin de döneceği" açıklamalarını anımsatan Motegi, "Bundan sonraki süreci takip edeceğiz" dedi.

Motegi, "Japonya nükleer anlaşmayı, hem silahsızlanmayı önleyecek sistemi güçlendirmeye katkı vermek hem de Orta Doğu’nun istikrarı için destekliyor. Umuyorum ki İran nükleer anlaşmaya tam anlamıyla uyar ve ABD de bu anlaşmaya geri döner" diye konuştu.

"AKTİF DİPLOMATİK ÇABA YÜRÜTMEK İSTERİZ"

Motegi, "Japonya olarak, ABD ile ittifakımız temelinde ve İran ile geleneksel dostluk avantajından faydalanarak aktif diplomatik çaba yürütmek isteriz" ifadelerini kullandı.

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı. 

ABD'de göreve gelen Biden yönetimi, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. 

İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve  yaptırımlarını kaldırması gerektiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN