Jill Biden kimdir?

Jill Biden kimdir?

Profesör Jill Biden, eski ABD başkan yardımcısı ve 46. ABD başkanı Joe Biden’ın eşidir. Asker ailelerinin savunucusu olarak bilinen Jill Biden, Joe Biden'ın 46. ABD Başkanı seçilmesiyle First Lady oldu.

Çocukluğunu Pensilvanya, Willow Grove’da geçiren Jill Biden, lisede en sevdiği ders olan İngilizce üzerine  iki yüksek lisans derecesi ve Delaware Üniversite’nden eğitim alanında doktora aldı. Kariyerinin büyük bir kısmında “mahalle mektepleri”nde (community college) öğretmenlik yapan Jill Biden, daha sonra Beyaz Saray’ın da desteğiyle ilgili okul programları geliştirdi. 2009-2017 yılları arası ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcısı Joe Biden’ın eşi olması nedeniyle Jill Biden, “Second Lady” olarak anılıyordu. Bu ünvanını asker ailelerini, eğitimi ve kadın haklarını destekleme bilincinin arttırılması için kullandı. Joe Biden'ın 46. ABD Başkanı olmasıyla beraber ABD'nin yeni "First Lady"si oldu.

jill-biden-youth.jpg

İLK YILLARI

Asıl adı Jill Tracy Jacobs olan Jill Biden, 3 Haziran 1951’de New Jersey, Hammonton’da doğdu. Yine de çocukluğunun önemli bir kısmını Pensilvanya, Willow Grove’da ebeveyn ve küçük kız kardeşleriyle geçirdi. İki yıllık bir üniversitede moda ticareti okumaya başlayan Jill Biden, kısa bir süre sonra, buradaki eğitimden tatmin olmayarak ayrıldı. Üniversiteden ayrıldığı sıralarda, 1969 yazından beri arkadaşlık ettiği Bill Stevenson’la evlendi. Beraber Delaware Üniversitesi’ne gitmeye karar veren çift, ilk yıllarında ayrıldılar. İngilizce bölümünde okuyan Jill Biden, okula ara verdi.

JOE BIDEN’LA TANIŞMASI

Joe Biden, okula ara verdiği yıl para kazanmak için yerel bir ajansta modellik yapan Jill Biden’ın fotoğrafını otobüs durağında yayınlanan bir reklamda görmüştü. İkili 1975 baharında çıkmaya başlamışlardı.

jill-biden-relationship-joe-biden-04.jpg

EVLİLİĞİ, AİLESİ VE KARİYERİ

1977’de Joe ve Jill Biden evlendi. Jill Biden, Joe Biden’ın önceki evliliğinden olan çocukları Beau ve Hunter Biden’ı yetiştirirken eşine yardım etti. 1981’de Jill ve Joe Biden çiftinin kızları Ashley Biden doğdu. İki yıl içinde okula dönen Jill Biden, Delaware Üniversitesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Beş yıl boyunca duygusal engelli ergen insanlara İngilizce öğrettiği psikiyatri hastanesinde çalışırken Biden, Villanova ve West Chester Üniversitesi’nden iki yüksek lisans derecesi aldı. Claymont Lisesi ve Delaware Teknik Okulu’nda 3 yıl boyunca öğretmenlik yapmaya devam etti. Biden, ayrıca, eğitim alanında doktorasını 2007’de Delaware Üniversitesi’nden almıştı.

Jill Biden, eşi Joe Biden 2009’da ABD başkanı yardımcısı olarak Barack Obama’yla yemin ettiğinden beri, kendisi Northern Virginia Community College’da İngilizce profesörü olarak çalışıyor.

ASKER AİLELERİ VE KADIN HAKLARI SAVUNUCUSU

Üvey oğullarından biriyle beraber Jill Biden, ordu konuşlandırma esnasında ailelere yardım eden kar amacı gütmeyen kuruluş Delaware Boots on the Ground’a dahil oldu. Jill Biden ve first lady Michelle Obama, askeri personele ve ailelerine eğitim ve istihdam kaynaklarının yanında sağlık ve zindelik hizmetleri sağlayan Joining Forces girişimini başlattı. Ayrıca, Book Buddies programının kurucu ortaklarından olan Jill Biden, “Unutmayın, Tanrı Askerlerimizi Korur” (2012) adlı çocuk kitabını yayınladı.

5d00feb16fc9204bc027ca35.jpg

Joe Biden 6 Kasım 2012’de ikinci dönem başkan yardımcılığına seçilmişti. Obama’nın kabul konuşmasından sonra Biden ailesi, Obama ailesiyle beraber Chicago’daki McCromick Place’de yeniden seçilmelerini kutladılar. 2017 Ocak ayına kadar Second Lady olarak görev yaptı.

Asker ailelerinin koruyucusu olarak çalışmalarına devam eden Jill Biden, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Zambiya’daki kızların ve kadınların haklarına ve refahı için yurt dışına gitti. Biden, kadınların eğitim fırsatları için de yurt dışına seyahatlerde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN