John Bolton ve heyeti Türkiye'ye geliyor

John Bolton ve heyeti Türkiye'ye geliyor

Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve heyeti, Suriye, FETÖ ve PKK ile mücadele, Patriot savunma sistemleri, ekonomik ilişkiler gibi bir dizi konuyu görüşmek için Türkiye'ye gelecek. Görüşmenin ana gündeminin, ABD'nin Suriye'den çıkması ve Münbiç olması bekleniyor.

ABD, 19 Aralık 2018'de Suriye'deki güçlerini çekeceklerini açıklamıştı. Ancak ABD'li yetkililerin son günlerde yaptığı açıklamalar, çekilmenin hemen olmayacağı, bazı şartlara bağlı olacağı ve terör örgütü YPG/PKK'nın korunacağı mesajlarını verdi.

Bolton İsrail'de dün yaptığı açıklamada, Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin, Türkiye’nin "Kürt savaşçıların" güvenliğini garanti etmesi ve DEAŞ'ın yenilmesi koşuluna bağlı olduğunu söylemişti. Trump da dünkü açıklamasında, "Hiçbir zaman çok hızlı bir şekilde çekileceğimizi söylemedim." ifadesini kullanmıştı.

Bugün Bolton ve heyeti, Ankara'ya gelerek başta Suriye olmak üzere, terör örgütleri FETÖ ve PKK ile mücadele, Patriot savunma sistemlerinin satışı ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gibi konuları Türk yetkililerle masaya yatıracak.

MÜNBİÇ MUTABAKATI

Türk ve Amerikalı yetkililer arasında ele alınacak konuların başında Münbiç geliyor. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Brett McGurk'ün yerine Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi olarak atanan James Jeffrey de Bolton'un heyetinde yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme kararından sonra çekilmenin koordinasyonu önem taşıyor. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin çekilmesiyle bir güç boşluğu oluşmasını istemiyor. Oldubittilerle karşılaşmak istemeyen Türkiye, çekilmenin ABD ile koordinasyon içinde yapılması gerektiğini savunuyor.

Türk tarafı ayrıca, çekilme için takvim görmek istiyor ve iki ülke arasındaki Münbiç mutabakatının ABD askerleri çekilmeden tamamlanmasını talep ediyor.

Ankara, rejimin ilçeye örgütü himaye edeceği bir senaryoya karşı Washington'ı uyarmıştı. Rejimin, ABD'nin hamlesinden kısa süre sonra ilçeye girdiğini ve bayrağını astığını iddia etmesi, Ankara'nın haklı olduğunu göstermişti.

Terör örgütü YPG/PKK’ya ABD'nin sağladığı silahların geri alınması sözünün tutulması da Ankara'nın öncelikleri arasında bulunuyor. Türkiye, ABD’nin tahkim ettiği cephaneliklerin ve üslerin YPG’ye bırakılmaması gerektiğini vurguluyor.

ANKARA/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN