Kapalı Maraş neresidir? Kıbrıs'taki Maraş neden kapalı, ne zaman açılacak?

Kapalı Maraş neresidir? Kıbrıs'taki Maraş neden kapalı, ne zaman açılacak?

Kıbrıs adasındaki 'kapalı Maraş'ın haritadaki yeri' vatandaşlar tarafından internette araştırılıyor. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın 8 Ekim 2020 günü yeniden turizme açıldığını duyurdu. İşte, 'kapalı Maraş hakkında bilgiler'...

1974'te adanın bölünmesinden önce Akdeniz'in gözde tatil beldelerinden biri olan Maraş, Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından tampon bölgeye yakın olmasından dolayı boşaltılmıştı. 'Kapalı Maraş nerede?, 'Kıbrıs Maraş neden kapalı, ne zaman açılacak?' sorularının yanıtları merak ediliyor. 'Hayalet Şehir' olarak anılan Kıbrıs adasındaki Maraş bölgesinin yeniden açılacağını belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, konuyla ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.

KAPALI MARAŞ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Maraş veya Varoşa, Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskâna kapatılmıştı. Maraş'ın kontrolü, 13 Ağustos 1974 yılında İkinci Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geçmişti.

5f7c80d3d3806c2b188ebe89.jpg

KAPALI MARAŞ NEDEN KAPALI?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehirdir. Kamuoyu tarafından 'Hayalet Şehir' olarak adlandırılan, 46 yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekanlarının olduğu doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.

AKDENİZ'İN 'LAS VEGAS'IYDI

Maraş'ta 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu. Sekiz kilometre uzunluğunda kumsalı olan Maraş, 1974'ten önce Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar doların yeterli olacağı hesaplanıyor.

5f7c80d4d3806c2b188ebe8d.jpg

KAPALI MARAŞ AÇILDI MI?

1974 yılında sivil halka kapatılan Maraş, 8 Ekim 2020 Perşembe günü itibarıyla yeniden açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Maraş konusuyla ilgili şunları söyledi: "Kapalı Maraş'ın yeniden açılması konusuyla ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Barış Harekatı ardından Maraş da kendi kaderine terk edilmişti. 90'lı yıllarda defalarca masaya getirilmesine rağmen Rum Kesimi nedeniyle neticeye kavuşturulamamıştır.

2019'da halkımıza verdiğimiz sözlerden birisi Kapalı Maraş'ın açılmasıydı. Çalışmalarımızı bir aşamaya getirdik ve ilk somut adımı atıyoruz. Kendi toprağımızdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz.

Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş dahilinde istifade etmeye başlayacak. Maraş meselesini her türlü siyasi rekabetin üzerinde milli bir dava olarak görüyoruz. Taşınmaz mal komisyonu 1974 öncesi hak sahiplerinin yeniden evlerine-iş yerlerine temin edecek faaliyetleri sürdürmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da elbette dikkate alınmaktadır. Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş'ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC'ye, tüm hemşehrilerimize ve adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum."

1318638.jpg

KAPALI MARAŞ'IN HARİTADAKİ YERİ

Maraş veya Varoşa olarak bilinen bölge, Kıbrıs adasının doğusunda, bugün KKTC sınırları içerisinde kalan Gazimağusa şehrine bağlı bulunmaktadır.

2020-10-07-191545.jpg

GOOGLE HARİTALARDA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN