Karda uzun süre yürümek kalbe zarar

Karda uzun süre yürümek kalbe zarar

Kalp krizi ve kalp hastalıkları şikayetleri kış aylarında artış gösteriyor. Yapılan araştırmalar da özellikle kalp krizlerinin soğuk ve sert rüzgarlı günlerde, sıcak mevsim ve günlere göre daha sık meydana geldiğini ortaya koyuyor. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gültekin Hobikoğlu, karda zorlu yürüyüşün de kalp krizi geçirme riskine yol açtığını söylüyor.

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde açıklanan önemli bir araştırmanın sonuçları, son 16 yılda 280 bin kalp krizi incelendiğinde hava sıcaklığı sıfırın altına indiği günlerde kalp krizlerinin daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca sert rüzgarların, nemin yükselmesinin ve güneş ışığının az olmasının da kalp krizlerini artırdığını ortaya koydu. Medical Park Bahçelievler Hastanesi kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gültekin Hobikoğlu, kalp damar hastalıkları ve buna bağlı olarak kalp krizinin dünyada başta gelen ölüm nedenleri arasında gösterildiğini söyledi.  Hobikoğlu, kışın kalp sağlığını tehdit eden faktörleri şöyle sıraladı:

* Fiziksel aktivitenin azalması: Basınç, rüzgar değişimleri, kötü hava şartları nedeniyle azalan fiziksel hareket, toplar damar tıkanıklığı ve akciğer embolilerinin artmasına neden olur.

D vitamini yetersizliği: D vitamin düşüklüğü inflamasyon (yangı) ve pıhtılaşmayı artırır. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan D vitamini alımı, kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

Pıhtılaşma faktörleri: Pıhtı oluşumunda rol oynayan fibrinojen ve faktör VII düzeylerinin kış aylarında arttığı çeşitli araştırmalarda saptanmıştır. Bu artışta kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi olduğu düşünülüyor.

Hava kirliliği: Kış aylarında ısınma için kullanılan yakıtlara bağlı hava kirliliği artırıyor. Yapılan araştırmalarda hem kısa hem uzun dönemde hava kirliliğine maruz kalmanın kardiyovasküler hastalıkları artırdığı gözlenmiştir. Artışa yol açan sebeplerin hava kirliliğinin tansiyonu ve kalp hızını yükseltmesi, pıhtılaşmayı artırması, yangı, damar duvarının hasar görmesi olduğu düşünülüyor.

Enfeksiyonlar: Kış aylarında artan kalp krizlerinin ve beyin felcinin (inme) en önemli sebebi. Özellikler grip ve zatüreye bağlı yangı ve pıhtılaşma faktörleri artar kalp damarları içindeki plaklarda aşınmaya neden olarak burada oluşan pıhtı ile damar tıkanması ve kalp krizleri oluşur.

Ayrıca grip ve zatüreye bağlı solunum sıkıntısıyla birlikte Prof. Dr. Gültekin Hobikoğlu, kalp sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu: “Soğuk havaya bağlı vücudumuzda oluşabilecek olumsuzlukları önleyebilmek için hava sıcaklığına uygun giyinmek çok önemli. Sıcak tutacak kıyafetler, eldiven, şapka, bere kullanmak vücut ısısını koruyarak soğuğa bağlı stres hormonlarının salgılanmasını azaltarak tansiyon, kalp hızı ve damar direncinin artmasını önler. Özellikle risk grubundaki kişilerin grip ve zatürre aşısı olmaları bu hastalıkları ve bağlantılı olarak kalp krizleri ve inmeleri azaltır. Hava kirliliğinin daha yoğun olduğu günlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın, evde yürüyün ve hafif egzersizler yapın. Bağışıklığınızın kuvvetli kalmasını sağlamak için kış mevsiminin sebze ve meyvelerini taze olarak tüketin ve haftada iki gün balık yemeye çalışın, gerekirse D vitamini destekleri kullanın. Karda soğuk havada ani ağır eforlar kalp hastalığı olanlarda ve yatkınlığı olanlarda kalp krizlerini başlatabilir. Özellikle fiziksel aktivitesi az olanlarla düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmayanlar daha fazla risk taşır. Bu nedenle düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmıyorsanız, karda uzun yürüyüş yapmayın, ağır eforlardan kaçının.”

ATKI, ASTIM KRİZİNDE HAYAT KURTARABİLİR

İngiltere’de astım konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu Asthma UK, kış aylarında astım krizini engellemek için ağız ve burnun atkı sarılarak kapatılması tavsiyesinde bulundu. Asthma UK ‘Atkı hayat kurtarabilir’ sloganı altında bir kampanya başlattı. Nemli ve soğuk havanın içe çekilmesinin solunum kanallarını daraltabileceğini ve bunun da her dört kişinin üçünde astım krizi yaşanmasına neden olabileceği uyarısı yapıldı. Uzun süre soğuk havanın solunması sonucunda öksürük, hırıltılı soluk alma ve nefes darlığı yaşanabileceği vurgulandı. İngiltere’de yaklaşık 1 milyonu çocuk olmak üzere 5.4 milyon astım hastası bulunuyor, geçen yıl bin 410 kişi astım nedeniyle hayatını kaybetti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN