Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtları BM raporunda: Parçalar halinde kesersek bu iş biter

Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtları BM raporunda: Parçalar halinde kesersek bu iş biter

Suudi Arabistan tarafından öldürülen Cemal Kaşıkçı ile ilgili hazırlanan BM raporundaki ses kayıtları kan dondurdu. Raporda yer alan diyaloglarda Suudi bir yetkilinin Kaşıkçı'ya "Seni almaya geliyoruz" dediği yer aldı. Cinayet sonrası diyaloglarda ise "Plastik torbalar alıp parçalar halinde kesersek biter" ifadeleri dikkat çekti.

KARAR.COM / DIŞ HABERLER

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürüldüğü anlara ilişkin konuşma kayıtları BM'nin raporuna da girdi. Cinayetin ardından çok konuşulanv e bazı detayları kamuoyuna yansıyan kayıtlar ilk kez diyalaglar halinde rapora yansıdı.

Rapordaki ayrıntılara göre, Kaşıkçı'nın son anlarında bir Suudi yetkilinin "Seni almaya geliyoruz" diyor. Kaşıkçı işbirliğini reddedince bir boğuşma yaşanıyor. Türkiye ve diğer ülkelerin istihabrat memurlarının üzerinde çalıştığı kayıtlarda Kaşıkçı'nın yatıştırıcı enjekte edilip, plastik bir torba kullanılarak boğulduğu anlaşılıyor.

ÖLDÜRMEK İÇİN GELDİLER

Rapor, ölümünden önceki günlerde konsolosluktaki konuşmaların kayıtlarına dayanıyor ve bu da Suudi görevlilerinden oluşan bir ekibin onu öldürmek için Riyad'dan İstanbul'a nasıl uçtuğunu gösteriyor.

ÜÇ GÜN SÜRECEK...

1 Ekim'deki konsolosluğun içinden yapılan bir kayıtta, bir adamın konuşurken şu sözleri sarf ettiği duyuluyor: “Yarın Suudi Arabistan'dan bir komisyon geliyor. Konsoloslukta yapacakları bir şey var. İçerideki işleri iki ya da üç gün sürecek.”

PARÇALAR HALİNDE KESERSEK BİTER

Suudi görevlilerinden biri “bagajı bir çantaya koyabilmenin mümkün olup olmadığını” soruyor. Başka biri ise: “Hayır. Çok ağır. Sorun değil. Vücut ağırdır. Zemin üstünde ilk kez kestim. Plastik torbalar alıp parçalar halinde kesersek, biter. Her birini saracağız.” şeklinde cevap veriyor.

'İNTERPOL'DEN EMİR GELDİ, SENİ GÖTÜRECEĞİZ' YALANI

2 Ekim, saat 13:15'te konsolosluğa giren Kaşıkçı'yla yapılan ilk konuşmada, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a dönmesi konusuna odaklanılıyor. Bir yetkili Kaşıkçı'ya, "Seni geri almak zorunda kalacağız. Interpol'den bir emir var. İnterpol senden Suudi Arabsitan'a geri gönderilmeni istedi. Seni almaya geliyoruz."

Raportörün söylediğine göre, Kaşıkçı'ya yapmayı reddettiği bir mesaj attırılmak isteniyor. Kaşıkçı mesajla ilgili, "Ne demeliyim? Yakında görüşürüz mü? Kaçırılmayı söyleyemem. Hiçbir şey yazmayacağım."

Bir yetkili o zaman ona şöyle dedi: “Yazın, Bay Cemal. Acele edin. Size yardım edebilmemiz için bize yardım edin, çünkü sonunda sizi Suudi Arabistan'a geri götüreceğiz ve bize yardım etmezseniz sonunda ne olacağını öğreneceksiniz; Bu konunun iyi bir son bulmasına izin verin. ”

HAVLU VAR İLAÇ MI VERECEKSİNİZ?

Saat 13:30'da Kaşıkçı'nın, “Burada bir havlu var. Bana ilaç mı vereceksiniz?" deediği duyuluyor.

Ardından bir yetkili, "Size anestezi uygulayacağız" cevabı veriyor. BM raporuna göre, kayıtlarda boğuşma sesleri duyulabiliyor.

"KURBANLIK HAYVAN GELDİ Mİ?"

Anadolu Ajansı'nın BM raporundan derlediği haberde de önemli detaylara yer verildi.

Habere göre, Kaşıkçı başkonsolosluğa girmeden birkaç dakika önce infaz ekibinden Adli Tıp Uzmanı Salah Muhammed Abduh et-Tubeyki ve Suudi Arabistan istihbarat servisindeyken Veliaht Prens Bin Selman'ın yakın ekibine dahil olan Mahir Abdulaziz Mutreb arasındaki diyaloglar da raporda yer buldu.

Buna göre Suudi Arabistan istihbarat servisindeyken Veliaht Prens Bin Selman'ın yakın ekibine dahil olan Kaşıkçı cinayetinin ele başı Mahir Abdulaziz Mutreb, Tubeyki'ye, Kaşıkçı'nın cesedini çantaya koymanın mümkün olup olmadığını soruyor.

Buna karşılık Tubeyki, "Hayır, çok ağır." şeklinde yanıt veriyor. Tubeyki, daha sonra, "Kolay olacak. Eklemler ayrılacak. Bedeni ağır. Önce yerde keseceğim. Plastik çantalar alır ve parçalara ayırırsak biter. Her birini saracağız." ifadelerini kullanıyor.

Mutreb ve Tubeyki'nin Kaşıkçı'nın cansız bedenini "deri çantalara" koymayı planladığı şeklindeki konuşmalara yer verilen raporda, Tubeyki'nin "Doğrudan yöneticim ne yaptığımın farkında değil. Beni koruyacak kimse yok." ifadelerinden endişelendiği anlaşılıyor.

Konuşmanın sonunda, Mutreb, Kaşıkçı'yı kastederek "kurbanlık hayvanın" gelip gelmediğini soruyor ve geldiği yanıtını alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN