Kasım El Rimi kimdir? Beyaz Saray öldürüldüğünü son dakika olarak açıkladı

Kasım El Rimi kimdir? Beyaz Saray öldürüldüğünü son dakika olarak açıkladı

Son dakika! Arap Yarımadası’ndaki El Kaide Örgütünün elebaşı Kasım El-Rimi’nin Beyaz Saray’dan yapılan son dakika açıklamasıyla öldürüldüğü bildirildi. Peki AYEK’in kurucuları arasında yer alan Kasım El-Rimi kimdir, kaç yaşında, nereli ve neden öldürüldü? Tüm bilgiler karar.com’da…

Son dakika haberi! ABD, AYEK elebaşı Kasım El-Rimi’nin öldürüldüğünü dünyaya son dakika olarak açıkladı. Yemen’de, Suudi Arabistan’da ve birçok bölgede saldırılar düzenleyen, Arap Yarımadası El Kaidesi yani AYEK’i kuran Kasım El-Rimi’nin hayat hikâyesi haberimizde…

KASIM ER RİMİ KİMDİR?

5 Haziran 1978’de Yemen'in başkenti Sana’da doğan Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Kasım er Rimi’nin Rayme’li olduğu belirtiliyor.

İlk başta 90'larda, henüz 20'li yaşlardayken Afganistan'a giden Kasım er Rimi, bu dönemlerde Afganistan'da Arap yabancı savaşçıların kamplarına katılan ve eğitim gördü. Burada terör örgütü El Kaide’ye katılan Kasım er Rimi, eğitmenlik de yaptı.

ABD’nin Afganistan’a girdiği dönemde Yemen’e dönüp El Kaide bağlantılı yapılar içerisindeki rolünü devam ettiren Kasım er Rimi, burada çalışmalarını sürdürdü.

SANA’DA HAPSE ATILDI

Bu dönemlerde Yemen, özellikle 2000’lerdeki USS Cole saldırısının arkasından, ABD ile El Kaide arasındaki savaşın meydana geldiği coğrafyalardandı. Kasım er Rimi, El Kaide içinde devam ettirdiği faaliyetleri ve bazı saldırılara karışmasından dolayı 2002’de yakalandı. 2004’te 5 yıl hapse mahkûm olan Kasım er Rimi, 2005’te Sana’da hapse atıldı.

HAPİSTEN KAÇTI

Tarihler 3 Şubat 2006’yı gösterirken, diğer 22 El Kaide militanıyla beraber neredeyse 140 metrelik bir tünel kazarak hapisten kaçan Kasım er Rimi’nin yanı sıra Nasır el Vuhayşi gibi, örgütün üst düzey isimleri de yer alıyordu.

Hapisten kaçmasının ardından Yemen'deki El Kaide bağlantılı kişiler ve yapılarla birlikte Yemen El Kaidesi'nin kurulmasına öncülük etti. Bu dönemlerde ise Yemen’de ABD ve Yemen hükûmeti hedeflerine saldırılarda artışlar meydana geldi. Yemen El Kaidesi’nde önemli rol oynayan Kasım er Rimi, birçok eğitim kampı kurarken, bunların çalıştırılmasında da bizzat görev aldı.

AYEK’İ KURDU

2009’da Yemen Suudi Arabistan’daki Yemen El Kaide gruplarının birleşmesine ön ayak oldu ve bu sayede ‘Arap Yarımadası El Kaidesi’ (AYEK) kuruldu. Kasım er Rimi, bunun kurucuları arasında yer aldı.

AYEK'in askerî liderliğine kadar yükselen Kasım er Rimi, 2009’da AYEK’in yerel ve bölgesel olarak etkin hâle gelmesine yardımcı oldu. Kasım er Rimi’nin kurduğu örgüt, El Kaide'nin küresel boyuttaki saldırılarında da ciddi rol oynadı.

SUUDİ VELİAHT PRENSİ’NE SUİKAST PLANLADI

ABD ve Suudi Arabistan tarafından terör listelerine alınan Kasım er Rimi, 2009 yılında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif'e yönelik suikast girişimini planladı.

Gerçekleşen saldırıda Muhammed bin Nayif hafif şekilde yaralandı, ilerleyen zamanlarda, aldığı yaralar ve psikolojik etkilerden dolayı ağrı kesicilere bağımlı oldu. Veliaht Prens 2000’lerde ülkede cihat yanlılarına karşı savaşı yönlendiren siyasiler arasında geliyordu ve işkence yapmakla suçlanıyordu.

BİRÇOK KEZ ‘’ÖLDÜRÜLDÜ’’ AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI

2010’da ABD’nin terör listesine alınan Kasım er Rimi’nin başına 2014 yılında 5 milyon dolar konuldu. Zamanla bu ödül 10 milyon dolara kadar yükseldi. Birçok kez öldürüldüğü ileri sürülse de söz konusu iddialar doğrulanmadı.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

AYEK LİDERİ OLDU

Yemen'de savaşın yükseldiği dönemde AYEK'in askerî ayağını yöneten Kasım er Rimi’nin yönetiminde örgüt, yüksek profilli saldırılar gerçekleştirdi.

2013’te AYEK'in Sana'daki Yemen Savunma Bakanlığı'na gerçekleştirdiği bir saldırıda, örgüte mensup bir teröristin hastaneye girip bazı sağlık çalışanlarının ölümüne neden olmasının ardından Kasım er Rimi yayınladığı bir video ile gündeme geldi.

Saldırıyı gerçekleştirilen gruba hastaneye girmemeleri yönünde talimat verdiğini kaydeden Kasım er Rimi, buna rağmen bir teröristin emirlere uymadığını aktardı. Bu olayın ardından özür dileyen Kasım er Rimi, hayatını kaybedenlerin yakınlarına kan parası ödenmesi teklifinde bulundu.

2015’te Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo dergisini hedef alan saldırıyı da AYEK üstlenmişti.

Yemen'de savaşın arttığı dönemlerde, grubun lideri Nasır el Vuhayşi'nin ABD saldırısında öldürülmesinin ardından, 16 Haziran 2015’te grubun liderliğine gelen Kasım er Rimi, o dönemlerden beri örgütün elebaşılığını sürdürdü.

Yemen'in batısında Suudi Arabistan destekli hükûmet güçleri ve İran destekli Husiler arasında çatışmalar artarken Kasım er Rimi’nin başında olduğu AYEK, ülkenin güney ve doğusunda hakimiyetini artırdı ancak zamanla şehir merkezlerinden çekildi.

ABD, Kasım er Rimi’ye yönelik hava saldırıları gerçekleştirirken, Rimi bu saldırılardan sağ kurtulmayı başardı.

20-02/07/kasim-er-rimi-1200x545_c.jpg

BEYAZ SARAY: KASIM EL RİMİ ÖLDÜRÜLDÜ

27 Ocak 2020’de ABD'nin Yemen'in Marib kentinde gerçekleştirdiği bir hava saldırısında Kasım er Rimi’nin vurulduğu öne sürülmüştü. 31 Ocak 2020’de bir ABD yetkilileri, saldırıyı doğruladı ve Kasım er Rimi’nin ölmüş olabileceğini savunmuştu. 7 Şubat 2020’de gece saat 02:40’ta Anadolu Ajansı’nın geçtiği son dakika haberine göre; Beyaz Saray, Arap Yarımadası'ndaki El Kaide Örgütünün elebaşısı Kasım El-Rimi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Kasım er Rimi'nin ölümünün ardından, AYEK'in başına geçecek olan isim, örgütün kuruluşundan bugüne dek üçüncü lideri olacak. Kimin geçeceği ise henüz açıklanmadı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN