Katalonya'da IŞİD'in asıl amacı bombalı araç saldırısıydı

Katalonya'da IŞİD'in asıl amacı bombalı araç saldırısıydı

Katalonya saldırılarının ardından ortaya çıkan yeni bilgiler, IŞİD’in çok daha büyük bir katliam planladığına işaret ediyor. Çarşamba günü havaya uçan bir evin, bomba imalathanesi olduğu belirlendi. Enkazda bombalı araç malzemeleri bulundu. İmalathanede kaza sonucu meydana gelen patlamanın ardından, örgütün araçla ezme taktiğine döndüğü değerlendiliyor. Konuyu Karar’a değerlendiren radikalizm uzmanı Paul Wojcik, IŞİD’in İspanya’da büyük bir şebeke kurduğunu ve asıl amacının bombalı araç saldırısı yapmak olduğunu söyledi.

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde önceki gün düzenlenen terör saldırılarının ardından ortaya çıkan yeni bilgiler, IŞİD’in çok daha büyük bir eylem planladığını ortaya koydu. Barselona ve Cambrils bölgelerinde iki ayrı araçla ezme saldırısı düzenlenmiş, toplam 14 kişi hayatını kaybetmişti.

ÖNCEKİ SALDIRILARDAN DAHA PROFESYONEL

Ancak Katalonya’daki bu saldırılar, Fransa, Almanya, İngiltere ve İsveç’te daha önce düzenlenen araçla ezme eylemlerinden farklı özellikler gösteriyor. Söz konusu saldırılar bir ya da iki kişi tarafından düzenlenmişti. Ancak Katalonya saldırılarının ardından şu ana kadar beş kişi öldürüldü, iki kişi ise gözaltına alındı.

Barselona’daki minibüslü saldırıyı düzenleyen Musa Ukabir ise olay yerinden yaya olarak kaçtı ve hala kayıp. İspanyol polisi, saldırıların arkasında 12-13 kişilik bir şebekenin bulunduğunu değerlendiriyor. Konuyu Karar için yorumlayan radikalizm analisti Pawel Wojcik, “Barselona saldırısı, İspanya’da IŞİD tarafından inşa edilen son derece radikal ve geniş bir şebekenin muntazam bir planı gibi görünüyor” yorumunu yaptı. Saldırların ardından ortaya çıkan bilgiler, aynı zamanda IŞİD’in, Katalonya bölgesinin büyük kısmına yayıldığını gösterdi.

BOMBA İMALATHANESİ HAVAYA UÇTU

İspanyol polisi, çarşamba günü Katalonya’nın güneyindeki Alcanar bölgesinde bir evde gerçekleşen büyük patlamanın, önceki gün yaşanan saldırılarla bağlantılı olduğunu açıkladı. Bir kişinin öldüğü belirtilen patlamanın ardından oluşan yıkıntıların arasında, bombalı araç yapımında kullanıldığı bilinen tüpler bulundu. Pawel Wojcik, bu durumun, IŞİD’in saldırıları bombalı arçalarla düzenlemeyi planladığına, ancak işler ters gittiği için araçla ezme eylemine döndüğüne işaret ettiği görüşünde. Cambrils’teki saldırıyı düzenleyen ve polis tarafından vurulan kişilerin üzerindeki sahte canlı bomba yeleklerinin de söz konusu patlama ile alakalı olabileceği belirtildi.

17-08/18/dhdj164w0aak3zt.jpg
Binanın yerlebir olması, büyük miktarda patlayıcıya işaret ediyor.

YALNIZ KURTLAR 'SÜRÜ' MÜ OLUYOR?

Wojcik, söz konusu terör şebekesinin, ‘yalnız kurt’ olarak adlandırılan bireysel sempatizanların örgütlenmesiyle oluşmuş olabileceğini belirtirken, İspanyol güvenlik güçlerinin de teröristlerin daha büyük bir hasar vermesini engelleyerek iyi bir yaptığını ifade etti. Wojcik, IŞİD toprak kaybettikçe Avrupa’daki propaganda saldırılarının artabileceği uyarısında bulundu.

Katalonya çapında terör şebekesi

17-08/18/ekran-alintisi.JPG

Alcanar: IŞİD’in bomba imalathanesi olarak kullandığı bir evde çarşamba günü büyük bir patlama yaşandı. Polis, olayın önceki gün yaşanan saldırılarla bağlantılı olduğunu açıkladı. Yıkıntılar arasında bombalı araç yapımında kullanılan tüpler bulundu.

Cambrils: Teröristler bir otomobili polis noktasının üzerine sürdü. Olayda bir kişi öldü, altı kişi yaralandı. Polis, ters dönen araçtaki beş kişiyi vurarak öldürdü. Saldırganların üzerinde sahte canlı bomba yelekleri bulunduğu açıklandı.

Barselona: Kentin en turistik bölgesi olan Las Ramblas’ta bir minibüs kalabalığın arasına daldı. Saldırıda 34 ülkeden 14 kişi öldü, yüzden fazla kişi yaralandı.

Ripoll: Barselona saldırısında kullanılan minibüsü kiraladığı belirtilen Fas asıllı İdris Ukabir adlı kişi yakalandı. 

5 maddede Katalonya saldırıları

  • Barselona’nın turistik Las Ramblas bölgesinde minibüsün kalabalığın arasına dalması sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı.

  • Saldırının kurbanlarının toplam 34 ülkenin vatandaşlarından oluştuğu belirlendi. Bunların arasında ağır yaralanan bir Türk de bulunuyor. Ayrıca 26 Fransız vatandaşı ve 11 Avustralyalı çocuğun da yaralandığı bildirildi.

  • Minibüsü kullanan kişi olay yerinden yaya olarak kaçtı. Güvenlik güçleri henüz saldırganın izini bulamadı. Saldırıyla bağlantılı iki kişi ise gözaltına alındı. Bu kişilerden Fas asıllı İdris Ukarib’in minibüsü kiralayan kişi olduğu belirlendi.

  • Aynı gün Cambrils bölgesinde düzenlenen ikinci saldırıda bir kişi yaşamını yitirdi, altı kişi yaralandı. Saldırganların üzerinde sahte bombalı yelekler olduğu belirtildi.

  • Katalonya saldırıları, İspanya’da 2004 yılında başkent Madrid’deki bir metro istasyonunda düzenlenen canlı bomba eyleminin ardından düzenlenen ilk terör saldırısı olarak kayıtlara geçti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN