Katar 'büyük kazanımlar' elde etti: Devlet gelirleri 59 milyar dolara çıktı

Katar 'büyük kazanımlar' elde etti: Devlet gelirleri 59 milyar dolara çıktı

KİK Ülkeleri İstatistik Merkezi, Kasım ayında Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu da alan Katar’ın ekonomik, sosyal ve kalkınma alanlarında büyük kazanımlar elde ettiğini duyurdu.

Umman'ın başkenti Muskat'ta bulunan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Ülkeleri İstatistik Merkezi, Katar’ın ulusal günü olan 18 Aralık öncesi Katar'a ilişkin rapor yayımladı. 

Ülkenin kalkınma hızını artırmaya ve ekonomide sektörleri çeşitlendirmeye yönelik politikalar izlediği ifade edilen raporda, vatandaşlarının her alanda yaşam şartlarını iyileştirmeye yönelik adımlar atığı ve bu doğrultuda programlarını güçlendirdiği kaydedildi. 

FARKLI SEKTÖRLERDE ÖNEMLİ BÜYÜMELER KAYDETTİ  

Ülkenin farklı ekonomik sektörlerde önemli büyümeler kaydettiği aktarılan raporda, Katar’ın gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2018'de 183,3 milyar dolar iken 2019'da 184,8 milyar dolara ulaşarak yüzde 0,8'lik bir büyümeye ulaştığı belirtildi.  

Raporda, petrol dışı sektörlerin Katar GSYİH'sine katkısının 2018'de yaklaşık yüzde 60 iken 2019'da yüzde 64,1'e ulaştığı belirtildi. 

ÜLKE TİCARET HACİ YÜZDE 14,2 BÜYÜDÜ  

Katar'ın toplam devlet gelirlerinin 2018'de 57,1 milyar dolar iken 2019'da 59 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporda ülkenin ticaret hacminin ise yüzde 14,2 büyüdüğü kaydedildi. 

NE YAŞANDI? 

Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri El Sani öncülüğünde iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı. 

Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi arasında yapılan anlaşma ile Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katarlılara devredildi. Anlaşma sonrası Varlık Fonu, Borsa İstanbul'un yüzde 80,6'lık payını elinde bulundurmaya devam ediyor. 

Söz konusu işlem bedeli, Borsa İstanbul'un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN