Kış lastiği ne zaman takılması gerekir? Kış lastiği zorunluluğunu kapsayan araçlar

Kış lastiği ne zaman takılması gerekir? Kış lastiği zorunluluğunu kapsayan araçlar

Kış aylarında özellikle kar yağdığı zamanlarda meydana gelebilecek kazaların önüne geçilebilmesi için zorunlu olan kış lastiği uygulamasının başlamasına kısa bir zaman kaldı. Kış lastiği zorunluluğunu kapsayan araçlar hangileri? Tüm gelişmeler karar.com’da…

Kış lastiği uygulamasına kısa bir süre kala, hangi araçlarda bu uygulamanın zorunlu olduğu konusu ve takılmaması hâlinde uygulanacak trafik cezası miktarı, sürücüler tarafından merak edilir. Can güvenliği için büyük bir önlem olan kış lastiğinin ne zaman takılması gerektiği konusu haberimizde…

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAR?

Kış lastiği takma zorunluluğu Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık itibarıyla başlayacak. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her sene 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği takacak.

Valilikler, zorunlu kış lastiği takma uygulamasını, tebliğde paylaşılan tarihlerdeki sürenin öncesinde ya da sonrasında birer ay olarak artırabilecek.

19-10/09/kis-lastipgi.jpg

Denetim için durdurulan tanker, kamyon, yarı römorklar ve römork için lastik, arka koruma çerçevesi, takograf, yansıtıcı malzeme, ışık donanımı gibi teknik kontrolleri yapılacak.

Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtların dışında kalan taşıtlara da kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesi ile ilgili valiliklerce değerlendirilecek.

Otobüslerde mevsimsel olarak kış lastiğinin olup olmadığı, yangın söndürme tüpü, çekme halatı gibi avadanlıklarının bulunup bulunmadığı, ışık far donanımı kontrol edilecek, eksikliği olanların, giderilmesi çıkışına izin verilmeyecek.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞUNU KAPSAYAN ARAÇLAR

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, çekici, kamyon, otobüs ve tanker türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; minibüs, kamyonet ve otomobillerin tüm lastiklerinin; öte yandan seyir sırasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

CEZASI NE KADAR?

Kurala uymayan araç sahiplerine 2018'de 715 TL olan ceza, 1 Ocak 2019'dan itibaren 885 TL'ye çıkarılmıştı. Cezanın 2020 yılında artıp artmayacağına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN