KKTC lideri akıncı umutsuz konuştu: Böyle giderse çözüm çok zor

KKTC lideri akıncı umutsuz konuştu: Böyle giderse çözüm çok zor

Rum Meclis’nin ‘Enosis’ kararından geri adım atmasının ardından kesilen müzakereler yeniden başladı. KKTC lideri Akıncı, Rum tarafının tavrını eleştirerek çözümden uzaklaşıldığı uyarısını yaptı.

Rum kesiminin müzakere masasını deviren Enosis kararından geri adım atmasının ardından Ada’da ilk görüşme dün akşam yapıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yeniden bir araya geldi.

Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde konuşan KKTC lideri Akıncı, müzakere öncesinde Rum lider Anastasiadis’in Türkiye’nin açıkladığı Navtex’le ilgili kaygılarını dile getirdiğini, bunun iyi niyetle bağdaşmadığını ve olumlu atmosfere katkı yapmadığını dile getirdiğini aktardı. Navtex’in Rum tarafının inat ve ısrarla tek taraflı olarak doğalgaz araştırmalarını ileri götürmek istemelerinden kaynaklandığını söyleyen Akıncı, 15 Mayıs 2015’te müzakerelerin başlamasından önce Anastasiadis’e aktardığı ilk konunun bu olduğuna dikkat çekti. Akıncı, “Müzakereleri sonuca ulaştırmaya çalışırken kaçınmamız gereken konulardan biri doğalgaz konusudur. Ya bir komite oluşturacağız ya da bunları erteleyeceğiz ve müzakerelere şans tanıyacağız demiştik. O noktada anlayış beraberliğimiz olduğunu düşünmüştük. Ne yazık ki artık bu görülmüyor. Temmuzun başında yeni kazıların gündeme geleceği ortamda Kıbrıslı Türkler Türkiye ile birlikte bu konudaki haklarını korumak için gereken adımları atacaktır. Müzakere süreci devam ederken ve sonuç için kaybedilmemesi gereken kısa bir süre kalmışken doğalgaz araştırmalarını tek yanlı sürdürme inadı bu Navtex olayı ile ilişkisiz değildir” dedi.

Akıncı, 23 Nisan kutlamalarına katılmak amacıyla Larnaka üzerinden adaya gelen konuk ekiplerin engellenmesi konusunu da gündeme geldiğine dikkat çekerek, asıl güveni zedeleyenin bu olduğunu söyledi.  Akıncı önlerinde üç toplantı daha olduğunu ancak bu çerçevede devam edilmesi halinde bir sonuca ulaşmayı son derece zor gördüğünü vurguladı. Akıncı “Karamsarlık aşılamak istemem ama herkes görebiliyor ki Temmuz sonrasında bu iş son derece zor olacak. Sonuçta da taraflar pozisyonlarını yeniden teyit ettiler korudular ve evlerine gittiler noktasına geliriz bu da bizi bir sonuca götürmez” dedi. -LEFKOŞA DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN