Komando Caddesi’nde mavi berelilere hain pusu

Komando Caddesi’nde mavi berelilere hain pusu

Terör örgütü PKK, Beşiktaş saldırısından bir hafta sonra kanlı yüzünü Kayseri’de gösterdi. Çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu otobüsü takip eden terörist, bombalı aracı patlattı. Saldırıda 14 asker şehit düştü, 56 kişi de yaralandı. ‘Çektar’ kod adlı teröristin düzenlediği saldırıyla bağlantılı 15 kişi gözaltına alındı.

HABER MERKEZİ

Hendek savaşında başarılı olamayan, dağda ağır kayıplar veren terör örgütü PKK, büyük şehirlerde katliamlarla kaos ortamı yaratma planını bir kez daha denedi. Türkiye, 36’sı polis 44 vatan evladının yasını tutarken, kanlı eller dün Kayseri’de ortaya çıktı. Erciyes Üniversitesi yakınındaki Atatürk Bulvarı Talas Caddesi’nde (Komando Caddesi olarak da biliniyor) çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne yönelik bombalı araç saldırısında 14 asker şehit oldu, 56 kişi de yaralandı. Saat 08.45 sıralarında Kayseri 1’inci Komando Tugay Komutanlığı’ndan çarşı iznine çıkan sivil giyimli er ve erbaşları taşıyan halk otobüsüne, Erciyes Üniversitesi yerleşkesinin Talas istikametindeki giriş kapısı yakınlarında bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Kayseri'de patlama

Otobüs durağa yanaştığı sırada gerçekleşen alçak saldırıda yaralananlardan 12’si yoğun bakıma alınırken, 4 kişinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Teröristlerin bomba yükleyip patlattığı hafif ticari aracın Şanlıurfa’dan çalındığı ve araca Kırıkkale’de yaşayan A.T. adına kayıtlı sahte bir plakanın takıldığı belirlendi. Teröristin bomba yüklü beyaz renkteki araçla önceki gece 23.30’da Malatya-Kayseri karayolundan gelip Pınarbaşı ilçesinden geçerek, kent merkezine geldiği tespit edildi. Canlı bomba teröristin tugaydan gelen ve içinde çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu halk otobüsünü Komando Caddesi’nden itibaren takip ettiği ortaya çıktı. Otobüsün saldırının meydana geldiği durakta durması üzerine, otobüse soldan yanaşarak çarpan teröristin bomba düzeneğini patlattığı saptandı. Saldırıyla ilgili 15 kişi gözaltına alındı.

Komandolardan intikam yemini

Canlı bombanın kadın olduğu yönündeki iddialar ise yalanlandı. Polis ekipleri, görgü tanıklarının ifadesiyle teröristin uzun saçlı bir erkek olduğunu belirledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Teröristin kimliği belli” dedi. Yapılan çalışmalar sonucu saldırıyı gerçekleştiren hainin ‘Çektar’ ve ‘Botan’ kod adlarını kullanan PKK’lı terörist olduğu tespit edildi.

‘VATANIMA CANIM FEDA’ YAZDI, 3 HAFTA SONRA ŞEHİT DÜŞTÜ

Saldırıda birlikte şehit düşen erler Abdulsamet Özen ile Raşit Yücel’in Kocaeli’deki evlerine ateş düştü. Özen’in dayısı Muhammet Küçük “Kayseri’ye 12 gün önce geldi. En yüksek mertebeye ulaştı, peygamberimize komşu oldu” dedi.16-12/18/18-kar-9-seihtler-kutusu.jpg

Şehit Yücel’in Gebze’de bir fabrikada çalışan annesi Şükran Yücel ise işyerinden otomobille alınarak Körfez’de bulunan eve getirildi. Anne Yücel evin önünde bekleyenleri görünce otomobilde feryat etti. Acılı kadın “Oğlumu göreceğim. Ne olmuş söyleyin” diyerek ağladı. 14 eve ateş düşüren hain saldırıda şehit kahramanların isimleri belli oldu.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ

Yunus Emre Duran, Abdülsamet Özen,  Kamil Tunç, Hasan İlhan, Kenan Döngel, Mustafa Cihan, Fehmi Barçın,  Raşit Yücel, Ahmet Taş, Muhammet Ali Ocak, Göksel Ağaç, Serdar Amak, Uğur Korkmaz ve Arif Tuğ

ARAÇLA SÜREKLİ YAN YANAYDIK

Saldırıdan yaralı kurtulan bir asker bombalı aracı kullanan teröristin kendilerini takip ettiğini belirterek “Yan yanaydık sürekli. Takip ediyordu zaten” dedi. Görgü tanıklarından İsmail Yemenici de bir anda otobüsün yandığını gördüklerini ve yaralılara yardım etmek için bulundukları araçtan inerek koştuklarını söyledi. Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan Yemenici, teröristlere tepki göstererek “Hepsi daha anasının kuzusu. Bu ülke hepimizin, etmeyin sizi olmadık vaatlerle kandırmasınlar. İçim yanıyor” diye konuştu.

TUGAY PKK’YA AĞIR DARBE VURDU

Hain saldırıda hedef alınan Kayseri 1’inci Komando Tugayı, son dönemde Güneydoğu’da yürütülen başarılı operasyonlarla adını duyurmuştu. Tugaya bağlı askerler, 2015’ten bu yana bölgede aktif rol üstlenmişti. ‘Mavi Bereliler’ olarak bilinen özel eğitimli komandolar, aralarında elebaşların da bulunduğu çok sayıda PKK’lı teröristi etkisiz hale getirmişti. TSK’da 2 altın madalyaya sahip olan tugay, aynı zamanda Kıbrıs’a paraşütle inerek, Türkiye’nin ilk ve tek hava indirme harekatını gerçekleştiren birlik olarak biliniyor.

‘ARKADAŞLARIMA YARDIM ETTİM’

Patlamada yaralanan Komando Çavuş Tolga Öğütlü sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Tedavisinin sürdüğünü belirten Öğütlü “Durakta otobüsten bir kişi indi. O sırada otobüse yaklaşan sivil araç patladı. Patlamada sağ ayağım ve sol kolum ile başımdan yara aldım. İlk arkadaşlarım aklıma geldi. Yerde yatan yaralı arkadaşlarıma yardım ettim” dedi.16-12/18/18-kar-9-tolga-kutu.jpgOlaydan sonra önce babasını arayıp iyi olduğunu söyleyen Öğütlü, şehit düşen 13 arkadaşı için “Beraber oturup beraber kalktığımız, beraber yiyip içtiğimiz arkadaşlarımdı. Şu an çok üzgünüm” diye konuştu.

7 KAHRAMAN MEMLEKETİNE UĞURLANDI

Saldırıda şehit olan 14 askerden 7’si için tören düzenlendi. Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üst Komutanlığı’nda düzenlenen törende, Şehit Piyade Çavuş Fehmi Barçın, Şehit Piyade Er Yunus Emre Duran, Şehit Piyade Er Serdar Amak, Şehit Sıhhiye Er Hasan İlhan, Şehit İstikam Er Kenan Döngel, Şehit Muhabere Onbaşı Abdulsamet Özen ve Şehit Sıhhiye Er Kamil Tunç’un Türk bayrağına sarılı naaşları katafalka konuldu.

16-12/18/18krs8-cenazeee.jpg

Gözyaşlarının sel olduğu törene şehit ailelerinin yanı sıra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile bölge milletvekilleri katıldı.

HDP İL BİNASI YAKILDI

Saldırı sonrası Kayseri Valiliği önünde toplanan bir grup vatandaş teröre tepki gösterdi. Ardından Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan HDP binasına girmek isteyen gruba polis müdahale etti. Grup daha sonra binayı taşladı. Olay yerine gelen itfaiye aracının merdivenine çıkan kişiler, parti tabelasını söküp indirdi. Binaya giren bazı kişiler ise televizyon, bilgisayar, koltuk, partiye ait broşürler ve flamaları aşağıya attı. Camları kıran grup daha sonra HDP binasında Türk Bayrağı açtı, bazı kişiler de üç hilalli MHP flaması salladı. Polis kalabalığa sık sık sakin olmaları yönünde çağrı yaptı. 

TÜRKİYE GENELİNDE BİR YILDA 26 SALDIRI

Terör örgütleriyle yurtiçi ve yurtdışında mücadele eden Türkiye’de 2016 yılında 26 ayrı saldırı gerçekleşti. 2016’nın ilk saldırısı terör örgütü IŞİD tarafından İstanbul Sultanahmet’te düzenlendi, örgüt daha sonra 4 saldırı daha gerçekleştirdi.16-12/18/18krs8-kadin-dek-1482018495.jpg

Terör örgütü PKK ise paravan yapılanması TAK dahil olmak üzere 21 ayrı saldırı düzenledi. Güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan terör örgütleri, çok sayıda vatandaşı şehit etti ve yaraladı.

GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR ORTAK SALDIRI ALTINDAYIZ

Kayseri’deki hain saldırı sonrası liderlerden birlik ve beraberlik mesajları geldi. Türkiye’nin ortak bir saldırı altında olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kavga değil, birlik zamanı” dedi. Hükümet ve muhalefet partileri de topluma dayanışma çağrısı yaptı.16-12/18/18krs8-tayyipppp.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

* Terör eylemleri, asker ve polislerimizle birlikte 79 milyon vatandaşımızın tamamını hedef almaktadır. Türkiye, terör örgütlerinin ortak saldırısı altındadır. Maruz kaldığımız bu saldırıların, bölgemizde yaşanan olaylardan, özellikle Suriye ve Irak’taki gelişmelerden, hatta ekonomideki dalgalanmalardan bağımsız olmadığını biliyoruz. Bu terör örgütlerine karşı, milletimizle birlikte, bir milli seferberlik ruhu içerisinde hep birlikte kararlılıkla mücadele edeceğiz. Gün farklılıklar üzerinden kısır çekişmelerle enerjimizi heba etme, kavga etme değil, “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” ilkeleri çerçevesinde bir olma, beraber olma, kardeş olma, hep birlikte Türkiye olma günüdür. 

TBMM Başkanı Kahraman:

* Hepimizin bağrı kanadı ama yılmak yok, sevindirmek yok. Bunlar sona ermenin yansımaları, yankıları. Topyekun bu terör belasının üzerine gideceğiz. Terör bir insanlık suçu, uluslararası bir dert. Adı ne olursa olsun, PKK’dır, PYD’dir, FETÖ’dür, DHKP-C’dir ama neticede bir beyne bağlı ahtapotun kolları gibi saldırıyor. Bunu yeneceğiz.

Başbakan Yıldırım:

* Teröre asla geçit vermeyeceğiz. Mücadeleden zerre kadar sapmayacağız. Elbette dik duracağız, çünkü biz sırtımızı dağa değil, sırtımız millete yaslıyoruz. Alçaklar ancak pusu kurabilirler ama, bu milleti asla yıldıramazlar. Bu millet pes etmez. Türk milleti diz çökmez. Hayatın normal akışını devam ettireceğiz. Teröristleri cesaretlendirmeyeceğiz. 40 yıldır dost bildiğimiz insanlara diyoruz ki, bunların sırtını sıvazlamayı bırakın. Bunlar bir gün gelir sizi de vururlar.

11. Cumhurbaşkanı Gül: 

* Huzur kentimiz Kayseri’de askerlerimize karşı bu terör saldırısını yapanlara lanet olsun. Devletimiz ve aziz milletimiz asla teröre boyun eğmeyecektir. Şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Acımız derin.

CHP lideri Kılıçdaroğlu:  

* Güvenlik güçlerine sıkılan her kurşun, millete sıkılmış bir kurşundur. Terör konusunda millet olarak dik ve onurlu durursak, teröre boyun eğmezsek, terörü hep birlikte lanetler, hep birlikte karşı durursak bu olayı aşarız. Hepimiz dik, hepimiz onurlu, hepimiz vakur bir davranış sergilemek zorundayız. Daha önce de söyledim. Toplum olarak, millet olarak, vatandaşlar olarak hep birlikte teröre karşı mücadele edeceğiz. Teröristler toplumu birbirine düşman etmek isterler. Bu oyuna hiç kimse gelmemeli. Terörün ekmeğine hiç kimse yağ sürmemeli.

MHP lideri Bahçeli:   

* Türkiye Cumhuriyeti’ni terörle alt ve tasfiye etmek için pusuda bekleyenlere milletin kudret ve azameti gösterilmelidir. Aksi halde yıkım ve parçalanma tufanı kapımıza dayanmıştır. Teröre karşı mücadele tüm vatan sathında, devletin bütün imkan ve kuvvetinin öncülüğünde, milli dayanışma ruh ve fedakarlığıyla yerine getirilmelidir. Terörün panzehri milli birlik ve kucaklaşma halini güçlendirmektir. Terörizm bin yıllık kardeşlik hukukunu bozmak, etnik ve mezhep kaosunu tırmandırmak için çırpınmaktadır.

HDP genel merkezi:   

*Bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Artık kınamalarla yetinilecek bir dönemi çoktan geçtik. Bu acıların bir an önce dinmesi ve yenilerinin yaşanmaması için bugün hepimiz şiddet karşıtlığında, barış, demokrasi, adalet ve özgürlük duyguları etrafında bir arada durmalıyız.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:    

* Son derece hain, son derece kahpece bir saldırı. Bu saldırının bir intikam saldırısı olduğu anlaşılıyor. Oklar şu anda PKK’yı işaret ediyor. Birtakım ülkelerin silahlı kuvvetlerinin envanterlerinde olan bombaların da olduğu anlaşılıyor. İşin arkasında lojistik destek var, istihbari destek var. Bir siyasi planlama var. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:     

* Huzurumuza kast eden kalleşler, bilsinler ki akıttıkları kanda boğulacaklar. Alçaklar, kurdukları kahpe tuzakta yerle yeksan olacak.

Genelkurmay Başkanı Akar:     

* Yurt içinde ve yurt dışında teröristle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar artan bir azim ve kararlılıkla sürecektir.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:      

* Huzur şehri olan Kayseri’ye ve eman ülkesi olan yurdumuza korku salmaya çalışanlar elbet en kısa zamanda cezasını bulacaktır. Peygamber ocağının neferleri, ülkemizde ve dünyada barışın temini için mücadele etmeye devam edecek, emniyet ve selametimiz için atılan adımlar asla sekteye uğramayacaktır.

TÜSİAD:       

* Türkiye’nin saldırılara karşı güçlü bir duruş sergileyeceğine olan inancımız tam.

Avrupa Birliği:        

* Terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bizler Türkiye’nin yanında yer alıyoruz.

AP Türkiye Raportörü Piri:         

* Bir kez daha, PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinde kalması gerektiğini yineleriz.

Rusya Devlet Başkanı Putin:      

* Rusya terörle mücadelede işbirliğini artırmaya hazır. Bu tür saldırılara yanıt kararlı mücadeleden geçiyor. (Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi)

ABD Büyükelçiliği:      

* Saldırıyı kınıyoruz. Böyle alçak eylemlerin hiçbir gerekçesi olamaz.

Almanya Dışişleri Bakanlığı:       

* Alçakça saldırıyı en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Hiçbir şey bu hain saldırıyı haklı kılamaz. En derin duygularla acılarını paylaşıyoruz. Türkiye’nin yanındayız.

NEREDE KİM VARSA BİLDİRN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’deki terör saldırısı sonrası Başbakan Binali Yıldırım’ı kabul etti. İki saat 45 dakika süren zirvede teröre karşı atılacak adımlar ele alındı. Görüşmenin ardından Trabzon’a giden Erdoğan, havaalanında kendisini karşılayan kalabalığa seslendi. Cumhurbaşkanı, “Bunlar ister canlı bomba olsun, ister başka türlü bomba olsun, sonunda  bitecek. Bütün mesele yeter ki siz aranıza bunları sızdırmayın. Nerede, kimi biliyorsanız hemen güvenlik güçlerimize bildirin” dedi.

TÜRKİYE AYAKTA: ALIŞMAYACAĞIZ!

Çarşı iznine çıkan silahsız askerleri hedef alan saldırı sonrası Türkiye yek vücut oldu. Beşiktaş saldırısında şehit düşen polisler için dökülen gözyaşları kurumamışken, bir hain saldırının daha gerçekleşmesi binlerce vatandaşı sokağa döktü. Başta Kayseri olmak üzere İstanbul, Amasya, Manisa, İzmir, Yalova ve Aydın’da meydanlara çıkan vatandaşlar ‘teröre alışmayacağız’ diye haykırdı, dayanışma mesajı verdi.

16-12/18/18krs9-protesto2.jpg

Kayseri, patlamanın meydana geldiği andan itibaren meydanlara akın etti. Vatandaşlar ‘Askere uzanan eller kırılsın’, ‘İdam isteriz’ sloganları attı. Yurt genelinde teröre karşı dayanışma mesajları verilen eylemler gün boyu devam etti.

16-12/18/18-kar-9-balikesr.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN