Kongre binasında sanata verilen zarar inceleniyor

Kongre binasında sanata verilen zarar inceleniyor

Trump destekçilerinin baskının ardından Kongre Binası’ndaki sanat eserlerinin hasar görüp görmediği inceleniyor. Amerikan özgürlük mücadelesini anlatan ‘Bağımsızlık Bildirgesi’ eserinin zarar görmediği baskında, Eski Başkan Zachary Taylor'ın büstü kan gibi görünen kırmızı bir maddeyle tahrif edildi.

SALİHA SULTAN | KARAR.COM

Trump destekçilerinin baskınının ardından Kongre Binası Mimar Ofisi Uzmanları, değerli sanat eserlerinin bulunduğu binadaki resimlerde hasar olup olmadığını kontrol ediyor. 

Uzmanlar, baskının ardından Kongre Binası’nda bulunan, ‘devrim ressamı’ John Trumbull'un 1800'lerin başından kalma Amerikan özgürlük mücadelesini anlatan büyük resimlerinden biri olan ‘Bağımsızlık Bildirgesi’ başta olmak üzere birçok eseri inceledi.  

İnceleme sırasında eski ABD Başkanı Zachary Taylor'ın 19. yüzyıl mermer büstüne kan gibi görünen bir madde bulaştığı tespit edildi.  

a4.jpgEski Başkan Zachary Taylor'ın büstü, kan gibi görünen kırmızı bir maddeyle tahrif edildi. 

Polisin binayı emniyete aldıktan sonra tarihi binanın pencereleri ve kapılarının kırıldığını, ofislerin aranmış ve bazı mobilyaların hasar gördüğünü belirten uzmanlar, eser yağmalanması ihtimaline karşı da binayı inceliyor. Ayrıntılı hasar değerlendirmeleri henüz açıklanmadı. Ancak küratörlerin binanın hazineleri olarak gördüğü sanat eserlerinin büyük bir hasara maruz kalmadığını düşünüyor.   

İsyancılar Çarşamba günü ABD Kongre Binası'nın camlarını kırdı.   

a1.jpg

BİNANIN KENDİSİ SANAT ESERİ 

1700'lerin sonlarında Dr. William Thornton tarafından tasarlanan ve 1826'da Boston'lu mimarı Charles Bulfinch tarafından tamamlanan Neoklasik mimarinin bir örneği olan Kongre Binası’nın kendisi de bir sanat eseri olarak görülüyor. Binada Trumbull’un yanı sıra cumhuriyetin kuruluşundan sahneleri tasvir eden 18 fitlik büyük boy tablolar ve güneyindeki Ulusal Heykel Salonu'nda 35’ini Samuel Adams gibi önemli şahsiyetleri tasvir eden 100 heykellik bir koleksiyon bulunuyor.

Binanın resim koleksiyonunda Thomas Crawford ve Constantino Brumidi gibi sanatçıların çeşitli portre ve manzara karışımları da yer alıyor. George Washington'un Eski Senato Odası'ndaki gibi orijinal resimleri en değerli sanat eserleri arasında görülüyor. Bina 1812’de savaşı sırasında işgalci İngiliz birlikleri tarafından yakılmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN