Köpekler koronavirüsü tespit edebilir mi? İngilizler köpekleri eğitmeye başladı

Köpekler koronavirüsü tespit edebilir mi? İngilizler köpekleri eğitmeye başladı

Bir İngiliz yardım kuruluşu köpeklerin koronavirüsü koklayarak tespit edebileceğine inanıyor. İngilizler, çeşitli hastalıklarla birlikte köpeklerin koklayarak koronavirüsü tespit etmesi için eğitimlere başladı.

İnsan hastalıklarını tespit etmek için köpeklerin keskin koku alma duyusundan yararlanmak üzere 2008 yılında kurulan Tıbbi Tespit Köpekleri, geçen ay proje üzerinde çalışmaya başladı. İngiltere’de bulunan Milton Keynes'deki eğitim odasında köpekler, virüs örneklerini koklayarak, herhangi bir virüs bulduklarını belirtmek için yoğun bir şekilde eğitiliyor.

KÖPEKLER KORONAVİRÜSÜ TESPİT EDEBİLİR Mİ?

Yaklaşım, her bir hastalığın, köpeklerin benzersiz bir şekilde koklamak için iyi yerleştirilmiş farklı bir kokuyu tetiklediği inancına dayanıyor.

İngiliz hayır kurumu daha önce, hastalardan alınan örnekleri kullanarak kanserleri, Parkinson hastalığını ve bakteriyel enfeksiyonları tespit etmek için köpekleri kullandı.

Medical Detection Dogs'un kurucusu ve CEO'su Claire Guest yaptığı açıklamada "Köpeklerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını tespit edebileceğine ve yüzlerce insanı çok, çok hızlı bir şekilde tarayabileceklerine inanıyoruz, bu yüzden kimin test edilmesi ve izole edilmesi gerektiğini biliyoruz" dedi.

Guest, sözlerine şöyle devam etti;

‘Köpeklerin bakterileri ve diğer hastalıkları tespit edebildiğine dair kanıtımız var, bu yüzden bu projeyi ileriye götürmenin Kovid-19 salgınının yayılmasını kontrol etme becerisinde büyük bir fark yaratacağına inanıyoruz.’

Guest, İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu (LSHTM) ve Durham Üniversitesi ile birlikte çalışıyor. Köpeklere sıtmayı tespit etmek için eğitilebileceklerini göstermek için iki kurum da yakın zamanda işbirliği yaptı.

kopekler-koronavirusu-tespit-edebilir-mi.jpg

BAŞARILI OLUNURSA ÖZELİKLE HAVALİMANLARINA KÖPEK KONULACAK

LSHTM'nin hastalık kontrol departmanı başkanı James Logan, projenin köpeklerin insanlardan gelen kokuları ‘son derece yüksek doğrulukla’ alabildiğini gösterdiğini söyledi.

Kovid-19'u benzer şekilde tespit edebileceklerini ve potansiyel olarak hastalıkta devrim yapacaklarını iddia eden Guest, bunu büyük bir şans olarak niteledi.

Ekip, ‘hızlı teşhis’ aracının sağlanmasına yardımcı olmak için köpekleri altı haftalık bir süre boyunca eğitmeyi hedefliyor.

Köpekler ayrıca cilt sıcaklığındaki ince değişiklikleri tespit edebilir ve bu da onları bir kişinin ateşi olup olmadığını belirlemede potansiyel olarak faydalı hâle getirir.

Durham Üniversitesi'nden Steve Lindsay'e göre, başarılı olursa, virüsü taşıyan kişileri tespit etmek için köpekler havaalanlarına yerleştirilebilir.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN