Köprü davasında 72 müebbet

Köprü davasında 72 müebbet

FETÖ’nün darbe girişiminde aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip’in de olduğu 34 sivilin katledildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında cuntacılara ceza yağdı. 53 duruşma sonucunda heyet mahkeme salonundaki 34 Türk bayrağı önünde 72 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Şehit aileleri 43’ü er 44 beraate tepki gösterince salonda arbede yaşandı.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında cuntacıların en büyük katliamı gerçekleştirdiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davsında 34 kişiyi şehit edenlere ceza yağdı. 15 Temmuz gecesi aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu 34 sivil darbecilere direnirken cuntacı askerler tarafından şehit edildi. Dün İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi Silivri’de gördüğü 53. duruşmada 133’ü tutuklu 143 sanık hakkındaki hükmünü açıkladı.

Mahkeme salonunda Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM’nin avukatları ile müştekiler de hazır bulundu. Duruşma başlamadan önce 15 Temmuz Derneği’nin organizasyonuyla salonda 34 şehidin ismi okundu. Mahkeme salonunda müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi. Ardından mahkeme Başkanı Taner Akıncı, duruşmayı açarak, dosyayı karara bağladıklarını söyledi. Akıncı’nın, kararı okuması yaklaşık bir saat sürdü. Mahkeme, aralarında tutuklu yargılanan davanın en yüksek rütbelileri eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 72 sanığı ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, 22 sanığa ‘Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım’ suçundan 17 yıl yedişer ay,  5 sanığa da aynı suçtan 15’er yıl hapis cezası verdi.

18-07/13/screenshot_2.jpg

Bazı sanıklar, 15 Temmuz’da köprüde yaşanan olaylar sırasında 34 kişinin şehit edilmesi nedeniyle ‘kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un şehit edilmesine ilişkin 12 sanığı ‘kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, ayrıca bazı vatandaşların şehit edilmesine ilişkin birçok sanığı da aynı cezaya mahkum etti. Öte yandan mahkeme, biri asteğmen, 43’ü er 44 sanığın da tüm suçlardan beraatine hükmetti.      

SALONDA MARŞ ARBEDESİ: Kararın okunmasının ardından bazı şehit yakınları ve gaziler, 43’e er 44 sanığın beraat kararına tepki gösterdi. Sanık askeri öğrenciler ise marş okumaya başlayınca, bunun üzerine şikayetçiler de sanıklara tepki göstererek, sıraların üzerine çıktı. Bazı müştekiler de ellerinde bulunan maddeleri sanıkların bulunduğu bölüme fırtlattı. Bir müşteki de elindeki bastonu sanıklara doğru fırlattığı görüldü. Darbecilerin bazıları salondan götürülürken şikayetçilere el salladı. Duruşma salonu önünde de gerginlik ve arbede bir süre daha devam etti. Jandarma bunun üzerine duruşma salonunu tamamen boşalttı.

VİCDANLARDA MAHKUM OLDU: Duruşmayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavançı Kan ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile bir çok vatandaş katıldı. Karar sonrası açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ünal, “Bugün verilen cezalar hukuki olarak bir ceza ama 15 Temmuz darbesine kalkışanlar ve bu ülkeyi elimizden almak isteyen kökü dışarıda bu hain terör örgütü, bizim kalbimizde, vicdanımızda sonsuza kadar mahkum olmuştur. Onlar bizim kalbimizde, vicdanımızda sonsuza kadar haindir, onlar sonsuza kadar bizim için bir ihanet şebekesidir ve onlar, bu millet tarafından sonsuza kadar affedilmeyecektir. O gecenin hainlerini de biz unutmayacağız. 15 Temmuz ruhu bu topraklarda bir bağımsızlık ruhu olarak, bir bağımsızlık bilinci olarak, bir irade zaferi olarak sonsuza kadar hatırlanacak” dedi. İstanbul Başsavcılı ise 39 sanığın beraatine itiraz edecek.

BERAAT EDENLERİN ELİNDE SİLAH VARDI

Kararın ardından Erol Olçok’un kerdeşi Cevat Olçok, Twitter hesabından beraat hükümlerine tepki gösterdi. Olçok mesajlarında şu ifadeleri kullandı: “15 Temmuz Şehitler Köprüsü darbe girişimi davasında karar çıktı. 44 kişi beraat etti. Bunların 36’sı sabah teslim oldu. Ellerinde bayrak değil silah vardı. Bu nasıl Adalet. Hainler elbette cezasını bulacak. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Herkes sussada biz susmayacağız. Erol abim ve oğlu Abdullah Tayyip şehit edildiği zaman 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 77 hain şerefsiz asker vardı. Bu hainlerden 31’i beraat ettirildi. Bu nasıl adalet.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN