Koronavirüsün yeni bir yan etkisi ortaya çıktı: Erkekleri kısırlaştırıyor mu?

Koronavirüsün yeni bir yan etkisi ortaya çıktı: Erkekleri kısırlaştırıyor mu?

İngiltere'de Kovid-19 hakkında yapılan yeni bir araştırmada koronavirüsün erkek doğurganlığını etkilediği iddia edildi. Uzmanlar araştırma sonuçları hakkında yine de ihtiyatlı olunması gerektiğini söylediler.

ENSAR TEKİN | KARAR.COM

İngiltere'de araştırmacılar dünyayı etkisi altına alan kovid-19 hakkında yeni bir araştırma raporu yayımladı. Reproduction dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Kovid-19 virüsünün erkeğin sperm kalitesini etkilediği iddia edildi.

Araştırmada kovid-19 enfeksiyonunun semen kalitesini ve erkek üreme potansiyelini bozduğuna dair doğrudan kanıt elde edildildiği belirtildi.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar araştırmanın sonucuna şüpheyle yaklaşırken bulguları genelleme konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

İngiltere, Güney Yorkshire'daki Sheffield Üniversitesi'nde Androloji profesörü olan Allan Pacey, "Grip gibi herhangi bir virüsten hasta olmak, sperm sayınızı birkaç hafta veya aylığına geçici olarak düşürebilir Bu, bu çalışmada gözlemlenen azalmaların ne kadarının kovid-19'a özgü olduğunu hesaplamayı zorlaştırır.” dedi. 

Öte yandan Uluslararası Newcastle Doğurganlık Merkezi Başkanı Alison Murdoch, "Menide kovid-19 virüsüne dair hiçbir kanıt bulunmadığına ve virüsün meni yoluyla bulaşabileceğine dair hiçbir kanıt bulunmadığına dikkat çekti 

Araştırmada, 84 kısır erkek üzerinde yaş eşleştirmesi yapıldı ve 60 gün boyunca 10 günlük aralıklarla menilerini analiz edildi

Çalışma, Kovid-19'u olmayan sağlıklı erkeklerle karşılaştırıldığında kovid-19'lu erkeklere ait sperm hücrelerinde iltihaplanma ve oksidatif streste önemli bir artış tespit edildi. Sperm konsantrasyonu, hareketliliği ve şekli de virüsten olumsuz etkilendi.

Almanya'nın Justus Liebig Üniversitesi doktora öğrencisi Behzad Hajizadeh Maleki yaptığı açıklamada, kovidli erkeklerde çok daha yüksek ACE2  enzimatik aktivitesi olduğunu söyledi. 

Human Fertility dergisinin baş editörü Pacey, “Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana enfekte olan erkeklerin doğurganlığı üzerinde zararlı bir etkisi olup olmayacağı konusunda anlaşılabilir bir endişe var" dedi. Konuyla ilgili yayınlanan 14 çalışmayı inceledikten sonra Pacey, koronavirüsün erkek doğurganlığı üzerindeki ölçülebilir etkisinin muhtemelen sadece hafif ve geçici olduğu sonucuna vardığını söyledi.

Belfast'taki Queen's Universitesinde fahri profesör olan Sheena Lewis, e-posta yoluyla benzer düşünceleri paylaştı: "Endişelerim, kovidli erkeklerin önemli ölçüde daha yüksek vücut ağırlığına sahip olmaları ve bir dizi terapatik tedavi görüyor olmalarıdır. Obezitenin tek başına sperm baskısını düşürdüğünü biliyoruz. Kovid tedavileri de erkeklerin spermini de etkilemiş olabilir, bu nedenle daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç var" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN