‘Kovboy’ iyice kontrolden çıktı

‘Kovboy’ iyice kontrolden çıktı

Göreve geldiği günden beri taleplerini yerine getirmemesi durumunda BM’ye aktardığı fonları kısacağı tehdidinde bulunan ABD Başkanı Trump, Kudüs kararından sonra ilk adımı attı. 285 milyon dolar kesintiye giden Washington BM’yi kontrolsüz harcama yapmakla suçladı.

Türkiye öncülüğünde Donald Trump’ın verdiği Kudüs kararının görüşüleceği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) öncesinde Washington’a karşı oy kullanacak ülkelere maddi yardımları keseceği tehdidinde bulunan ABD ekonomi kozunu sundu. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 2018-2019 mali yılında ABD’nin BM için ayırdığı fonu 285 milyon dolar azaltacağını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Haley, kesintiyi ‘doğru yönde atılmış büyük bir adım’ olarak nitelendirdi. Haley, “BM’nin etkisizliği ve aşırı harcamaları bilinen bir durum. Bundan sonra Amerikan halkının cömertliğinin istismar edilmesine veya bunun kontrolsüz kalmasına izin vermeyeceğiz” değerlendirmesini yaptı. 2018-2019 mali yılında BM’nin bütçesine aktaracağı kısımdan 285 milyon dolar azaltma kararı alan ABD, bu konuda halen en fazla katkıyı yapan ülke konumunda bulunuyor. BM’nin bundan sonraki ilk iki yıllık periyodu kapsayan 5,4 milyar dolarlık bütçesinin 3,3 milyar dolarını ABD karşılıyor. ABD ayrıca BM çatısı altında yürütülen ‘barışı koruma çabaları’ için de ayrı bir katkı yapıyor. BM’de geçen hafta yapılan Kudüs oylaması öncesi hem ABD Başkanı Donald Trump hem de Nikki Haley, ABD’nin kararına karşı oy kullanacak ülkeleri “ekonomik yardımları kesmekle” tehdit etmiş, söz konusu tehditlere rağmen tasarı 9’a karşı 128 evet oyu ile kabul edilmişti. Göreve geldiği günden beri BM’yi eleştiri tahtasına oturtan ABD Başkanı Trump 30 Nisan 2017 görevdeki ilk 100 gününü değerlendirdiği açıklamasında da ‘fonları kısma’ tehditinde bulunmuştu. BM’yi ‘insanların hoşça vakit geçirdiği kulüp’ diye tanımlayan Trump BM’ye en fazla finansal katkıyı yapan ülke olan ABD’nin taleplerinin yerine gelmesi halinde kısıntıya gitmeyeceği mesajını da vermişri.

TRUMP’TAN DOĞU KUDÜS YERİNE EBU DEYS FORMÜLÜ

Hamas Lideri İsmail Heniyye, ABD’nin, Filistinli yetkililere Kudüs’ün yakınlarındaki Ebu Deys’te başkent ya da bir oluşum verilmesi teklifi sunacağını söyledi. Haniyye, Gazze’de yaptığı konuşmada, söz konusu teklifin içeriğine dair, planın Mescid-i Aksa’da özgürce ibadet edilmesinin önü açılması amacıyla Ebu Deys ile Aksa arasında bir köprü inşa edilmesini ve Aksa’nın 3 zamanlı bölünmesini kapsadığını aktardı. Öte yandan İsrail 10 televizyonunda yer alan habere göre Tel Aviv’in Doğu Kudüs’teki 300 000 konut projesinin Büyük Kudüs projesiyle ilgili olduğunu açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise yayınladığı bildiride Trump’ın desteği olmadan İsrail’in konut projesini açıklamayacağını duyurdu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN