Kovid-19'la mücadelede performans sıralaması açıklandı... Türkiye kaçıncı sırada?

Kovid-19'la mücadelede performans sıralaması açıklandı... Türkiye kaçıncı sırada?

Avustralya'nın önemli düşünce kuruluşlarından Lowy Enstitüsü, 98 ülkeyi Kovid-19'la mücadele performanslarına göre sıraladı. Yeni Zelanda birinci, Brezilya sonuncu olurken; Türkiye ise 74'üncü oldu.

Avustralya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Lowy Enstitüsü, perşembe günü yayımladığı araştırmada 98 ülkeyi Kovid'le mücadele performansına göre sıraladı. Yeni Zelanda'nın birinci sıraya yerleşerek salgınla en başarılı mücadeleyi veren ülke olduğu listede Brezilya sonuncu, Türkiye ise 74'üncü oldu.

Independent'ın aktardığına göre, enstitünün başarı sıralamasını 6 kritere göre yaptığı belirtildi. Söz konusu kriterler şöyle sıralandı:

  • Onaylanan toplam vaka sayısı
  • Kovid kaynaklı ölümlerin toplam sayısı
  • Bir milyon kişi başına düşen vaka sayısı
  • Bir milyon kişi başına düşen ölüm sayısı
  • Koronavirüs testlerindeki performans
  • Test başına düşen vaka sayısı

Enstitünün bulguları açıkladığı raporunda, "bu göstergelerin toplamda, ülkelerin pandemiyi ne denli iyi ve ne denli kötü yönettiğini ortaya koyduğu” ifade edildi.

İLK 10

Listenin ilk 10'unda sırasıyla Yeni Zelanda, Vietnam, Tayvan, Tayland, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Ruanda, İzlanda, Avustralya, Letonya ve Sri Lanka yer aldı. Birinci sırada yer alan Yeni Zelanda'nın sınırları kapatarak, "erken ve sert önlemler" politikası uygulayarak ve bu esnada çok sayıda test yaparak virüsün yayılımını engellediği bildirildi.

LİSTEDE ÇİN YOK

Enstitünün sıralamasında virüsün ilk kez tespit edildiği Çin yer almadı. Düşünce kuruluşunun, pandeminin henüz ilk günlerinde sert karantina önlemleri alan ülkeyi, testlerle ilgili yeterli verinin açıklanmadığı gerekçesiyle sıralamaya dahil etmediği bildirildi. Listeye Çin'den ayrı olarak dahil edilen Tayvan ise 3. sıraya yerleştirildi.

EN BAŞARISIZ BREZİLYA

98. sırada yer alan ve pandemiyle mücadelede açık ara başarısız olduğu görülen Brezilya'yı da sırasıyla Meksika, Kolombiya, İran ve ABD izledi. Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 220 bini geçtiği Brezilya, ölen kişi sayısında ABD'den sonra dünyada ikinci ülke. ABD'de ise an itibarıyla 439 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

AFP'ye göre Amerika kıtasının en kalabalık iki ülkesi olan ABD ve Brezilya, 2020 boyunca Kovid-19 tehdidini küçümseyen popülist liderler tarafından yönetildi. Enstitünün raporunda da yurttaşların liderlere duyduğu güvenin kriz yönetiminde etkili olduğu açıklandı.

Raporda, "Genel olarak, nüfusun daha az olduğu, birbirine bağlı bir toplumun ve yetkin kurumların bulunduğu ülkeler pandemiyle başa çıkmada avantajlı" ifadeleri yer aldı:

Öte yandan, ekonomik gelişmişlik seviyeleri veya siyasi sistem farklılıkları, sonuçlar üzerinde düşünüldüğünden daha az etkiye sahip. Bulgular, Amerikalı siyaset bilimci Francis Fukuyama'yı haklı çıkarır nitelikte. Fukuyama'ya göre, krizle etkili mücadeleyi belirleyen rejimin türü değil, yurttaşların liderlerine güvenip güvenmediği ve bu liderlerin yetkin bir devlet kurumuna başkanlık edip etmediği.

TÜRKİYE 74'ÜNCÜ SIRADA

Etkili mücadele sıralamasında 74'üncü sıraya yerleştirilen Türkiye'yi ise sırasıyla Hollanda ve Rusya izledi.

Türkiye'de Kasım 2020'ye kadar gerçek vaka sayısı açıklanmamış, resmi duyurularda yalnızca hasta sayısına yer verilmişti. 25 Kasım'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de son 24 saat içinde tespit edilen gerçek vaka sayısının 28 bin 351 olduğunu duyurmuştu.

Toplam vaka sayısının açıklanmasıyla birlikte Türkiye, Avrupa'da en yüksek vaka sayısı bildiren ülke olmuş ve bu da sosyal medyada büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Hollanda'da ise birkaç gün önce başlayan kısıtlama karşıtı gösteriler şiddet olaylarına sahne olmuştu. Kovid-19 kısıtlamalarını protesto edenler arasında yaklaşık 200 kişi gözaltına alınmış ve 15 kentte acil durum ilan edilmişti.

Acil durum ilan edilen bölgelerden Eindhoven'in Belediye Başkanı John Joritsma, "Böyle devam ederse iç savaşa gideriz" açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN