50 yıl sonra ortaya çıkan şaşırtıcı gerçek: Neruda'nın Nobel'i Dağlarca'nın olabilirdi

50 yıl sonra ortaya çıkan şaşırtıcı gerçek: Neruda'nın Nobel'i Dağlarca'nın olabilirdi

Şilili şair Pablo Neruda'nın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığı 1971'de, Türk edebiyatının önemli bir isminin aday gösterildiği ortaya çıktı. Yıllar sonra açılan arşivdeki aday listesinde, şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın adı da yer alıyor.

Nobel ödülüne aday olanların isimleri ve ödülü dağıtan İsveç Akademisi üyelerinin tartışmaları 50 yıl boyunca saklanır. Yeni yayımlanan uzun listede ise Şilili ünlü şair Pablo Neruda'nın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığı 1971'de, ünlü Türk şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın da 90 kişilik listede olduğu görüldü.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; ayrıca aday listesinde Arjantinli öykücü Jorge Luis Borges, ırkçılık karşıtı mücadelenin sembollerinden James Baldwin ve 'Lolita'nın Rus asıllı ABD'li yazarı Vladimir Nabokov gibi isimler var. Listedeki tek kadın adaysa Estonyalı şair Marie Under.

1914-2008 yıllarında yaşayan İstanbul doğumlu şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, ilk şiirini 1932'de yayımladı. Dağlarca'nın eserleri pek çok dile çevrildi. 1968'de ABD Pittsburgh Üniversitesi Uluslararası Şiir Forumu tarafından 'Yaşayan En İyi Türk Şairi' ilan edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN