Alp Er Tunga'nın mezarı bulundu mu?

Alp Er Tunga'nın mezarı bulundu mu?

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Türk kanı Alp Er Tunga'nın mezarını bulduğunu öne sürdü. Tarihçiler ise bu konuda temkinli yaklaşmayı uygun buluyor.

Özbekistan'da araştırma yapan Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Necati Demir, Buhara şehrinde yaptığı çalışmalar sonucu Alp Er Tunga'nın mezarını bulduğunu iddia etti.

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre Demir, “Türk dünyasına saygı ile duyurumuzdur... Türklüğün ortak atası Alp Er Tunga’nın mezarı Buhara’da tarafımca bulunmuştur. Türk dünyasına selam olsun” dedi.

'DETAYLARINI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLAYACAĞIM'

Demir, mezar yerine dair bir detay paylaşmadı ancak şunları söyledi: Eski Arap ve Fars kaynaklarında Alp Er Tunga’nın mezarının Buhara’da olduğu geçiyordu. Bölgedeki tarihçi ve araştırmacılardan da destek aldım. Detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacağım.

'YAŞADIĞI BİLE BELLİ DEĞİL'

Tarihçiler ise Tunga'nın gerçekten yaşayıp yaşamadığının bile henüz somut verilerle tespit edilemediğini ve bu konuda temkinli olmak gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Alp Er Tunga'nın yaşadığının dahi net olmadığını belirterek, "Alp Er Tunga efsanevi bir kişilik. Gerçekten yaşayıp yaşamadığı bile henüz somut verilerle tespit edilebilmiş değil. Dolayısıyla Alp Er Tunga’nın mezarının bulunabileceğini de düşünmüyorum. Bu konuda temkinli olmak gerekir" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Murat Özkan ise "Alp Er Tunga’nın yaşadığına inanılan döneme kadar somut unsurlara ulaşmak çok zor. Bu nedenle Alp Er Tunga’nın mezarının bulunduğuna dair araştırmanın kaynaklarına ve bulgulara bakmak lazım. Bu iddiaları ortaya atan hocamızın ilerleyen günlerde açıklayacağı verilere göre bir değerlendirme yapmak daha mantıklı olacaktır" dedi.

Doç. Dr. Murat Öztürk de Alp Er Tunga'nın gerçek bir kişi olduğuna dair net bilginin olmadığını belirterek, "Ayrıca yaşadığı kesin olan birçok hükümdarın mezar yeri bile henüz tespit edilememiştir. Her şeyden önce Alp Er Tunga’nın ne zaman ve nerede yaşadığının tartışmaya yer bırakmayacak şekilde ispat edilmesi gerekir. Sonra o mezarın ona ait olduğuna dair de somut bulgular olması gerekir. O kadar eski devirler için ve de böylesi efsane olarak ön plana çıkmış ve gerçekliği kesin olmayan biriyle ilgili mezar yeri konusunda net görüş ortaya konması çok zordur" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN