Dört yeni kitap raflarda yerini aldı

Dört yeni kitap raflarda yerini aldı

1928 yılında vefat eden Balıkhane Nâzırı Ali Rıza Bey’in yazıları Kapı Yayınları tarafından ‘Eski Zamanlarda İstanbul Hayatı’ adıyla okura sunuldu. Yazar Nedim Gürsel’in ‘Son Yolcu’ romanı Doğan Kitap etiketiyle raflarda. Yazar ve akademisyen Turan Karataş’ın kaleme aldığı ‘Kurmaca Dünya İçinde’ kitabı raflarda yerini aldı. Masal dinletileriyle de tanınan Hilal Koçyiğit’in 2018’de yayınlanan ‘Kam Ana’ kitabındaki masalların bir kısmı Ötüken Neşriyat tarafından çocuklar için basıldı.

SALİHA SULTAN

Osmanlı sonrası Cumhuriyet ile birlikte korkunç bir süratle büyüyen ve genişleyen bir şehir hâline gelmiş İstanbul’da, eskiden gündelik hayat nasıldı? Bu sorunun cevabını bütün detaylarıyla ilk defa kaleme alan, 1928 yılında vefat eden Balıkhane Nâzırı Ali Rıza Bey’in yazıları Kapı Yayınları tarafından ‘Eski Zamanlarda İstanbul Hayatı’ adıyla okura sunuldu. İstanbul’un renkli hayatını ve bu hayatın kahramanlarıyla ilgili çarpıcı bilgi ve tespitler kaleme alan Ali Rıza Bey’in, 1920-1925 arasında Peyâm-ı Sabâh başta olmak üzere çeşitli gazete ve mecmualarda yayınlanan yazıları ise Ali Şükrü Çoruk tarafından yayıma hazırlandı. Dönemle ilgili folklorik, tarihî ve sosyolojik pek çok malzemeyi ihtiva eden kitap, meşhur olmuş ya da gölgede kalmış kahramanlarıyla eski İstanbul’u günümüze taşıyor, okurları bir tarih ve medeniyet yolculuğuna çıkarıyor...

k1.jpg

YAZARIN KENDİ YOLCULUĞUNA AYNA TUTAN SATIRLAR

Yazar Nedim Gürsel’in ‘Son Yolcu’ romanı Doğan Kitap etiketiyle raflarda. Yazar, kurmacayla otobiyografik unsurları ustaca harmanladığı romanında, Paris’le İstanbul, Saraybosna ile Diyarbakır arasında yaşam coşkusu ve ölüm korkusu arasında seyahat eden 70 yaşına varmış bir yazar olan Deniz Çakır’ın hikayesini anlatıyor okurlarına. Çakır karakterinin kitap adlarının Gürsel’in kendi kitaplarıyla aynı ismi taşıdığının dikkati çektiği romanda, Gürsel’in yaşam hikayesinin izlerinin yanı sıra yakın tarihe bakış açısının da izleri sürülüyor.

k2.jpg

BİR KİTABIN KAPAĞI GERÇEK DÜNYANIN GÖLGESİNE AÇILIYOR

Yazar ve akademisyen Turan Karataş’ın 30 yıl boyunca hikaye, roman, tiyatro üzerine kaleme aldığı tahkiyeli nesirleri ve son yıllarda kaleme aldığı makaleleri ‘Kurmaca Dünya İçinde’ kitabında bir araya geldi. Muhit Kitap etiketiyle okura sunulan kitapta, Karataş’ın Kemalettin Tuğcu’dan Tarık Buğra’ya, Sait Faik’ten Mustafa Kutlu’ya Türk edebiyatının birçok önemli yazarının metinleri arasında gezinirken yaptığı değerlendirmeleri de yer alıyor. Yazar, kitabın önsözünde çalışmaları için şu ifadeleri kullanıyor: “Gerçek dünyanın bir gölgesi, yansıması, taklidi veya karikatürü sayabileceğimiz ‘kurmaca dünyaya’ bakarak yaşamalarımıza ışık düşürebiliriz.”

k3.jpg

EVDEKİ MİNİKLERE BİLMECE VE TEKERLEME DOLU TÜRK MASALLARI

Masal dinletileriyle de tanınan Hilal Koçyiğit’in 2018’de yayınlanan ‘Kam Ana’ kitabındaki masalların bir kısmı Ötüken Neşriyat tarafından çocuklar için basıldı. Fatma Hancıoğlu Alparslan’ın resimlediği ‘Kam Ana’dan Türk Dünyası Masalları’ kitabının ilkinde, çocuklar sözün izinde derilmiş kadim Türk masalları arasında öğretici, heyecanlı ve eğlenceli bir yolculuğa çıkıyor. Her masalın başında bir bilmece ve tekerleme ile karşılaşacak çocuklar, bilmecenin cevabını ise okuduğu masalın içinde buluyor.

k4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN