Eril siyasetin açtığı yaraya anne şefkati

Eril siyasetin açtığı yaraya anne şefkati

Sinemalarda 1’i yerli 4 yapım vizyona girdi. İspanyol yönetmen Pedro Almodovar ‘Paralel Anneler’le ilk kez politik bir yapıma imza atıyor. Penolope Cruz ve Milena Smit’in başrolde olduğu film parçalanmış aileden gelen iki kadının annelik duyguları üzerinden 1930’lardaki iç savaşta büyük yara alan İspanya’nın güncel siyasetine ışık tutuyor.

Michael Bay’in ‘Ambulans’ filminde ise Yahya Abdul-Mateen II ve Jake Gyllenhaal Los Angeles sokaklarında bol aksiyonlu bir soygun hikâyesini beyazperdeye taşıyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün 1’i yerli 4 yapım vizyona giriyor. Yabancı yapımlarda ise beyazperdenin İspanyol efsanesi Pedro Almodovar’ın İngilizce dilindeki ilk filmi olan ‘Paralel Anneler’ öne çıkıyor. İlk çocuklarını aynı hastanede, aynı anda dünyaya getiren iki kadının hikayesini beyazperdeye taşıyan filmde, Almodovar filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Penelope Cruz 40’lı yaşlarındaki bir anne olan ‘Janis’, Milena Smit’in genç bir anne olan ‘Ana’ karakterine hayat veriyor. Film, klasik görünen ‘hastanede çocukları karışan iki anne’ hikayesi üzerinden ‘gerçek’ anne kim sorusu etrafında ‘parçalanmış ülke’ İspanya’nın güncel siyasi atmosferini de masaya yatırıyor.

Almodavar ‘en politik filmim’ dediği bu yapımında arka plana İspanya İç Savaşı sırasında öldürülen kurbanlara odaklanarak ‘parçalanmış ülke’ kavramını iki farklı kuşağı temsil eden ve ‘parçalanmış aile çocukları’ olan bu iki kadının anneliğe bakış açısı paralelinde irdeliyor. İspanyol hükümeti 2020’de ‘faşist diktatör General Francisco Franco’nun anıt mezarını kaldırma, İspanya İç Savaşı’nda her iki taraftan ölen ve isimsiz gömülen insanlar için bir mezarlığa dönüştürme kararı almıştı. 2020’de yarı otobiyografik filmi ‘Acı ve Zafer’ filmiyle birçok önemli ödülü toplayan yönetmen yeni yapımında ortaya koyduğu bu konularda izleyicinin zihninde nihai bir sonuçtan ziyade, ortak bir zeminde buluşma yaratmayı hedefliyor. Almodovar’ın sinematik evreninin her zamanki parlak renkleri ve can alıcı müzikleriyle donatılmış film, 72 yaşında hayatının en güzel gün batımının keyfini çıkaran usta bir yönetmenin kendinden emin çalışması.24.jpg

Haftanın tek yerli yapımı ‘Orman Vatandır-Çanakkale Ruhu’ belgeseli Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı nedeniyle sinema salonlarında. Yönetmenliğini Mehmet Balaban ve Mehmet Ali Sevimli’nin, yapımcılığını Aydın Baran ve Tamer Yiğit’in üstlendiği belgesel, Çanakkale Savaşlarında yaşanan kahramanca mücadeleleri anlatıyor. Film ayrıca hafızamızda hala taze olan ormanları yangınlara karşı ormanları savunan ormancılarla da paralel bir şekilde ilerliyor. Belgesele; tarihçi Ahmet Taşağıl, Tufan Gündüz, güvenlik uzmanı Bülent Orakoğlu, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Taşdemir ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de röportajlarıyla katkı sunuyor. Film, günümüzde ormanları bir başka düşmandan, orman yangınlarından korumak için hala şehitler vermeye devam edildiğine vurgu da yapıyor. 70 dakikalık belgeselde Murat Tavlı ve Ferit Kılıç Atatürk rolünü, Harun Kocatürk Koca Seyit rolünü, Korkut Çözer ise ‘Yalnız Çam’ efsanesiyle bilinen Avustralyalı asker Benjamin Smith rolünü canlandırıyor.

Çocuklarını sinemaya götürmek isteyen aileleri ise bu hafta salonlarda Christopher Jenkins’in yönettiği Çinli-Amerika ortak yapımı ‘Neşeli Kanatlar-Büyük Göç’ animasyonunu tercih edebilir. 30 milyon dolar bütçeyle çekilen film, yaramaz bir kaz ile iki ördek yavrusu arasında yaşananların ardından gelişen koşulsuz sevgiyi minik izleyicilere aktarıyor.

​​​​​​​23.jpg

AKSİYONUN USTASINDAN HEYECANLI BİR KOVALAMACA​​​​​​​

Bilim kurgunun ikonik yapımlarından ‘Armageddon’un yönetmeni Michael Bay’in yeni yapımı ‘Ambulans’ aksiyon tutkunlarını salonlara çekmeye aday. Film, düşük bütçeli 2015 yapımı bir Danimarka gerilim filminden yeniden sinemaya uyarlandı. Bir banka soygununun ardından yaşananları ele alan film hikayesiyle; ‘Pearl Harbor’ ve ‘Transformers’ serisinin de yönetmeni olan Bay’in meşhur patlama, özel efekt dolu aksiyon sahnelerinin ötesine geçiyor. Yönetmen filmde, biri Afro-Amerikan, diğeri beyaz, birbiriyle zıt iki evlatlık erkek kardeşin hikayesini beyazperdeye taşıyor. Filmde, ‘Aquaman’, ‘Şikago Yedilisi’ filmleriyle tanınan Amerikalı aktör Yahya Abdul-Mateen II madalyalı bir ordu gazisi William karakterine, ‘Gece Vurgunu’, ‘Brokeback Dağı’ filmlerinin başarılı aktörü Jake Gyllenhaal ise suç dünyasına giren Danny karakterine hayat veriyor. Aksiyon, William’ın kanser olan karısının tedavi masraflarını karşılayamadığı için kardeşi Danny’den yardım istemesinin ardından birlikte Los Angeles tarihinin en büyük banka soygununu gerçekleştirme girişimiyle gelişen olayları izleyiciye aktarıyor. İkili, soygun sırasında işler ters gidince bir ambulansa atlıyor ve Los Angeles sokaklarında aksiyon dolu bir kovalamaca başlıyor.

25.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN