İnşaat alanında antik kent keşfedildi: Bu kadar iyi korunmuş olmasına inanamıyoruz

İnşaat alanında antik kent keşfedildi: Bu kadar iyi korunmuş olmasına inanamıyoruz

Meksika’da bir sanayi parkı haline gelecek olan inşaat sahasında, antik bir Maya şehrinin kalıntıları ortaya çıktı. Xiol adlı sitede 4 binden fazla kişinin yaşadığı tahmin edilirken arkeologlar "Şaşırdık çünkü bu kadar iyi korunmuş bir yer bulmayı beklemiyorduk" dedi.

Arkeologlar, Meksika’nın Yucatán yarımadasındaki Mérida yakınlarında yer alan bir sanayi parkı haline gelecek olan inşaat sahasında, saraylar, piramitler ve plazalarla dolu antik bir Maya şehrinin kalıntılarını ortaya çıkardı. Xiol adlı sitenin, güney Yucatán yarımadasında yaygın olan ancak Mérida yakınlarında nadir görülen Maya Puuc mimarisinin özelliklerine sahip olduğu belirtildi.

Kentin kazılarına öncülük eden arkeologlardan Carlos Peraza, buranın MS 600’den 900’e kadar iskan edildiğini tahmin ettiklerini söyledi.

'4 BİNDEN FAZLA İNSANIN YAŞADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

The Guardian'ın aktardığına göre Peraza, "Burada 4 binden fazla insanın yaşadığını düşünüyoruz. Bu büyük saraylarda yaşayan farklı sosyal sınıflardan insanlar… rahipler, yazıcılar ve küçük binalarda yaşayan sıradan insanlar da vardı" diye konuştu.

2-009.jpg

Araştırmacılar yakınlarda ayrıca, obsidyen ve çakmaktaşı aletler, adak ve diğer objelerle defnedilen yetişkinlerin ve çocukların mezarlarını da buldu. Bölgede deniz yaşamının kalıntıları da keşfedildi, bu da şehir sakinlerinin yakındaki sahil boyunca balık tutarak tarıma dayalı diyetlerini desteklediklerini gösteriyor.

'BU KADAR İYİ KORUNMASINA ŞAŞIRDIK'

Xiol, bir sanayi parkında inşaat başladıktan sonra keşfedildi. Arazi sahiplerine göre arkeolojik kalıntılar korunacak olsa da, bu sanayi parkı yine de inşa edilecek.

Peraza, "Zamanla, bölgedeki modern kentsel yayılma arttı ve arkeolojik kalıntıların çoğu yok edildi… ama biz arkeologlar şaşırdık çünkü bu kadar iyi korunmuş bir yer bulmayı beklemiyorduk" diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN