İsrail yönetimi Filistin'e destek veren sanatçı için 'suç dosyası' hazırladı:New York'un First Lady'si 'kirli lobi'nin hedefinde

İsrail yönetimi Filistin'e destek veren sanatçı için 'suç dosyası' hazırladı:New York'un First Lady'si 'kirli lobi'nin hedefinde

İsrail yönetimi, New York Belediye Başkanı’nın sanatçı eşi Rama Duwaji’ye, Filistin’e destek veren eserleri ve dijital paylaşımları nedeniyle giriş yasağı koymayı planlıyor. Sanatın üzerindeki kirli lobi baskısı, bu kez New York’un kalbine kadar uzandı.

New York’un yeni Belediye Başkanı Zohran Mamdani’nin eşi, illüstratör ve animasyon sanatçısı Rama Duwaji, kirli lobinin yeni hedefi oldu. İsrail Diasporası ve Antisemitizmle Mücadele Bakanı Amichai Chikli, Duwaji’nin İsrail’e girişinin yasaklanmasını talep etti. Sanatçının suçlandığı ‘cürüm’ ise oldukça tanıdık: Filistin halkının direnişini selamlayan sanat eserleri üretmek ve sosyal medyada bu yöndeki paylaşımları beğenmek. Chikli’nin bir açıklamasında, “Bu, eşi benzeri görülmemiş bir ahlaki düşüş ve Bayan Mamdani gibi kişilerin İsrail Devleti topraklarına girmesine izin vermeyeceğiz” dediği belirtildi. Bakanlık tarafından hazırlanan dosyada, Duwaji’nin 2025 yapımı ‘Eyes on Jenin’ (Cenin’in Gözleri) adlı animasyonu ve geçmiş yıllarda Filistinli direniş sembollerine yönelik etkileşimleri ‘terör destekçiliği’ olarak yaftalandı. Kirli lobi, Duwaji’nin henüz Mamdani ile evlenmeden çok öncesine, 2017 yılına kadar uzanan dijital ayak izlerini takip ederek bir ‘suç dosyası’ oluşturdu. Bu girişim, sanatın özgür alanına yönelik sistematik bir yıldırma operasyonu olarak değerlendiriliyor. Rama Duwaji’nin şahsında, Filistin lehine ses çıkaran her sanatçının ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmek istendiği bu süreç; kirli lobinin sanat dünyasındaki sansür ve baskı ağının ne denli genişlediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN