Kadınların yazdığı tarihe erkek şiddeti gölgesi

Kadınların yazdığı tarihe erkek şiddeti gölgesi

94’üncü Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Los Angeles’taki törene 6 ödülle ‘Dune’ filmi damga vurdu. Oscar’da bu yıl kadınlar tarih yazdı. ‘The Power of The Dog’un yönetmeni Jane Campion ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan üçüncü kadın oldu. ‘CODA’nın yönetmeni Sian Heder da, ‘En İyi Film’ dahil üç ödülle öne çıktı. Billie Eilish da James Bond filmindeki şarkısıyla ‘En İyi Orijinal Şarkı’ ödülünü kazandı.

Ancak kadınların sinemacıların zaferi, ilk Oscar’ını alan Will Smith’in komedyen Chris Rock’a attığı tokadın gölgesinde kaldı.

SALİHA SULTAN

94. Oscar Ödülleri Los Angeles’taki Dolby Theatre’da yapılan törenle sahiplerini buldu. Geceye 6 ödülle ‘Dune’ filmi damga vurdu. Film, ‘En İyi Görsel Efekt’, ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Ses’, ‘En İyi Montaj’ ve ‘En İyi Yapım Tasarımı’ ödüllerini kazandı. Diğer dört büyük ödül de ‘CODA’, ‘The Power of The Dog’, ‘The Eyes of Tammy Faye’ ve ‘King Richard’ gibi farklı filmlere gitti. ‘CODA’ ayrıca bir dijital bir platform yapımı olarak ‘En İyi Film’ ödülünü almasıyla Oscar tarihine geçti. Oscar töreni sinema dünyasındaki kadınlar için tarihi bir gece oldu. ‘The Power of The Dog’un yönetmeni Yeni Zelanda doğumlu Avustralyalı yönetmen Jane Campion, Akademi Ödülleri’nin 94 yıllık tarihinde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan üçüncü kadın oldu. 2014 yapımı Fransız filminden uyarlanan ‘CODA’nın yönetmeni Sian Heder da, ‘En İyi Film’ ödülünün yanı sıra ‘En İyi Uyarlanmış Senaryo’ ödülünü de alarak öne çıktı. ‘Batı Yakası Hikayesi’nin oyuncusu Ariana DeBose de ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü kazanan ilk beyaz queer kadın oldu. Sadece 20 yaşında olan Billie Eilish da James Bond filmi ‘No Time to Die’deki şarkısıyla ‘En İyi Orijinal Şarkı’ ödülünü kazandı. Kostüm tasarımcısı Jenny Beavan ise ‘Cruella’daki başarısıyla üçüncü Oscar’ını alarak, Beyonce’yi geride bıraktı.

Ancak sinema dünyasındaki kadınların önemli başarılarıyla dolu ödül gecesi, iki erkek arasında yaşanan şiddet eyleminin gölgesinde kaldı. Bütün dünyanın canlı izlediği törene ‘King Richard’ filmindeki rolüyle kazandığı ilk ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Oscar’ını alan Will Smith’in gecenin sunucularından komedyen Chris Rock’a attığı tokat damga vurdu. Rock, ödül öncesi yaptığı konuşmada önce “Will Smith kazansın diye dua ediyorum” dedi, ardından da Smith’in yanında oturan eşine yönelerek “Jada seni çok seviyorum. G.I Jane 2 sabırsızlıkla bekliyorum” diye seslendi. Bu sözlerin ardından Smith’in eşinin yüzündeki hoşnutsuzluk dikkat çekti. Rock sahnede kendi şakasına gülmeye devam ederken Smith yerinden kalkıp sahneye çıktı ve Rock’a bir tokat attı. Rock ise ilk şoku atlattıktan sonra “Will Smith beni fena benzetti” dedi. Yerine oturan Smith ise ona “Karımın adını ağzına alma” diye seslendi. Rock “Dostum G.I. Jane şakasıydı” diyerek, 1997 yılında Demi Moore’un oynadığı G.I Jane filmine gönderme yaptığını açıkladı. Smith’in eşi Jada, Billboard dergisine bir bağışıklık sistemi hastalığıyla mücadele ettiğini söylemişti. Saçkıran ile mücadele ettiğini dile getiren Jada, bu hastalık sebebiyle kellik sorunu yaşadığını dile getirmişti. Smith yaşananların ardından yaptığı ödül konuşmasında Rock haricindeki herkesten özür diledi. ‘King Richard’ filminde tenis yıldızları Venus ve Serena Williams’ın babaları Richard Williams’ı canlandıran Smith “Richard Williams da ailesinin sıkı bir savunucusuydu” dedi. Smith oturduktan sonra Rock’a hakaret etmeye devam ederken ünlü oyuncunun sesi yayıncılar tarafından kısıldı. Son üç yıldır düşen reytinglerini bu yıl birçok değişiklik yaparak toparlamaya çalışan Oscar töreninde yaşanan bu anlar sosyal medyaya da damga vurdu.

DUNE 6 ÖDÜLLE TÖRENE DAMGA VURDU

6 ödülle Oscar gecesinin yıldızı olan ‘Dune: Çöl Gezegeni’ Frank Harbert’in 1965 yılında kaleme aldığı romanından beyazperdeye uyarlandı. Ekim 2021’de seyirciyle buluşan filmi çekmek, yönetmen Denis Villeneuve’ün kitabı 14 yaşında okuduğu tarihten itibaren en büyük hayaliydi. Çekimleri 3,5 yıl süren ve yaklaşık 165 milyon dolara mal olan film, gişede 400 milyon dolar hasılat elde etti. Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, David Dastmalchian, Stephen Henderson, Charlotte Rampling, Jason Momoa ve Javier Bardem’in başrolleri paylaştığı bilimkurgu filmi, ailesi çöl gezegeni Arrakis’in kontrolüne sahip olan Paul Atreides’in hikayesini anlatıyor.

İŞTE 2022’DE OSCAR KAZANANLAR

EN İYİ FİLM: CODA
EN İYİ YÖNETMEN: Jane Campion
EN İYİ ULUSLARARASI FİLM: Drive My Car
EN İYİ ANİMASYON: Encanto
EN İYİ BELGESEL: Summer of Soul
EN İYİ SİNEMATOGRAFİ: Dune
EN İYİ UYARLAMA SENARYO: CODA
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Greig Fraser
EN İYİ ORİJİNAL SENARYO: Kenneth Branagh
EN İYİ KISA FİLM: The Long Goodbye
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Will Smith
EN İYİ KADIN OYUNCU: Jessica Chastain
EN İYİ SES: Dune
EN İYİ MONTAJ: Dune
EN İYİ YAPIM TASARIMI: Dune
EN İYİ ORİJİNAL ŞARKI: No Time to Die
EN İYİ MÜZİK: Dune
EN İYİ GÖRSEL EFEKT: Dune

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN