Özel tiyatrolar sahnedeki ‘gevşemeden’ rahatsız

Özel tiyatrolar sahnedeki ‘gevşemeden’ rahatsız

Pandeminin vurduğu özel tiyatrolar, etkinlik öncesi aşı kartı ve PCR test kontrolünü kaldırma kararının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Karara yönelik bir anket çalışması yaptıklarını belirten Tiyatro Kooperatifi “Çoğunluk kontrol uygulamasının kalkmasını yanlış buluyor. Mevcut durumda tiyatro sahnelerine duyulan güven ve dolayısıyla seyirci sayısı azalacak” dedi.

SALİHA SULTAN

Özel tiyatrolar İçişleri Bakanlığı’na etkinlik girişlerinde uygulanan aşı kartı ve PCR test kontrolünü kaldırma kararını yeniden değerlendirilme çağrısında bulundu. Tiyatrocular, kararın seyircinin sahneye duyduğu güveni zayıflatacağını ve izleyici sayısının azalacağını öngörüyor. Konuya ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Tiyatro Kooperatifi, İçişleri Bakanlığı’nın 15.01.2022 tarihli yazısı doğrultusunda, aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Kovid-19 geçirmemiş kişilerin tiyatro etkinliklerine girişinde uygulanan aşı kartı veya PCR testi kontrolü kaldırıldı” kararını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Salgın süreci boyunca resmi kapanmalar, sokağa çıkma yasakları, saat kısıtlamaları gibi pek çok zorlukla mücadele eden özel tiyatrolar, attıkları tüm adımlarda toplumun ve sahne emekçilerinin sağlığını önceliklendiren somut tedbirleri desteklemeye devam ediyor.”

ÇAĞRI ANKET ÇALIŞMASINDAN SONRA GELDİ

Kooperatif açıklamasında, Kooperatif Birliği Girişimi’ne dahil olan özel tiyatroların da katılımıyla bir anket çalışması yaptığını belirterek, “Tiyatroların büyük çoğunluğunun kontrol uygulamasının kalkmasını yanlış bulduğunu; mevcut durumda tiyatro sahnelerine duyulan güvenin ve dolayısıyla seyirci sayısının azalacağını öngördüğünü ortaya koyuyor” bilgisini verdi. Özel tiyatroların içinde bulunduğu zorlu dönemin yarattığı hasarı telafi edebilmek üzere var gücüyle çalıştığını ancak seyircilerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kooperatif, “Kurumların faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi ve seyircilerin etkinliklere güvenle katılımı için tedbirler büyük önem taşıyor” görüşünü aktardı. Tiyatro Kooperatifi, kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, şu çağrıyı yaptı: “Salgın tedbirlerine ilişkin tüm kararların bilimsel verilerle desteklenmesi gerektiğini savunuyor; bu doğrultuda, tiyatro emekçilerinin ve seyircilerinin güvenliğini sağlamak üzere aşı veya PCR testi kontrolü uygulamasının yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

YALNIZ İSTANBUL DEĞİL ANADOLU DA DESTEKLİYOR

İstanbul’da faaliyet gösteren ve Baba Sahne, Das Das, Ankara Birlik Tiyatrosu, Biraderler Yapım gibi 80 kadar özel tiyatronun paydaş olduğu Tiyatro Kooperatifi Haziran 2019’da kuruldu. Kooperatifin yönetim kurulunda Mert Fırat, Yeşim Özsoy, Ersin Umut Güler, Muharrem Uğurlu ve Iraz Yöntem yer alıyor. Salgın süreci boyunca tiyatro dünyasının yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken birçok açıklama yayınlayan ve tiyatroya destek kampanyaları düzenleyen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çözüme yönelik toplantılarında yer alan Kooperatifin, Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren Ahura Tiyatro Kooperatifi, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi, İç Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren Ankara Tiyatro Kooperatifi, Ege Tiyatro Kooperatifi, Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi, Karadeniz Tiyatro Kooperatifi gibi de birçok iş birlikçisi bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN