Özlenen 'kuvvetler ayrılığı' ikinci baskıyı yaptı

Özlenen 'kuvvetler ayrılığı' ikinci baskıyı yaptı

Yazar Taha Akyol'un Mart 2021'de yayımlanan 'Kuvvetler Ayrılığı Olmayınca, Otoriter Demokrasi 1946-1960' adlı kitabı ikinci baskısını yaptı.

Yazar Taha Akyol'un Mart 2021’de Doğan Kitap tarafından yayımlanan 'Kuvvetler Ayrılığı Olmayınca, Otoriter Demokrasi 1946-1960' adlı kitabı ikinci baskısını yaptı. Bir araştırma eserinin üç ayda ikinci baskı yapması konunun ve kitaptaki anlatımın çektiği ilgiyi yansıtıyor. Yazar kitapta demokrasiye geçiş sürecini, partilerin sistem ve anayasa anlayışları açısından ele alıyor.

SERT TARTIŞMALARI OKURA AKTARIYOR

Basında, hukuk çevrelerinde ve partilerin içinde kuvvetler ayrılığı ilkesinin savunulduğu fakat Celal Bayar liderliğindeki Demokrat Parti’nin bu yönde bir anayasa değişikliğini reddettiğini ortaya koyan kitap, CHP içindeki kuvvetler bilgi ve kuvvetler ayrılığı yanlıları arasında yaşanan sert tartışmaları da okura aktarıyor.

Kitapta yer alan bilgiler, kuvvetler ayrılığı ve bağımsız yargı fikrinin kararlılıkla savunan Millet Partisi’nin güçsüz kaldığını, Mayıs 1950’de kurulan ilk hükümetinde Adnan Menderes’in kuvvetler ayrılığı yönünde bir anayasa değişikliğini savunduğunu ancak bu yönde yasal bir girişimde bulunmadığını da okura aktarıyor.

UZUN BİR KAYNAK LİSTESİ

Kitapta ayrıca denetim ve denge kurumları olmayan bir siyasi hayatta güç kavgalarının nasıl keskin bir kutuplaşma yarattığı, olayların darbe faciasına nasıl adım adım sürüklendiği gözler önüne seriliyor. Celal Bayar’la İsmet İnönü arasındaki mücadelenin 1930’lu yıllarda başladığı kaydedilen kitapta dönemin gazeteleri, meclis ve grup tutanakları, partilerin programları ile aktörlerin anıları kaynak gösteriliyor.

01-002.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN