Tarihinin en ‘omurgasız’ Altın Küre’si

Tarihinin en ‘omurgasız’ Altın Küre’si

Geçen yıl Ukrayna’ya destek verilen Altın Küre Ödülleri’nde bu yıl İsrail’in katliamlarına maruz kalan Filistin halkının adı geçmemesi tepki topladı. Filistin yanlısı protestolara karşı yerel polis ve FBI tören alanında teyakkuza geçerken, İsrail yanlısı hareket oyunculara İsrailli esirlere destek için sarı kurdale dağıttı. Sosyal medya kullanıcıları, sahnede Gazze’deki insanlık dramına sessiz kalan sanatçılar için omurgasız tavır’ eleştirileri yaptı.

SALİHA SULTAN

Oscar’ın habercisi olarak nitelenen Altın Küre ödüllerinin 81’incisi 7 Ocak’ta Los Angeles’ta sahiplerini buldu. Geçen yıl Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin bir video mesajını yayınlanan Altın Küre’nin bu yılki töreninde İsrail’in soykırıma varan katliamlarına maruz kalan Filistin halkına yönelik çıt çıkmadı. Sunucudan ödül yönetimine hiç kimse gece boyunca son üç aydır dünyayı sürekli şok eden vahşet hakkında hiçbir yorum yapmadığı gibi, ödül alan Hollywood ünlüleri de sessiz kaldı.

11kr02man3.jpg

Oscar ödüllü Susan Sarandon Filistin’e destek açıklamaları sonrası işten çıkarılan oyuncular arasında.

Mark Ruffalo, Selena Gomez, Angeline Jolie, Quinta Brunson gibi isimlerin de yer aldığı binlerce sanatçı Gazze’de ateşkesi destekleyen dilekçeler imzalarken, Avrupa’da milyonlarca insan hükümetlerinin İsrail’e desteğine rağmen Filistin halkı için sokaklara dökülmüşken Altın Küre ödülleri tarihinin en apolitik törenine imza attı. Tarihin en karanlık icatlarından birini, Hiroşima ve Nagazaki’de yüz binleri katleden, beyaz adamın hırsının dünyayı nasıl yok edebileceğini gösteren atom bombasının icadını konu alan ‘Oppenheimer’ filmi geceden galibiyetle ayrıldı. Öte yandan, basına yansıyan haberlerde Filistin halkından yana olan aktivistlerin son üç aydır prestijli kamu etkinliklerindeki protestoları nedeniyle, yerel polisin ve FBI’ın Los Angeles’taki ödül töreni salonunda ve dışında olası bir eyleme karşı teyakkuzda olduğu yazıldı.

11kr02man1.jpg

Solda, J. Smith-Cameron ve sağda John Ortiz, 07 Ocak 2024’te Beverly Hills, Kaliforniya’da düzenlenen 81. Yıllık Altın Küre Ödülleri’ne katıldılar. İkili, İsrail lobisinin kırmızı halıda dağıttığı sarı kurdeleleri takmaları nedeniyle sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldular

İSRAİLLİ ESİRLER İÇİN ‘SARI KURDALE’ BASKISI

Ancak, ödül töreni öncesinde kırmızı halıda, Beverly Hills merkezli marka ajansı The A List’in kurucusu Ashlee Margolis tarafından kurulan İsrailli rehine savunuculuğu örgütü ‘Bring Them Home’ (Evine Geri Getir) hareketi, katılımcılara kırmızı halıda yürürken takmaları için sarı kurdele iğnelerini rahatlıkla dağıtabildi. American Fiction’dan aktör J. Smith-Cameron ve John Ortiz, Hamas tarafından esir alındığı iddia edilen yaklaşık 130 rehineye desteklerini göstermek için taktıkları bu sarı kurdelelerle fotoğraflandı.

Fotoğrafları görenler sosyal medyada sarı kurdale takan ünlüleri topa tuttu. Binlerce kişi son üç aydır birçok sanatçının Gazze ve Batı Şeria’da yetiştirilen, Filistin dayanışmasının ve direnişinin simgesi karpuz figürünü kullandıkları için işlerinden olduklarını hatırlatarak, Altın Küre’de İsrail’i desteklemek için sarı bayrak takılmasının küstahlık olduğunu yazdı. Binlerce sosyal medya kullanıcısı da, kırmızı halıda İsrailliler için sarı kurdela dağıtılabilirken, Altın Küre’de ödül alan ünlü isimleri İsrail’in Gazze’deki katliamları hakkında tek bir kelime etmemesini ‘omurgasızlık’ ifadeleriyle eleştirdi. Son birkaç yıldır özellikle siyahlara ayrımcılık yaptığı iddialarıyla protesto edilen, taciz gibi skandallar nedeniyle birçok üyesi istifa eden, baskıların ardından üyelerini yenileyerek geri dönen Altın Küre’nin, uysal, donuk ve apolitik ödül töreninde ‘Özgür Filistin’ mesajının geçmemesi izleyicileri şok etti.

GÖZLER MART’TAKİ OSCAR TÖRENİNE ÇEVRİLDİ

Geçmişte, 2020 yılında Altın Küre sunucusu Ricky Gervais, ödül alan isimleri kabul konuşmalarında siyasetten bahsetmemeleri konusunda uyararak, “Küçük ödülünüzü alın, menajerinize ve tanrınıza teşekkür edin ve defolup gidin” demişti. Sivri dilli Gervais’in bu konuşmasına rağmen Altın Küre sonraki yıllarda Siyahların Hayatı Değerlidir hareketi ya da Ukrayna için verilen mesajların sahnesi olmaya devam etti. Ancak 81. Altın Küre ödüllerindeki sessizlik sanat dünyasında son üç aydır Filistin yanlısı açıklamalarda bulunan sanatçıları işinden eden İsrail lobisinin Hollywood’un gözünü epey korkuttuğu yönünde değerlendiriliyor. Altın Küre’de gözlenen bu durumun ardından şimdi gözler, 11 Mart’ta gerçekleşecek 96. Oscar ödül törenine çevrildi. Herkes, bütün dünya Filistin yanlısı milyonların protestolarıyla kavrulurken kırmızı halıda ödüle yürüyecek süslü elbiselerin özgür bir Hollywood görüntüsü verip veremeyeceği sorusunun cevabını bekliyor.

11kr02man.jpg

Ramy Youssef

YALNIZ MISIRLI AKTÖRLER TARAFINI BELLİ ETTİ

Altın Küre ödül töreninde sahnede Filistin konusunda ses çıkmasa da, tören sonrası Mısır kökenli Amerikalı aktör Ramy Youssef kendisine bir TV kanalının tören sunucusun Calvin Clein gömleri reklamı yapmasına yönelik görüşü sorulduğunda, bu soruyu Gazze için bir fırsat olarak gördü. Youssef, “Hepimiz iki şey düşünüyoruz. Hemen ateşkes yapın ve Jeremy lütfen sosyal medyada dolaşan bir Calvin Klein reklamı daha yapmayın” dedi. Youssef, komedilerinden elde ettiği geliri Filistin’i destekleyen STK’lara gönderen ve Elyanna ve Omar Apollo gibi diğer önde gelen müzisyenlerin yanı sıra, şair Mustafa’nın Gazze’ye fon ve destek sağlamak amacıyla düzenlediği bir yardım konseri olan Artists for Aid’e destek veren bir isim olarak biliniyor.

dsfdsfd.jpgKhalid Abdallah

‘The Crown’ dizisindeki Dodi Fayed rolüyle tanınan Mısır asıllı İngiliz oyuncu Khalid Abdallah da etkinliğe takım elbisesinde beyaz güvercin rozeti ve kolunda beyaz kol bandıyla katıldı. Abdullah, gösteride Gazze’dekilerin koşullarını protesto ederek, incelikli bir dille ateşkes çağrısında bulundu. Abdullah ayrıca Twitter hesabında, The Crown’un final galasında kalıcı ateşkes çağrısında bulunurken ellerini havaya kaldırdığı bir video yayınladı. Abdullah, platformunu ve geniş hayran kitlesini bir son talep etmek ve açıkça itiraz etmek ve Filistin’e karşı savaşa seslenmek için kullanıyor.

GEÇEN YILA UKRAYNA DAMGA VURMUŞTU

Aktörlerin ödül törenlerinde küresel meseleler hakkında konuştuğu anlar tarihi oldu. Marlon Brando’nun 1973’te Hollywood’un yerli Amerikalıları tasvir etmesini protesto etmek ve yerli halkların katledilmesine ışık tutmak amacıyla Kızılderili asıllı aktivist Sacheen Littlefeather’ı ‘The Godfather’ filmiyle kazandığı Oscar’ını almaya gönderdiği protestosu bunlardan biri. Littlefeather sahnede Brando’nun mesajını iletirken “Ne yazık ki bu cömert ödülü kabul edemiyor. Bunun nedenleri de günümüzde film endüstrisinin Amerikan Kızılderililerine karşı muamelesi” ifadeleri nedeniyle yuhalandı ama gönülleri kazandı.

Daha yakın zamanlarda 2020 ve 2016 yıllarındaki Altın Küre ödüllerinde hem Patricia Arquette hem de Meryl Streep, büyük zaferlerini Donald Trump’ı cezalandırmak için kullandılar. 2015 yılında Viola Davis, Emmy’de bir drama dizisinde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk siyahi kadın olduğunda, Hollywood’da siyahi kadınlara eşitlik çağrısı yaptı. Aynı yıl, John Legend, Hong Kong’daki demokrasi yanlılarından yana bir konuşma yaptı. Ocak 2023’te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Altın Küre töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Videolu mesajında Zelenski, “Savaş henüz bitmedi ama gidişat değişiyor. Kimin kazanacağı şimdiden belli oldu. Üçüncü dünya savaşı olmayacak. Ukrayna, topraklarımıza yönelik Rus saldırganlığını durduracak ve bunu tüm özgür dünyada birlikte başaracağız” dedi. Altın Küre, geçen yıla kadar siyasi mesajların platformuyken, bu yıl Filistin’de yaşanan insanlık dramı karşısında üç maymunu oynadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN