Tartışmalar sonrası Eurovısıon’da yeni dönem: Savaştaki ülkeler ev sahibi olamayacak

Tartışmalar sonrası Eurovısıon’da yeni dönem: Savaştaki ülkeler ev sahibi olamayacak

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından 2027 Eurovision’u öncesinde açıklanan düzenlemeye göre, kazanan ülkenin veya yakın çevresinin güvenliğini ve istikrarını ciddi biçimde etkileyen durumlarda ev sahipliği hakkı otomatik olarak verilmeyecek.

EBU, gerekli görmesi halinde kazanan ülke hakkında bağımsız bir güvenlik değerlendirmesi yaptıracak. Organizasyonun güvenli biçimde gerçekleştirilemeyeceğine karar verilirse yarışma için başka bir yayıncı kuruluş seçilecek.

Alternatif yayıncı, etkinliği kazanan ülke adına değil, doğrudan kendi adına düzenleyecek. Yeni düzenleme, 2022’de Eurovision’u kazanan Ukrayna’nın savaş nedeniyle organizasyona ev sahipliği yapamamasının ardından uygulanan yöntemi resmîleştirdi.

EBU, Rusya’nın işgali nedeniyle güvenlik koşullarının uygun olmadığına karar vermiş ve 2023 Eurovision’u Ukrayna yerine İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenmişti. Yeni kural, yalnızca doğrudan savaşa katılan ülkeleri değil, ciddi jeopolitik gerilimlerin güvenliği etkilediği ülkeleri de kapsayacak.

Düzenleme, İsrail’in Eurovision’a katılımının tartışmalara yol açtığı bir dönemde açıklandı. İspanya, Hollanda, İrlanda, İzlanda ve Slovenya; Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’in yarışmada yer almasına tepki göstererek 2026 Eurovision’una katılmamıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN