Tatil cenneti Ayvalık’a ödüllü film yağmuru

Tatil cenneti Ayvalık’a ödüllü film yağmuru

Ege’nin tatil cenneti Ayvalık bu yıl ilki düzenlenen ‘Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Seyir Derneği’nin düzenlediği festivalin açılışı ise 2003’te ‘Old Boy’ ile ünlenen, bu yıl Cannes’a ‘En İyi Yönetmen’ ödülü ile damga vuran Güney Koreli Park Chan-Wook’un ‘Ayrılma Kararı’ filmi ile yapılacak. Dünya sinemasının son yıllarında öne çıkan ödüllü birçok yapımının gösterim listesinde yer aldığı festival, 16-21 Eylül tarihlerinde Ayvalık’ta beyazperde rüzgârı estirecek.

SALİHA SULTAN

Denizi ve güneşi ile yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezlerinden biri olan Ayvalık eylül ayında ilk film festivaline ev sahipliği yapacak. İlki gerçekleşecek ‘Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ 16-21 Eylül tarihlerinde sinema dünyasının önde gelen yapımlarını ve isimlerini ağırlayacak. Festivalin açılış filmi ise bu yıl Cannes’da ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görülerek dikkatleri üzerine çeken ‘Ayrılma Kararı’ (Decision to Leave) filmi ile yapılacak. Güney Koreli yönetmen Park Chan-Wook imzalı film, festivalin ilk gecesinde Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da izleyiciyle buluşacak.

Ayvalık’ta bu yıl kurulan Seyir Derneği geçtiğimiz günlerde sona eren Ayvalık Açık Hava Film Geceleri’nin ardından Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin hazırlıklarına başladı. Festivalin direktörlüğünü Azize Tan, program danışmanlığını Fatih Özgüven üstleniyor. Yarışmasız gerçekleşecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali; film seçkisi, filmlerle ilişkili söyleşiler, güncel meselelere dair paneller, çocuklar için düzenlenecek atölyeler ve film gösterimleri ile dolu dolu bir programı Ayvalık sakinleriyle buluşturacak. Festivalde ayrıca, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelecek öğrencilerle düzenlenecek Genç Sinema programıyla genç sinemacılara sinema profesyonelleri ile buluşma fırsatı yaratılacak, aynı zamanda öğrenciler festival organizasyonunda görev alacak. Film gösterimleri Vural Sineması’nda ve Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali biletleri 9 Eylül’de Biletix’te satışa çıkacak. Festival filmlerinden özel bir seçki 24 ve 25 Eylül tarihleri arasında da Diyarbakır’da gösterilecek.

İmkansız bir aşk öyküsü

Güney Kore sineması Cannes’da ilk ‘Altın Palmiye’ ödülünü 2019’da Bong Joon-hoo’nun ‘Parazit’ filmiyle almıştı. Film ardından Oscar dahil bütün dünyada 300 ödülü kucaklamıştı. Cannes’da bu yıl yeniden büyük ödülün peşine düşen ‘Ayrılma Kararı’ ise 1963 Seul doğumlu yönetmen Park Chan- Wook kariyerinin 8’inci uzun metrajı. Ancak film festivalde ‘En İyi Yönetmen‘ ödülü ile yetinmek zorunda kaldı. Yönetmen, altı yıl önce çektiği, Cannes’da Jüri Büyük Ödülü kazanan ‘İhtiyar Delikanlı’ (Old Boy) ile adını duyurmuştu. Koreli yönetmen son filminde psikolojik bir dramaya imza atıyor. Sinema eleştirmenleri, filmin başarısının ardından kartpostal tadındaki fotoğraflarıyla filme görkemli bir görsellik kazandıran görüntü yönetmeni Ji-yong Kim’in de bulunduğunu belirtiyor. Karanlık bir aşk öyküsünü anlatan film, araştırdığı bir cinayete kurban giden adamın şüpheli eşine aşık olan bir dedektifi merkezine alıyor.

Beyazperdenin öne çıkanları gösterim takviminde

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin yabancı gösterim seçkisinde Cannes ödüllü birçok film yer alıyor. Kore-Eda Hirokazu’nun bebeklerine bakamayan ebeveynlerin bebeklerini kutulara bırakmalarını konu aldığı Cannes ödüllü filmi ‘Bebek Servisi’ (Broker), Mia Hansen-Løve’ın, küçük kızıyla yaşayan ve hasta babası için uygun bir bakımevi arayan genç bir kadını odağına aldığı ‘Güzel Bir Sabah’ (One Fine Morning), Baltazar adlı bir eşeğin bir Polonya sirkinde başlayan ve bir İtalyan mezbahasında biten hikâyesini konu alan, 84 yaşındaki yönetmen Jerzy Skolimowski imzalı ‘EO’ da Ayvalık’ta izleyiciyle buluşacak. Charlotte Wells’in, bir kadının çocukken babasıyla Türkiye’de çıktığı bir tatili anlattığı, çekimleri Muğla’da gerçekleştirilen duygu yüklü filmi ‘Güneş Sonrası’ (Aftersun), Manuela Martelli’nin Pinochet döneminde Şilili bir kadının kendisini, beklemediği bir mücadele içinde bulduğu ‘1976’; Thomas Hardiman’ın, yılın kuaförü yarışması sırasında gerçekleşen bir cinayet sonrası gelişen olayları konu aldığı ‘Medusa Delu’ ve Erige Sehiri’nin bir grup Tunuslu incir hasatçısının hayatlarını anlatan ‘Under the Fig Trees’ filmleri de gösterim listesinde. Claire Denis’nin, Denis Johnson’ın aynı adlı romanından uyarladığı ‘The Stars at Noon’, Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne’nin, ‘Tori And Lokita’ gibi birçok filmin daha izleyiciye sunulacağı festival takvimindeki yerli yapımlar ise ileriki günlerde açıklanacak.

6kr2-kutu.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN