Türkiye’nin 4 köyü BM listesinde

Türkiye’nin 4 köyü BM listesinde

Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün “En İyi Turizm Köyleri 2025” listesine Türkiye’den Muğla Akyaka, İzmir Barbaros, Mardin Anıtlı ve Antalya Kale Üçağız köyleri seçildi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu köylerin doğal güzellikleri, köklü kültürleri ve sürdürülebilir turizm anlayışlarıyla Anadolu’nun zenginliğini dünyaya tanıttığını belirtti. Bu yıl 29 ülkeden 52 köy ödül aldı; liste Çin'in Huzhou kentinde açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Turizm Örgütü’nün “En İyi Turizm Köyleri 2025” listesine Türkiye’den dört köy girmeyi başardı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Muğla’nın Akyaka, İzmir’in Barbaros, Mardin’in Anıtlı ve Antalya’nın Kale Üçağız köylerinin listeye dahil edildiğini duyurdu.

Ersoy, bu köylerin doğal güzellikleri, köklü kültürel mirasları ve sürdürülebilir turizm anlayışlarıyla dünyanın en iyi destinasyonları arasında yer aldığını vurguladı. “Doğal güzellikleri, köklü kültürleri ve sürdürülebilir turizm anlayışlarıyla öne çıkan bu köylerimiz, Anadolu’nun zenginliğini dünyaya tanıtıyor. Turizmi yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil, kültürel mirasımızı koruyan, yerel kalkınmayı destekleyen ve insanı merkeze alan bir güç olarak görüyoruz” diyen Ersoy, bu başarıya katkı sunan herkese ve özellikle süreci titizlikle yürüten AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’na teşekkür etti.

db5fd5b.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, BM Turizm Örgütü tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “En İyi Turizm Köyleri” girişimi kapsamında, 29 ülkeden 52 köy ödüle layık görüldü. Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’dan yapılan 270’ten fazla başvuru içinden seçilen köyler; kültürel mirasın korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve turizmin yerel kalkınmaya katkısı gibi ölçütlerle değerlendirildi.

Açıklanan liste, Çin’in Huzhou kentinde düzenlenen törenle kamuoyuna duyuruldu. Ayrıca 20 köy “Yükseltme Programı”na dahil edilerek, ilerleyen süreçte “En İyi Turizm Köyü” unvanı alabilmeleri için destek kapsamına alındı. Böylece, BM Turizm Örgütü’nün “En İyi Turizm Köyleri Ağı”na katılan toplam köy sayısı 319’a ulaştı.

Kuruluş, 6. çağrı dönemi için başvuruların 2026 yılının ilk çeyreğinde alınacağını bildirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN