LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? 2018 LGS tercihleri ne zaman bitiyor?

LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? 2018 LGS tercihleri ne zaman bitiyor?

LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? LGS tercihleri ne zaman bitiyor? Son günlerde öğrenciler ve veliler bu soruların yanıtlarını araştırıyor. 2 Temmuz'da başlayan lise tercihleri için artık son günler. 2018 LGS tercihlerinin hangi gün biteceğini ve yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkındaki detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanır? LGS tercihleri ne zaman sona erecek? 2018 Lise tercihlerinde artık sona geliniyor. Doğru lise tercihinde bulunmak isteyen velilerin ve öğrencilerin 2 Temmuz'da başladığı tercih işlemleri 13 Temmuz'da sona erecek. LGS tercihlerinin ardından yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve lise kayıtları alınacak. LGS tercih yerleştirme sonuçlarının ne zamana açıklanacağını ve detaylı bilgileri sayfasmızda sizlerle paylaşıyoruz.

2018 LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2 Temmuz'da başlayan LGS tercih süreci 13 Temmuz itibariyle sona erecek. Bu tarihin ardından lise tercihleri için değerlendirme süreci başlayacak ve ardından MEB sonuçları ilan edecek. MEB'in takviminde LGS sonuçlarıyla ilgili net bir tarih olmasa da yerleştirmelerin Temmuz sonunda açıklanması bekleniyor. Sonuçlar açıklandığında karar.com'dan sizlerle paylaşacağız.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI İÇİN TIKLA (Yayınlandığında bu adreste olacak)

LGS'DE YERLEŞME ORANINA DİKKAT

LGS ve adrese dayalı lise tercihleri 2 Temmuz’da başladı, 13 Temmuz’da sona erecek. Tercihlerle ilgili aileleri uyaran uzmanlar, öncelikle çocuğa baskı yapılmamasını, ailelerin ergen psikolojisini dikkate almasını ve lise seçerken üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarına bakılmasını öneriyor.

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına ve adrese dayalı lise tercihleri 2-13 Temmuz arasında alınıyor. Aileler de doğru tercihte bulunmak için rehber öğretmenlerin görüşlerine başvuruyor. Uğur Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, tercih sürecinde ailelerin çocuklarına dayatmada bulunmamasını ve seçilecek okulun üniversiteye öğrenci yerleştirme oranına mutlaka bakılmasını önerdi. Güçlü’nün önerileri şöyle:

Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabiliyor. Aileler, çocuklarla tercih sürecinin içinde yer almalı. Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun tercihlerini önemsediğinizi hissettirmek önemli. Bunun için öncelikle olası bir tercih listesi çıkarılabilir ve liste, çeşitli kriterlere göre puanlandırılabilir. Tercih yapılırken öncelikle üniversiteye yerleştirme oranına ve akademik kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edin. Çocuğa uygunluğu, sunulan ders dışı aktiviteleir de değerlendirilebilir.

Merkezi sınava girmeyen ve evine yakın lokasyondaki okulları tercih edecek öğrenciler için birçok kriter bulunuyor. Okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri dikkate alınacak. Adrese dayalı yerleştirmenin avantajı ise evine yakın lokasyondaki okullar tercih edileceği için öğrenci özellikle mega kentlerde enerjisini yollarda tüketmemiş olacak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzmanlardan yardım alarak gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi.

2018'DE LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?

2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.

Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME

Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak. 

Eğitim Bir Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, orta öğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takviminin yayınlandığını belirterek takvime göre tercihlerin 2 Temmuzda başlayıp 13 Temmuz günü sona ereceğini açıkladı. Tercih takvimi ve tercih sistemi hakkında bilgiler veren Başkan Tevfik Aksoy, yayınlanan takvimin hayırlı olmasını diledi.
 
Tercih öncesi tüm öğrenci ve velilerin tercih edecekleri okullara ziyaret edip tercih komisyonlarından bilgi almalarını tavsiye eden Eğitim Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, “Tercih döneminde öğrencilerin 3 aşamalı tercih yapacak. Öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara 2. olarak merkezi sınav ile öğrenci alan okullar ve 3. olarak pansiyonlu okullar olmak üzere 3 bölümde tercih butonu açılacak. Her bölümde en fazla 5’er tercih yaparak toplam 15 okul tercih yapabileceklerdir. Yerel yerleştirme alanı dediğimizde öğrencinin ikametine en yakın alandan başlayarak yeşil, mavi ve kırmızı bölümler açılıp okullar sistemle otomatik olarak gelecektir. Öğrenci burada tercih yapmadan merkezi sınav sistemi bölümünden tercih yapamayacaktır. Akıllara ‘Ben sınavsız tercih yapacak isem niçin bu sınava çalışıp ilk tercihim yerel ikamet bazlı yerleştirme olsun’ sorusu akıllara gelebilir. Burada Milli Eğitim yetkilileri ile yaptığımız görüşme neticesinden öğrenci merkezi alan sınavla öğrenci alan okullara puanı yeterli ise yerleştirilmesi bu okula yapılacak. Şayet kazanamaz ise yerel yerleştirme ile tercih ettiği veya 3. bölüm olan pansiyonlu okullara yerleşecektir. Burada yerel yerleştirme alanında örneğin A okulunun kontenjanı 300, tercih yapan öğrenci sayısı 500 ise bu açıkta kalan 200 öğrenci yine klavuzda yayınlanan ölçütlere göre diğer tercihlerine yerleşecek. Bu ölçütler; Öğrencinin o mahallede ikamet adresi, o bölgenin orta okulunda öğrenci olarak bulunma süresi, okula devam ve devamsızlığı, ortaokul başarı puanı ve son olarak doğum tarihi ve tercih sırası ölçütleri üzerinden sistem puanlama yaparak öğrencileri yerleştirecektir” dedi.
 
Kamuoyunda öğrencilerin zorunlu olarak İmam Hatip okullarına yönlendirildiği yönünde bir algı olduğunu ve bu söylentilerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını belirten Başkan Aksoy, yayımlanan uygulama ile kayıt sırasındaki bazı kargaşaların da önleneceğine inandıklarını söyledi.
“Okullarda herhangi bir sıkıntı olmayacak”
 
Tercih ve yerleştirme takvimine göre nakil işlemlerinde 14 Eylül’de son bulacağının ifade edildiğini belirten Başkan Aksoy, “Eski sisteme göre yıl içerisinde devam eden nakil işlemleri klavuzda 14 Eylül’de son bulacağı ifade ediliyor.14 Eylül’den sonra nakil işlemleri yapılmayacak mı? Sorusu var. Nakil işlemlerinin yıl boyunca devam edip etmeyeceği klavuzda net değil. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde ilimizde orta okuldan mezun öğrenci sayısının yüzde 10 -15 fazlası liselere kontenjan ayrılmıştır. Dolayısıyla öğrencilerimiz açıkta kalmayacaktır. Çıraklık eğitim ve açık liseye gitmek isteyen öğrenciler tercih yapmadıkları zaman eğitim öğretimlerine bu okullarda devam edebileceklerdir. Okullarımızda 2 Temmuz’dan itibaren tercih rehberlik komisyonları öğrenci ve velilerimize yardımcı olacaklar. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimize bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” diyerek sürecin eğitim camiasına hayırlar getirmesini diledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN