Libya'da kalıcı ateşkes için kritik adım! Taraflar anlaştı

Libya'da kalıcı ateşkes için kritik adım! Taraflar anlaştı

Libya'da kalıcı ateşkes için kritik adım... Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkedeki tüm bölgeleri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması konusunda anlaşmaya vardı.

Libya'da iktidar savaşındaki taraflar; Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusunun, ülkedeki tüm bölgeleri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin kontrol ettikleri kesimleri arasındaki kara ve hava ulaşımının açılmasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, tarafların karşılıklı esir değişimi konusunda da anlaştıklarını, Trablus ile Bingazi arasındaki uçuşların bu hafta yeniden başlayacağını açıkladı. Williams, ülkede kalıcı ateşkes konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Anlaşma, UMH ve Libya Ulusal Ordusu heyetlerinin İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptıkları görüşmede sağlandı.

115016867-4ee98aa0-f768-427f-bf7a-0a5076837279.jpg

'DİĞER ÜLKELERİN SAVAŞA MÜDAHALESİ SON BULMALI'

BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, diğer ülkelerin Libya'da savaşa müdahalelerinin son bulması gerektiğini söyledi. Stephanie Williams ülke ismi vermese de Türkiye ve Katar'ın UMH'yi, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın Libya Ulusal Ordusu'nu destekledikleri biliniyor.

TARAFLARIN VARDIĞI ANLAŞMALAR

BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Williams, bugün düzenlediği basın toplantısında, iki tarafın da cephe hattında sükuneti devam ettirmeyi ve çatışmayı alevlendirmekten kaçınmayı kabul ettiklerini açıkladı.

Williams, tarafların vardığı anlaşmalara ilişkin şunları kaydetti:

"5+5, Libya'nın tüm bölgelerini ve şehirlerini birbirine bağlayan kara yollarının açılması konusunda anlaştı. 5+5, bölgenin idari başkenti Sebha başta olmak üzere Libya genelinde hava yollarının açılması konusunda anlaştı. 5+5, nefret söylemi kullanımını durdurmak için kışkırtıcı ve tırmanan medya retoriğine son verilmesi gerektiği konusunda anlaştı. İki taraf, cephe hattındaki mevcut sükuneti desteklemek ve sürdürmek ve herhangi bir askeri tırmanıştan kaçınma konusunda anlaştı."

Williams, tarafların kalıcı bir ateşkes üzerinde anlaşması hususunda da "oldukça iyimser" olduğunu kaydetti. Williams, Cenevre'deki görüşmelerin 9 Kasım'dan itibaren Tunus'ta siyasi müzakerelerle devam edeceğini duyurdu.

PETROL ÜRETİMİ

Libya'da petrol üretimi, Hafter güçlerinin sekiz aylık engellemesi ardından Ağustos ayında yeniden başlamıştı.

Stephanie Williams, tarafların, petrol muhafaza milislerinin, petrol üretiminin devamını ve artırılmasını güvence altına almak amacıyla yeniden yapılandırılması konusunda öneriler sunacaklarını söyledi.

'SARRAC, YEN HÜKÜMET OLUŞUMUNA KATKIDA BULUNACAK'

Williams, UMH Başbakanı Fayez el Sarrac'ın ay sonunda istifa etmeyi düşündüğü açıklamasının, geçiş dönemini hızlandırarak demokratik seçimlerle yeni bir hükümet oluşturulmasına katkıda bulunacağını belirtti.

ÇATIŞMA SÜRECİ

Libya'da uluslararası toplumun tanıdığı UMH ile ile ülkenin doğusundaki Trablus'ta üslenen Libya Ulusal Ordusu arasındaki çatışmalar 2014'te başlamıştı. Öte yandan Libya'da ateşkes sağlamayı amaçlayan ve 5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarının üçüncü turu haziranda video konferans yöntemiyle gerçekleştirilmişti. Dördüncü tur görüşmeleri 24 Ekim Cumartesi'ne kadar devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN