Mars keşif aracı Franklin'in montajı tamamlandı

Mars keşif aracı Franklin'in montajı tamamlandı

Gelecek yıl Mars’a gönderilmesi planlanan Avrupa ve Rus uzay ajansının ortak yapımı Rosalind Franklin isimli aracın montajı tamamlandı.

Mars’a yaşam bulmak üzere gönderilecek keşif aracında, canlı ve fosilleşmiş mikropları tespit edebilmek için yer kabuğunun altını iki metre kadar delebilecek bir sondaj aleti yer alıyor. Temmuz 2020’de fırlatılması planlanan aracın, 19 Mart 2021’de Mars’a ulaşması bekleniyor.

BBCNews’in haberine göre, yapımı 9 ay süren aracın ilk fizibilite çalışması 2004’te başlatıldı ve araçta kullanılan cihazların geliştirilmesi 10 yıldan fazla sürdü. Yaklaşık 300 kg olan aracın henüz entegre edilmemiş üç önemli parçası var.

Bu parçaların biri, Rosalind Franklin’i Kızıl Gezegen’in soğuğundan koruyacak radyoizotop ısıtıcılar. Rus uzmanlar tarafından yapılan ısıtıcılar, araç fırlatılmadan hemen önce takılacak. Aracın güvenli bir şekilde Mars’a inmesi için gerekli mekanizmalarsa İtalya’daki Thales Alenia Space şirketinde hazırlanıyor.

KEŞİF ARACINA İNGİLİZ KİMYAGERİN İSMİ VERİLDİ

Rus ve Avrupa uzay ajansının ortak yapımı olan keşif aracına DNA, kömür ve virüs yapılarının anlaşılmasına önemli katkı sağlayan ünlü İngiliz kimyager Rosalind Franklin’in ismi verildi.

İngiltere, Stevenage’de yapımı tamamlanan Mars keşif aracı, çeşitli testler için Fransa’ya gönderildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN