Medya Derneği Türkiye’nin tepki gösterdiği programı savundu

Medya Derneği Türkiye’nin tepki gösterdiği programı savundu

Başkanlığını Takvim gazetesi yazarı Kızıltaş’ın yaptığı Medya Derneği, Esra Erol’un programındaki DNA testi sahnesine yapılan eleştirilerin nedeninin FETÖ ve PKK ile mücadelede sergiledikleri yerli ve milli duruş olduğunu savundu.

Yöneticileri arasında ATV, Sabah, Yeni Şafak, Star, Akşam, Türkiye gibi hükümete yakın basın çalışanlarının bulunduğu Medya Derneği, Esra Erol’un programında tartışmalara neden olan “DNA açıklama” olayına yönelik eleştirilere ilişkin açıklama yaptı. Dernek, eleştirilerin temelinde Turkuvaz Medya’nın FETÖ ve PKK ile mücadelede sergilediği milli ve yerli duruş olduğunu savundu.

“ÖNEMLİ OLAN PAYLAŞILANLARIN  DOĞRU OLMASI”

Medya Derneği’nin açıklaması şöyle:

“Medya kuruluşlarının var olma sebeplerinden biri halkın haber alma hak ve ihtiyacını karşılamaktır. Bu çerçevede televizyonlar ve gazeteler en şaşırtıcı, sarsıcı hatta dehşete düşürücü konuları işleyebilirler. Önemli olan okurla ve izleyiciyle paylaşılan bilgilerin gerçek ve doğru olmasıdır.

Medya Derneği olarak son günlerde üyemiz olan ATV kanalında yayımlanan Esra Erol’la programında yaşananları bu çerçevede değerlendiriyoruz. Programa bizzat başvuran kişiler, soy bağı konusunda yaşadıkları şüphenin giderilmesini istemişlerdir. Yapılan tetkikler neticesinde soy bağının çarpıtıldığı gerçeğine ulaşılmıştır.

“TEMELDE GAZETECİLİK FAALİYETİ”

Temelde bunun bir gazetecilik faaliyeti olduğu konusunda şüphe yoktur. Programda ortaya çıkan şoke edici gerçekle yapımcıyı, kanalı, hatta bütün bir medya grubunu özdeşleştirmek vicdan ve izandan yoksun bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım Türkiye’de gazete çıkarmayı ve televizyon yayını yapmayı imkânsız hale getirir.

Elbette bu programlarda ortaya çıkarılan gerçeklerin toplum üzerinde rahatsız edici bazı etkileri olabilir. Bu ve benzeri durumlarda yapılması gereken şey gerçeğin üzerini örtmek değil onunla yüzleşmektir. Resmî kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına ve tek tek bireylere düşen görev programı günah keçisi ilan edip sorumluluktan kurtulduğumuzu sanmak değildir. Biz görmezden geldiğimizde bu programlarda ele alınan ciddi sorunlar ortadan kalkmamaktadır. Aksine medya tarafından gündeme getirilmediğinde bir ilgisizlik perdesinin arkasında kalmakta, içten içe büyümekte ve yaygınlaşmaktadır. Bize düşen konuyu bütün boyutlarıyla tartışmak, çözümler aramak, yaraları sarmak ve benzer hadiselerin tekrar tekrar yaşanmaması için çözümler üretmektir.

“SALDIRILARIN TEMELİNDE FETÖ VE PKK’YA KARŞI SERGİLENEN YERLİ VE MİLLİ DURUŞ VAR”

 Medya Derneği olarak dikkatimizi çeken bir diğer husus da şudur: Üyemiz olan Turkuvaz Medya Grubu uzunca bir süredir sistematik bir saldırı altındadır. Eleştiri en temel haklardan biridir fakat burada eleştiri olarak nitelendiremeyeceğimiz faaliyetler dikkat çekmektedir. Turkuvaz Medya Grubu yönetimi, şirketleri ve çalışanları hakkında yalan haberler yapılmakta, asılsız söylentiler çıkarılmakta, sahte görseller üretilmekte ve bütün bunlar organize bir yıpratma çalışmasının malzemesi haline getirilmektedir. Bu saldırıların temelinde Turkuvaz Medya’nın FETÖ ve PKK başta olmak üzere terörle ve terör örgütleriyle mücadele konusunda sergilediği milli ve yerli tavrın bulunduğunu düşünüyoruz.

“SALDIRILARIN ARKASINDA OLANLAR YARGILANMALI”

Yine bu program vesilesiyle yapılan saldırılarda programın, hatta kanalın kapatılmasına yönelik bir kampanya başlatılmış, Turkuvaz Medya çalışanları ve aileleri hakkında burada zikredemeyeceğimiz hakaret ve tehditler savrulmuştur. Dernek olarak adli ve idari makamlardan beklentimiz bu saldırıların arkasında olanların bulunarak adil bir şekilde yargılanmalarının sağlanmasıdır.

Medya Derneği olarak bu haklı davasında üyemizin yanında olduğumuzu, medya kuruluşlarına yapılan itibar suikastlerine prim vermeyeceğimizi bildirir, bu tür saldırılara karşı hak arayış ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi ilan ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

DERNEĞİN YÖNETİMİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Medya Derneği’nin yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor.

Başkan – Ekrem Kızıltaş, Takvim Gazetesi Yazarı.

Başkan Yardımcısı – İbrahim Karagül, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni.

Başkan Yardımcısı – Nuh Albayrak, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni.

Sayman – Abdülhalik Çimen, Turkuvaz Medya İdari İşler Grup Başkanı.

İbrahim Eren, TRT Genel Müdürü.

Şenol Kazancı, Anadolu Ajansı Genel Müdürü.

İsmail Kapan, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni.

Mustafa Çelik, Kanal 7 Yayından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi.

Hilal Kaplan, Sabah Gazetesi Yazarı.

Fadime Özkan, Star Gazetesi Yazarı.

Mustafa Kartoğlu, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni.

Ahmet Bayraktutar, Star Medya İcra Kurulu Başkanı.

ALİ ERBAŞ'TAN TEPKİ 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da, Esra Erol’un programında çocuğunun komşusundan olmasına sevinmesiyle Türkiye’nin gündemine gelen olayla ilgili açıklamalarda bulundu. 

“REYTİNG ADINA ÇİRKİNLİKLERİ EKRANLARA TAŞIMAK SUÇTUR"

Erbaş, istismarın sadece dini alanla sınırlı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Algı operasyonlarıyla milli değerler ve şahsiyetleri kullanarak menfaat devşirmeye çalışmak da dikkat edilmesi gereken vahim ve tehlikeli bir istismar çeşididir. Aynı şekilde reyting adına, bütün aile, gelenek, ahlak ve inanç değerlerini hiçe sayarak şüyuu vukuundan beter çirkinlikleri ekranlara taşımak, gayr-i meşru ilişkileri sıradanlaştıran, şiddeti ve istismarı teşvik eden yayınlar yapmak milletimize, medeniyetimize, nesillerimize ve geleceğimize karşı işlenen büyük bir suçtur ve aynı zamanda pervasızlıktır, sorumsuzluktur.”

NELER YAŞANMIŞTI? 

Tüm Türkiye’nin tepki gösterdiği olayda,  ATV ekranlarında Esra Erol'un programında bir kadın, çocuğunun komşusundan olduğunu öğrenince sevinç gösterisinde bulunmuştu. 

Canlı yayın sırasında DNA testi sonuçlarını açıklayan Esra Erol, kadının eşine çocuğun biyolojik babası olmadığını söylemesi üzerine, "Nasıl yani, kim babası" tepkisini almıştı. 

Kadın ise "Ben biliyordum zaten. Şükür elhamdülillah diyorum" ifadeleriyle sevindiğini söylemişti. Bu görüntüler sonrası seyirciler ve STK’lar, ekranda yaşananlara tepki göstermiş ve programın yayından kaldırılması yönünde talepte bulunmuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN