Menbiç harekat için TSK’yı bekliyor

Menbiç harekat için TSK’yı bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez daha ABD Başkanı Donald Trump’la telefon krizine konu olan Menbiç’e operason sinyali verdi. Kentteki Türkmen ve Arap aşiretleri ise Türk askerini bekliyor: Türk askeri gelirse, kendi gücümüzle PKK’yı buradan çıkarırız.

KENAN BUTAKIN

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı’nda sekizinci gününe girildi. TSK ve ÖSO güçleri, önceki gün Azez’den sonra hemen güneyde yer alan Mare’den de Afrin’e ilerlemeye başladı. Bölgedeki kaynaklar da terör örgütü YPG’nin kontrolündeki Afrin’in çembere alınmaya başladığını aktardı. Diğer yandan, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da harekatın Irak sınırına kadar sürdürüleceğinin işaretini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın batısında bulunan Menbiç’in de teröristlerden arındırılacağını belirterek, ardından da Irak sınırına kadar tüm terör unsurlarının temizleneceğini kaydetti.
Afrin’den sonra harekatın Menbiç’e yöneleceği kesinlik kazanırken, bölgedeki son durumu Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinin Belediye Başkanı Abdülhekim Ayhan değerlendirdi. Ayhan, Menbiç’te yaşayanların yüzde 90’ının Arap ve Türkmenlerden oluştuğunu ve çevre bölgedeki Kürtlerin de PYD baskısından dolayı büyük sorunlar yaşadığını anlattı. KARAR’a konuşan Ayhan, Menbiç’te PYD’den kurtulmak isteyenlerin Türk askerlerini beklediğini belirterek şunları söyledi:”PYD, her ne kadar Menbiç’in demografik yapısını değiştirmeye çalışsa da bölgenin çoğunluğu Arap nüfusundan oluşuyor. Tahminen 300 bin civarı nüfusa sahip ve yüzde 90’ı Arap ve Türkmen. Türk askerlerini gördükleri zaman kendileri bizzat şehirlerini kurtaracak durumdalar. Suriye Cumhuriyeti olarak kalmak ve de parçalanmak istemiyorlar. Baskıdan kurtulmak istiyorlar. Bana gelen bilgilere göre, aşiretler yeter ki Türk askerini görelim diyorlar. Yine içeriden edindiğimiz bilgilere göre, Afrin Harekatı başladıktan sonra Rakka’dan Menbiç’e çok sayıda PYD’li gitti.”

Öte yandan Afrin’in merkezinde yaşayan sivillerle ilgili çarpıcı bilgiler gelmeye başladı. Suriye’deki iç savaştan sonra PYD baskısından kaçıp Türkiye’ye sığınan Afrinliler, bölgede yaşayan yakınlarının ciddi bir tehdit altında olduğunu aktardı. Bölgede yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir Suriyeli, “Şu anda PYD’den korktuğu için şehri terk edemeyen çok sayıda sivil var. PYD’liler, ‘şayet kaçmaya çalışırsanız izin vermeyiz. Ayrıca bu durumda tüm malınıza mülkünüze el koyarız’ şeklinde tehditlerde bulunuyor. Bu nedenle şehri terk etmekte zorlanan siviller var” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN