Merdan Yanardağ kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? Merdan Yanardağ’ın biyografisi

Merdan Yanardağ kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? Merdan Yanardağ’ın biyografisi

1959 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğan ve eğitiminin tamamını İstanbul’da alan Merdan Yanardağ, yaptığı açıklamalar, eleştiriler ve yazıları ile adından söz ettiriyor. Gençlik yıllarında birçok gençlik hareketine katılan, oralarda önderlik eden gazeteci Merdan Yanardağ, hayat hikâyesine birçok önemli gazete, televizyon ve dergi faaliyetlerini sığdırmış…

12 Eylül 1980 askerî darbesinde cezaevine giren, çıktıktan sonra Günaydın gazetesinde gazetecilik hayatına başlayan Merdan Yanardağ, Sabah, Aydınlık (Kurucu), Hürriyet, Güneş, Gündem (Kurucu), gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Peki Merdan Yanardağ kimdir, kaç yaşındadır ve aslen nerelidir?

MERDAN YANARDAĞ KİMDİR?

Sivas’ın Divriği ilçesinde 1959 yılında doğan Merdan Yanardağ, ilk, orta, lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da bitirdi. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Merdan Yanardağ, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” bölümünde yüksek lisans (master) yaptı. Ardından Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sosyoloji doktorasını tamamlayan Merdan Yanardağ, 1970’li yıllarda siyasal mücadeleler içerisinde aktif olarak yer aldı.

Gençlik örgütlerinde yöneticilik yapan Merdan Yanardağ, dönemin gençlik liderleri arasındaydı. Üniversite son sınıfta öğrenim görürken 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra tutuklanarak cezaevine kondu.

KARİYERİ

1985’te Günaydın gazetesinde muhabir olarak gazeteciliğe başlayan Merdan Yanardağ, arkasından Hürriyet, Sabah, Aydınlık (kurucu), Güneş, Gündem (kurucu) gazetelerinde editör, muhabir, yazı işleri müdürü, haber müdürü ve genel yayın koordinatörü olarak çalıştı. Kurucuları arasında yer aldığı haftalık Söz Dergisi'nde genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi.

1989-1992 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği yapan Merdan Yanardağ, ÖDP ve BSP’nin kurucuları arasında yer aldı, bu partilerde merkez yürütme kurulu üyeliği görevini üstlendi. ÖDP'den 2001’de ayrılan Merdan Yanardağ, 2014’te Ankara'da ODTÜ Vişnelik Tesislerinde bir araya gelen Türkiye'nin önde gelen sosyalistleri ve aydınlarıyla beraber Birleşik Haziran Hareketi'nin çağırıcıları arasında yer aldı. Haziran Hareketi'nin Türkiye Yürütme Kurulu üyeliği görevine getirildi.

Görsel medya alanına 1994’te HBB televizyonu ile geçen Merdan Yanardağ, burada haber programları yaptı. Sırasıyla Kanal-e (CNBC-e), Kanal 6, ATV gibi televizyonlarında programcı, editör, genel müdür ve haber müdürü çalışan Merdan Yanardağ, Kanaltürk televizyonunun kurucuları arasında yer aldı ve bu yayın kurulu üyeliği (2004-2009) yaptı. Kanaltürk televizyonunda 5 sene boyunca "5. Boyut" adındaki haftalık haber-analiz programları yaptı. Ardından Kanal Biz televizyonunu kuran Merdan Yanardağ, bir sene boyunca genel yayın yönetmenliğini yaptı, 5. Boyut programını bu kanalda da devam ettiren Merdan Yanardağ, ardından Boyut programını Ulusal Kanal’da sürdürdü.

2011’de Yurt gazetesini kuran Merdan Yanardağ, 3 sene boyunca bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini, yazarlığını ve baş yazarlığını yaptı. Aynı zamanlarda kurduğu haftalık haber analiz dergisi Bağımsız'ın da genel yayın yönetmenliğini ve yazarlığını da sürdürdü.

Öte yandan çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmış hemen hemen 400 makale ve inceleme yazısı ile kendisiyle yapılmış çok sayıda söyleşi yer alıyor.
Kasım 2015 yılında elektronik ortamda yayın yapan ABC Gazetesi'ni kuran ve genel yayın yönetmenliğini yapan Merdan Yanardağ, yazılarına bu sitede devam etti. Ocak 2017’den itibaren Digitürk, Türksat ve D-Smart üzerinden yayın yapan Tele1 TV'nin de kurucu genel yayın yönetmenliğini devam ettiren Merdan Yanardağ, bunların dışında Türkiye'nin birçok bölgesinde konferanslar verdi, panellere ve çeşitli etkinliklere de konuşmacı olarak katıldı. Merdan Yanardağ, 2017’den beri de Tele1'de yayınlanan 18 Dakika adlı programda Emre Kongar ile beraber gündeme dair gelişmeleri yorumluyordu.

TUTULANMASI

Sosyalist ve yurtsever kimliğiyle bilinen Merdan Yanardağ, hakkında kitapları, yazıları, televizyon programları, nedeniyle çok sayıda dava açıldı. Bir dönem Ergenekon soruşturmasına dâhil edilen ve dava kapsamında 14 Eylül 2013 yılında tutuklanan Merdan Yanardağ, 2014 Mart ayına dek cezaevinde kaldı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN