Merkel neden titriyor? Angela Merkel hipoglisemi hastası mı? Hipoglisemi nedir?

Merkel neden titriyor? Angela Merkel hipoglisemi hastası mı? Hipoglisemi nedir?

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in titrerken ekrana yansıyan görüntüleri "Merkel'in hastalığı ne?" ve "Merkel neden titriyor?" sorularının araştırılmasına neden oldu. Uzmanlara göre hipoglisemi atağı geçiren Merkel bu nedenle titriyor. Peki hipoglisemi nedir? Hipoglisemi atakları neden olur? İşte detaylar...

Almanya Başbakanı Angela Merkel kameralara sık sık titrerken yakalanıyor. Bu nedenle binlerce kişinin aklında "Merkel neden titriyor? Hastalığı nedir?" soruları oluşuyor. Uzmanlara göre Angela Merkel hipoglisemi atağı geçiriyor.

HİPOGLİSEMİ NEDİR? HİPOGLİSEMİ ATAĞI NEDEN OLUR?

Hipoglisemi, düşük kan şekeri anlamına gelir. 60 mg/dl'nin altındaki kan şekeri düzeyleri tehlikelidir. Hipoglisemi nedenleri şeker hastalığı ilaçları öğünün geciktirilmesi ve atlanması aşırı fiziksel hareket aşırı miktarda alkol alınması hipoglisemiye neden olabilir.

Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva'nın açıklamalarına göre, bir şeker hastası insülin veya şeker düşürücü haplarla tedavi ediliyorsa bu kişide takipler sırasında ölçülen şeker değerinin 70 mg/dl altında olması da hipoglisemi olarak tanımlanır. Kan şekerinin 70 mg/dl altına inmesi ilaç alan diyabetlide bu düşüşün hızla devam edeceğini gösterir. Bu düşüş bizi hipoglisemiye karşı önlem alma konusunda uyarmalıdır.

HİPOGLİSEMİ BELİRTİLERİ: TERLEME, ÇARPINTI, SİNİRLİLİK

Hipoglisemi yani diyabeti nedeniyle şeker düşürücü haplar veya insülin kullanan kişide şekerin normalin altına düşmesi ise daha net belirtilerle ortaya çıkar. Hipoglisemide ortaya çıkan en erken belirtiler terleme, çarpıntı ve sinirliliktir. Bu belirtileri izleyen dönemde eğer önlem alınmaz ve kan şekerini yükseltmek için şekerle müdahale edilmezse o zaman hipoglisemik kişide konsantrasyon güçlüğü, uyku hali ve hatta komaya kadar gidebilen ağır nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir.

Hipoglisemi özellikle insülin kullanan diyabetli için çok önemli ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. İnsülin kullanan diyabetli hasta mutlaka ve hemen şeker alarak müdahale etmelidir.

HAFİF VE AĞIR OLARAK İKİYE AYRILIR

Hipoglisemiler iki şekilde sınıflandırılabilir: hafif ve ağır. Kişi hipoglisemisi olduğunu fark eder ve açlık, titreme, terleme ve çarpıntı gibi şikâyetleri hissettiğinde hipoglisemisinin başladığını anlarsa bu duruma hafif hipoglisemi adı verilir. Bu durumdaki kişi kendi kendine müdahale ederek, şeker alarak hipoglisemisinin önüne geçebilir.

Ağır hipoglisemide ise daha hızlı bir seyir söz konusudur. Şeker düzeyi 50 mg/dl’nin çok daha altına düşer ve beyin kendisi için gereken şekeri kanda bulamayacağı için beynin şekersiz kalmasına bağlı olarak komaya kadar giden şuur kaybına kadar ilerleyebilen bir tablo ortaya çıkabilir. Bu durumda kişinin kendi kendine durumu düzeltmesi mümkün olmayacağı için mutlaka hekim tarafından tıbbı bir müdahale gereklidir.

Buna göre Angela Merkel'in şekerinin düşmesi Hipoglisemi ataklarına neden oluyor ve titremeye başlıyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN