Merkel: Türkiye zor bir partner olsa da NATO içinde tutulmalı

Merkel: Türkiye zor bir partner olsa da NATO içinde tutulmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel mecliste yaptığı konuşmada Türkiye’nin zor bir müttefik olsa da mutlaka NATO içinde tutulması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Federal Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada NATO'nun önemini vurguladı. "Avrupa kendini halihazırda tek başına savunamaz" diyen Merkel Almanya'nın NATO içinde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Almanya'nın NATO'nun bütünlük içinde kalması için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Merkel Türkiye ile ilgili açıklamalar da yaptı. Merkel Türkiye'nin her ne kadar "zor bir müttefik" olsa da jeostratejik nedenlerden ötürü koşulsuz şartsız NATO içinde tutulması gerektiğinin altını çizdi.

2020 yılı bütçe görüşmeleri öncesi konuşmasının büyük bir bölümünü dış politikaya ayıran Merkel, Avrupa'nın kendisini savunabilecek güce sahip olmadığını söyledi.

Avrupa'nın savunması için Almanya'nın daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirten Merkel, "NATO'nun soğuk savaş döneminden daha fazla güçlü olması Almanya'nın çıkarınadır. NATO, özgürlüğümüzü ve barışımızı sağlamak için barikat görevi yapmaktadır. Amerikalı dostlarımıza teşekkür ediyoruz. NATO, Batı Balkanlar’da ve Afganistan’da önemli görevler icra ediyor. Bundan dolayı Almanya olarak NATO'ya olan katkı payımızı 2020 yılında gayrisafi yurt için hasıladaki yüzde 1.42'den 2024 yılına 1.5 oranına ve 2030'larda yüzde 2'ye ulaşmalıdır. Almanya'ya uluslararası kriz bölgelerinde eğitim vermesinin yanı sıra, aynı zamanda ekipman sağlaması ve aktif olarak görev almalıdır" dedi.

Alman ekonomisinin iyi durumda olduğunu savunan Merkel, iklimi korumaya ve sosyal sektöre daha fazla yatırım yapmak isteyen ve bunları yeni borçlarla finanse etmek isteyen Sol ve Yeşiller gibi muhalefet partilerinin taleplerine karşı çıktı. Merkel, makul bir bütçenin yeni ve borçsuz bir yatırım yapması gerektiğini söyledi. Olası bir uluslararası ekonomik krize karşı Alman ekonomisini güçlendirmek için borçlanmaması gerektiğini belirtti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN