Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi

Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi

Son dakika haberi... Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. MB Başkanı Uysal "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir" dedi. MB'nin bağımsızlığı hakkında da konuşan Uysal "Kararlarımızı verilere ve enflasyondaki gelişmelere göre alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 'Enflasyon Raporu 2020-1 Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum yaptı. MB Başkanı Uysal "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir" dedi.

Uysal, "2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadık. Enflasyonun bir süre yatay seyrederek, yıl sonu tahminlerine doğru kademeli olarak gerileceğini düşünüyoruz. Enflasyondaki düşüş eğiliminin devam edeceği konusunda öngörü sahibiyiz" dedi.

Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün ekonomiye etkilerine de değinen Uysal, "Çin'deki koronavirüsünün etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken. Çin'de bu salgın devam ederse öncelikle büyümeleri üzerinde bir etkisi olacaktır. Ticaret ve emtia fiyatları üzerinde etkisi olabilir" ifadesini kullandı.

"DÖVİZ KURUNDA İSTİKRARI ÖNEMSİYORUZ"

Uysal'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Enflasyon beklentileri iyileşiyor. Bununla birlikte dolarizasyon da yavaş yavaş iyileşecektir diye düşünüyoruz.

Merkez Bankası'nın nominal ya da reel kur seviye hedefi bulunmamaktadır ama döviz kurunda istikrarı önemsiyoruz. Reel getiri tarafında hâlâ pozitifiz.

Kredilerdeki hızlanmada, kredi büyümesi son dönemde iyileşiyor. Bizim attığımız faiz adımlarının etkisi tam anlamıyla fiyatlamalara yansıdı. Finansal koşullarda etkisi oldu.

Konut kredilerine ilişkin kampanyalarla canlanmayı destekledik. Bireysel tarafta başlayan bu hareketlenme ticari tarafa da yansıdı. Ağırlıklı Türk Lirası olarak.
Gidişat 2020 yılı için TL kredilerde yüzde 20'ler civarında, yabancı kredilerde yatay bir seyir ve toplamda yüzde 15'in üzerinde büyümeye işaret ediyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN