Merkez Bankası Başkanlığına atanan Murat Uysal kimdir? Murat Çetinkaya'nın yerine gelen isim!

Merkez Bankası Başkanlığına atanan Murat Uysal kimdir? Murat Çetinkaya'nın yerine gelen isim!

Murat Uysal, Murat Çetinkaya'nın yerine TCMB Başkanlığı'na atandı. Atama kararının ardından "Murat Uysal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?" gibi sorular merak edilmeye başladı. 48 yaşındaki Murat Uysal'ın biyografisi ve merak edilen detaylar haberimizde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı koltuğuna Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla Murat Uysal atandı.

Başkan Yardımcısı olan Uysal'ın atanma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Atamanın ardından TCMB'de duyuru yapıldı ve Murat Uysal'ın 9 Haziran 2016'dan beri Başkan Yardımcılığı yaptığı hatırlatıldı.

MURAT UYSAL BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada, bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir."

MURAT ÇETİNKAYA'NIN GÖREVDEN ALINMA NEDENİ

Karara göre, Murat Çetinkaya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci maddesi gereğince görevden alındı. Bu suretle boşalan TCMB Başkanlığına, kurumda Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal getirildi.

MURAT UYSAL KİMDİR? NERELİDİR? KAÇ YAŞINDADIR?

Alınan kararın ardından "Murat Uysal kimdir, nerelidir?" gibi sorular ve "Murat Uysal'ın biyografisi" en çok merak edilen konulardan biri haline geldi.

Murat Uysal 1971'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (İngilizce) İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık ana bilim dalında yüksek lisans yaptı. 

İngilizce ve Fransızca bilen Uysal, bu dönemde “Enflasyon Hedeflemesi, Dünyada ve Türkiye’deki Uygulamaları” konulu yüksek lisansını da tamamladı.

1998 yılında meslek hayatına giriş yapan Murat Uysal ilk olarak Bankacılık sektöründe Döviz ve Para Piyasaları ile Menkul Kıymetlerden Sorumlu Uzman görevinde ve yöneticilik görevlerinde bulundu.

Türkiye Halk Bankası’nda Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı olarak 2007-2011 tarihlerinde çalıştı.

Murat Uysal, 2011 Kasım ve 2016 Haziran döneminde Halk Bankası’nda hazine yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdürdü.

Eş zamanlı 2008-2010 yıllarında Halk Yatırım A.Ş. Denetim Kurulu Üyesi, 2011 yılında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, 2012-2014 yıllarında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Nisan 2015-Nisan 2016 döneminde Halk Leasing Finansal Kiralama A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olan Uysal, Mart 2015-Haziran 2016 tarihlerinde ise Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.

 MURAT UYSAL NASIL BİRİ?

Fatih Altaylı'nın Murat Uysal'la ilgili kaleme aldığı yazıdan ilgili bölüm şu şekilde:

"Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Uysal’ın kim olduğu ile ilgili her yerde bir şeyler okumuşsunuzdur.
Şurada okudu, burada çalıştı falan diye.

Ben size biraz farklı bir şey yapayım. Biraz inside information dedikleri türden, içerden bilgi vereyim. İçerden derken, yakın çevresinden, mektep arkadaşlarından öğrendiklerim. Murat Uysal ile en küçük bir fikri ya da siyasi yakınlığı olmayan okul arkadaşlarının söyledikleri.

Mesele yıllar önce Uysal’ın Halk Bank’ta çalıştığı sıralarda bir arkadaşı şöyle demiş:

“Bizim Murat çok başarılı ama Fethullahçılara yanaşmadığı için çocuğu eziyorlar.”
Yine o dönemlerde bir okul arkadaşı sormuş, “Arkadaşlar Halk Bank’ta tanıdığı olan var mı?” diye, bir başka arkadaşı yanıtlamış: “Halk Bank’ta Murat var ama babasına bile kıyak yapmaz. Eğer yamuk bir iş içinse hiç arama, bir de küfür yersin”

Bir başka sınıf arkadaşı ise, “Çok iyi bir insandır. 10 numara namuslu bir adamdır” diyor Murat Uysal için.
Birbirlerini çamurlamaya çok meraklı Galatasaraylıların, Uysal için söyledikleri bunlar.

Buradan anladığımız, FETÖ’cü değil.
Onu bunu kayıracak bir tip değil.
Namuslu bir insan.
Ne diyelim.
Durumu bu ise işi zor.
Ha bir de unutmadan şunu ekleyeyim.
Murat Uysal’ın babası, Dolmabahçe Camii’nin eski imamı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN