Meydandan hendeğe terörden cezaevine

Meydandan hendeğe terörden cezaevine

Çözüm Süreci’nde masayı devirdikten sonra halkı meydanlara çağırıp 6-8 Ekim olaylarınının fitilini ateşleyen, ardından PKK’nın hendek terörüne ortak olan HDP siyaseti adliyede son buldu. Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Grup Başkanvekili İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu 8 HDP’li tutuklandı.

ÖZEL HABER: EROL METİN

Terör sorununu bitirmek için başlatılan Çözüm Süreci’nde Kandil ekseninden çıkmayan ve ‘barış masası’nı deviren HDP, 2014 Ağustos’undaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ‘Türkiye partisi olma’ söylemini terk etti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani’nin IŞİD tarafından işgal edilmesini bahane ederek bizzat Kürtleri şiddete çağırdı. Kanlı olayların ardından PKK’nın hendek terörüne destek veren partinin izlediği siyaset adliyede son buldu. Dün gözaltına alınan 13 HDP milletvekilinden aralarında Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

İFADEYE GİTMEME ISRARI

TBMM’nin dokunulmazlıkları kaldırmasının ardından savcılık ve mahkemelerden gelen ifade çağrılarına uymayan HDP’lilere yönelik dün gözaltı operasyonları yapıldı. Toplam 405 soruşturma dosyası için Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İmam Taşçıer, Sebahat Tuncel hakkında gözaltı kararı verildi. Haklarında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk ise yaklaşık 7 aydır yurt dışında.

POLİS ARACINI ENGELLEDİLER

Demirtaş Diyarbakır’daki evinde, Yüksekdağ ile Önder ise Ankara’da gözaltına alındı. Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, gece saat 01:00 sıralarında Demirtaş’ın merkez Kayapınar ilçesindeki konutuna geldi. Ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmayan Demirtaş, Twitter’dan “Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar” mesajını paylaştı. Bu sırada Demirtaş’ın avukatları, Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş partililer konutun önünde toplandı. İçeri giren polisler, Demirtaş’a gözaltı işlemi uyguladı.

SEKİZ HDP'Lİ TUTUKLANDI

Demirtaş, emniyete götürülürken Beştaş ve avukatlar, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek gözaltı işlemini engellemeye çalıştı. Kısa süreli gerilimn ardından Demirtaş emniyete götürüldü. HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır’da gözaltına alındı. Demirtaş, savcılıktaki ifadesinde “Başlatılan bu yargı tiyatrosuna figüran olmayı kabul etmiyorum. Buraya getirilmem bile hukuk dışıdır” dedi. Demirtaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Ankara’daki konutunda gözaltına alındıktan sonra emniyete götürülen Yüksekdağ, yapılan işlemlerin ardından soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a gönderildi. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın gözaltına alındığı haberi üzerine HDP Genel Merkezi’ne gelen Grup Başkanvekili İdris Baluken de Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ve diğer partililerle görüşme yaptığı sırada polis ekiplerince gözaltına alındı. Baluken’in, polis aracına bindirilirken “Kafama basmayın. Ben yüzbinlerce oyun temsilcisiyim. Öyle kafama bastırarak götüremezsin beni” dediği duyuldu. Karayolundan sivil bir araçla Bingöl’e getirilen Baluken, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Baluken’in yanı sıra Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan Diyarbakır’da, Ferhat Encü de Şırnak’ta tutuklandı. Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Sırrı Süreya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Önder, “Bu sivil, siyasi iradeye vurulmuş çok önemli bir darbe ve ortak yaşam umudumuzu çok körelten bir şey” dedi.

FEZLEKELERDE NELER VAR

Ana suçlama 6-8 Ekim'de halkı sokağa çağırmak

Gözaltına alınan HDP’liler, ağırlıklı olarak terör suçlarından yargılanıyor. Hakkında en fazla dosya bulunan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın fezlekelerinde, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına suç işlemek”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “hakaret”, “suç işlemeye alenen tahrik”, “kanunlara uymamaya tahrik”, “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs” gibi suçları işlediği yer alıyor.

Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ da benzer suçlamalarla yargılanıyor. Yüksekdağ, 19 Temmuz 2015’te Kobani’deki temaslarının ardından geldiği Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde katıldığı bir programda, “Biz sırtımızı YPJ’ye, YPG’ye ve PYD’ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz” diye açıklama yapmıştı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine Yüksekdağ hakkında “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan soruşturma başlatmıştı.

Yurt dışında firari konumda olan ve terörist cenazesine katılarak tepki toplayan Tuğba Hezer Öztürk’e “suçu ve suçluyu övme” suçlaması yöneltilirken, Faysal Sarıyıldız “silahlı terör örgütüne silah sağlamakl" ile suçlanıyor. Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayları sırasında bölgeye giden dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u öldürmeye teşebbüsle yargılanıyor. Demirtaş ve Yüksekdağ için ana suçlama ve tutuklama gerekçesi 6-8 Ekim olaylarında halkı sokağa çağırmak.

TERÖR PROPAGANDASI, ÖRGÜT ÜYELİĞİ...

İdris Baluken: Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası yapmak, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak.

Abdullah Zeydan: Terör örgütü propagandası yapmak.

Leyla Birlik: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.

Selma Irmak: Terör örgütü propagandası yapmak.

Sırrı Süreyya Önder: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik.

Ziya Pir: Terör örgütü propagandası, silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek.

Gülser Yıldırım: Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek.

Nursel Aydoğan: Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Bir defaya mahsus milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği, mayıs ayında TBMM Genel Kurulu’nda 376 oyla kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle 59 sandalyeye sahip HDP’de, yemin etmediği için yasama faaliyetlerine katılamayan Leyla Zana ile birlikte 55 milletvekiline yargı yolu açıldı. HDP, diğer partilerin aksine dokunulmazlıkların kaldırılma sürecini tanımadığını açıkladı. MYK’da alınan karar gereğince dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinden hiçbirinin kendiliğinden savcılıklara ya da mahkemelere ifade vermeye gitmeyeceği belirtildi. Demirtaş, “İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler. Şimdiden hakim ve savcılara söylüyorum, hazırlık yapsınlar. Biz hazırız. Bunlar artık siyasi krizdir. Tıpış tıpış kendi ayağımızla gitmeyeceğiz. Ya tutuklama ya yakalama ya da zorla getirilme” dedi.

DÜNYA MEDYASI NE DEDİ

HDP’ye yönelik terör operasyonu dünya basınında geniş yer buldu. Amerikan New York Times gazetesi, haberi “Muhalefet partisi HDP’nin liderleri gözaltında” başlığıyla duyurdu. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “Gözaltılar hükümetin temmuz ayındaki başarısız olan darbe girişiminin ardından HDP’li politikacılara karşı en önemli adımı” diye yazdı.

ULUSLARARASI BASINA AÇIKLAMA

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, HDP’lilerin gözaltına alınmalarına ilişkin, uluslararası basına yönelik bir duyuru yayınladı: Hakkında suç isnadı bulunan bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra ifade vermek üzere mahkemelere çağrılan bazı HDP’li milletvekillerinin bu çağrıya uymaması üzerine, savcılıklarca verilen talimatlar doğrultusunda gözaltı kararları uygulanıyor.

AB BÜYÜKELÇİLERİ TOPLANDI

Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerin büyükelçileri Ankara’da olağanüstü toplandı. Almanya, Belçika ve Danimarka açıklama için büyükelçileri çağırdı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’den yine kötü haberler geliyor. HDP milletvekilleri gözaltına alındı” diye yazdı. Almanya Federal Cumhuriyeti Devlet Bakanı Maria Böhmer, HDP Meclis Grubunu ziyaret etti.  AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “AB, terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya karşı eylemleri meşru görüyor. Ancak aynı zamanda, AB bu tür eylemlerin demokrasinin temel prensiplerini asla baltalamaması gerektiğine inanıyor” denildi.  Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da “Türk yetkililer, Türkiye’yi sadece demokrasiden uzaklaştırmıyor. Aynı zamanda, AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan değerlere, prensiplere, kural ve kaidelere sırtını dönüyor” açıklaması yaptı. ABD’nin Ankara Büyükelçiği ise Twitter üzerinden mesaj verdi: “Türk hükümetinin HDP liderlerini ve diğer milletvekillerini tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost-müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti.

BÜYÜKELÇİLİĞE MOLOTOF

Bir grup terörist Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği binasına molotof kokteyli attı. Edinilen bilgiye göre, önceki gece saatlerinde gerçekleşen saldırıda atılan molotof kokteylleri büyükelçilik binasında küçük çapta hasara neden oldu. Büyükelçilik makamlarının, olayın faillerinin bir an önce bulunması konusunda Fransız yetkililer nezdinde girişimde bulunduğu öğrenildi.

MECLİSTEN ÇEKİLMEYECEĞİZ

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya: Bizim parti organlarımızın Meclis’ten çekilmesi söz konusu değildir. Halkımızdan aldığımız emaneti sonuna kadar yerine getirmeye devam edeceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN