Moskova’daki PYD faaliyetlerini durdurun

Moskova’daki  PYD faaliyetlerini durdurun

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kremlin Sarayı’nda bir araya geldiği Rusya lideri Putin’le yaptığı görüşmede Moskova’daki PYD ofisinin kapatılması çağrısı yaptı. Erdoğan, Menbiç konusunda bazı anlaşmazlıklar olmasına karşın bu sorunları diyalogla aşabileceklerine inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya ile terörle mücadele alanında yakın eş güdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye’de DEAŞ’a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Moskova’daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova’da Rusya lideri Vladimir Putin ile birlikte 6’ncısı düzenlenen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği (ÜDİK) toplantısına başkanlık etti. İki lider ÜDİK öncesinde 2 saat 40 dakika başbaşa görüştü. Daha sonra ÜDİK toplantısına geçen liderler zirve öncesinde ve sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Kremlin Sarayı’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Rusya tarafında yönetiminin değişmesi gerek geçen yıl verilen ara nedeniyle toplumsal forumun henüz kendilerinin arzu ettikleri bir seviyeye gelmediğini söyledi.

Erdoğan, toplantıda Rusya lideri Putin ile Suriye ve terörle mücadele konusunda değerlendirmelerini paylaştıklarını aktararak, şöyle devam etti: “Akan kanın durması, Suriye’de istikrarın bir an önce sağlanması için hepimize önemli görevler düşüyor. Terörle mücadele alanında yakın eş güdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. İlgili makamlarımız bu konudaki istişarelerini yakın zamanda gerçekleştirecekler. Suriye’de DEAŞ’a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Moskova’daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz.”

FETÖ DESTEĞİNE TEŞEKKÜR

FETÖ ile mücadele konusunda Rusya’nın gösterdiği hassasiyete teşekkür eden Erdoğan, “Bu örgütün başka isimler altında farklı alanlarda gizlice faaliyetlerini yürütme yöntemini gayet iyi uygulayabildiğini de akıldan çıkarmamak lazım. Moskova ve St. Petersburg’da bu örgütle iltisaklı olan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli adımları atacağınıza inanıyorum” dedi. Erdoğan’ın gündemindeki bir diğer konu da Karadeniz’deki güvenlik konusuydu. Erdoğan, Putin’i İstanbul’a davet ederek  “Karadeniz’in istikrar ve güvenliğinin korunması ortak çıkarımızadır. Bölgesel sahiplenme anlayışıyla Karadeniz güvenliğiyle bağlantılı konularda sizinle işbirliğini sürdüreceğiz. 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle 22 Mayıs 2017’de İstanbul’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.      

Liderlerin gündemindeki bir diğer konu başlığı da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerilim ve sorunların çözülmesiydi. Yukarı Karabağ ihtilafının çözülmesinin de aciliyet arz ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son çatışmalar, durumun ne kadar kritik olduğunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaş riskinin ne kadar arttığını açıkça ortaya koydu. Bu nedenle kapsamlı müzakerelerin bir an önce başlatılmasını gerekli
görüyoruz” dedi.      

ÜDİK toplantısının ardından heyetler, üzerinde mutabık kalınan anlaşmaları imzaladı. İmza töreninin ardından düzenlenen toplantıda da  konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de terörle mücadelede iki ülkenin belli noktalarda ortak hareket etmesinin getirdiği başarılara dikkat çekti. Bu işbirliği sonucunda Halep’ten çıkan onbinlerce sivilin İdlib’e geçtiğinin altını çizen Erdoğan “Şimdi orada salldırı altında kalma durumları ve bu insanların yönü ülkemiz olacak. Bu saldırıların kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Rusya’nın IŞİD ile mücadele çatısı altında YPG ile birlikte hareket etmesini üstü örtük bir şekilde eleştiren Erdoğan, Halep’te sağlanan uzlaşının Menbiç’te sağlanamadığını, bazı farklı görüşlerin olduğunu ancak bunların da diyalogla çözüleceğine inandığını söyledi. Erdoğan, “Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğü hedefimiz. Suriye ve Irak’ın parçalanmasına tahammülümüz yok. Menbiç’te koalisyon güçleri ile işbirliği istiyoruz. Menbiç’e kendi halkı yerleşmeli. Irak’ta koalisyon güçleri ile yoğun çalışma sürüyor. Telafer’de soydaşlarımız Türkmenler var. Orada PKK varlığına tahammülümüz yok Sincar’da bunları temizlemek için girişimler var” diye konuştu. -MOSKOVA AA

BUNU KİMSE BEKLEMİYORDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin hak ettiği seviyeye çıkartılabilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Rusya ve Türkiye askeri ve istihbarat makamları arasında böyle yakın işbirliği kurulacağını kimse beklemiyordu” dedi. İki ülke ilişiklerinin yüksek bir tempoda iyileşmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ÜDİK formatında son görüşmelerinin 2014’te gerçekleştiğini hatırlattı. Putin, “Bu sürede çok gelişmeler oldu. Türkiye-Rusya ilişkilerinin ülkelerimize yakışır bir seviyeye ulaşabilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu. Putin şöyle devam etti: “Son zamanlarda Suriye dahil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışmaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye, askeri ve istihbarat kurumları seviyesinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu. İlişkiler hızlı şekilde onarılıyor. Moskova böyle olduğu için çok memnun. İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye çıkması için aktif bir biçimde çalışıyoruz.”  Türkiye ile Rusya arasındaki ticari, ekonomik ilişkilerinin de yeniden düzene girdiğine işaret eden Putin, yatırım birliği ve büyük kapsamlı projelerin de gerçekleşmesi için hazırlıkların devam ettiğini sözlerine ekledi.

NORMALLEŞME DEMEYELİM ARTIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde iki ülke arasındaki normallaşme süreci de vardı. Erdoğan, “Siz de uygun görürseniz bugünden itibaren resmi açıklamalarımızda da ‘normalleşme’ tabirini kullanmaktan vazgeçelim“ çağrısında bulunarak o günlerin geride kaldığını düşündüklerini söyledi.

SURİYE’DE TEMKİNLİ İYİMSERLİK YAŞIYORUM

Erdoğan: “Suriye’de durum kolay değil, bir çok çelişki var. Suriye için temkinli bir iyimserlik yaşıyorum. İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz. Her türlü terör eylemini amacı ne olursa olsun kınıyoruz. İstihbarat birimleri yakın işbirliği içinde. Suriye’de temel tavrımız toprak bütünlüğünün korunmasıdır”

HELİKOPTER KAZASI İÇİN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbu Beylikdüzü’ndeki televizyon kulesine çarparak düşen heikopter kazasında hayatını kaybeden  Rus vatandaşları için de Rus lider Putin’e başsağlığı diledi: “İstanbulumuzda Eczacıbaşı’na ait helikopterin maalesef Büyükçekmece bölgesindeki bir kuleye çarpmak suretiyle içindeki iki pilot ile beş yolcu, dördü Rus, üçü  Türk olmak üzere rahmetli oldular. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Gerek Rusya’daki ve bütün ailelerin acılarını bu vesileyle paylaşmak istiyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN